Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
Numarul de locuri de munca remote scade abrupt pentru prima oara in ultimii trei ani.

2023 pare sa fie primul an in care angajatorii fac pasi concreti in directia readucerii angajatilor inapoi la programul de lucru de la birou, in conditiile in care numarul de locuri de munca remote postate in ultima luna este la cel mai scazut nivel al ultimilor trei ani si la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asta desi interesul candidatilor pentru joburile ce pot fi facute de acasa se mentine ridicat, iar numarul de aplicari din ultima luna este la cota maxima a ultimilor 4 ani.

"Despre reintoarcerea masiva a angajatilor la birou se discuta deja de mai bine de un an, insa pana acum acest lucru s-a facut in pasi mici, etapizat si fara sa se vada un impact major asupra numarului de pozitii remote scoase in piata. Explicatia sta in faptul ca angajatorii stiau ca aceasta optiune a devenit, in timp, o conditie importanta pentru cei care cautau sa se angajeze, conditie pe care nu o puteau ignora intr-un climat caracterizat de un deficit de candidati", spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare din Romania.

Daca in perioada februarie - martie 2022, fusesera postate aproape 3.000 de locuri de munca remote pe ejobs.ro, in aceeasi perioada din 2023 numarul a scazut la aproximativ 1.500. Pentru acestea au fost inregistrate peste 116.000 de aplicari in ultima luna din acest an, in timp ce in perioada februarie - martie 2022 numarul de aplicari pentru joburile remote a fost de aproximativ 104.000.

Sectorul call - center / BPO continua sa scoata in piata cele mai multe joburi remote, insa la jumatate, din punct de vedere numeric, fata de februarie - martie 2022. Tot intr-un ritm substantial redus fata de anul trecut, dar cu prezenta pe zona oportunitatilor remote se mai afla angajatorii din advertising / marketing / PR, IT / telecom, training si servicii. Cele mai multe dintre pozitiile postate in ultima luna sunt pentru candidatii entry level, cu maximum doi ani de experienta.

In timp ce numarul de joburi care permit munca de acasa a scazut, volumul de aplicari pe care le genereaza este in crestere, candidatii manifestand cel mai ridicat interes din ultimii patru ani pentru ideea de a lucra din afara biroului. Astfel, cele 116.000 de aplicari inregistrate in ultima luna pentru aceste joburi reprezinta 13,5% din totalul de aplicari, de peste 10 ori mai mult decat pentru joburile din strainatate, de exemplu. "Desi tendinta este de a readuce oamenii inapoi la birou, pentru angajatorii care au dificultati in a gasi candidatii potriviti, poate deveni un avantaj competitiv major acest tip de flexibilitate prin care ofera angajatilor libertatea de a alege cum doresc sa lucreze - la sediu, de acasa sau hibrid", mai spune Roxana Draghici.

Cel mai interesati de aceste joburi sunt candidatii din categoria de varsta 25 - 35 de ani, urmati de cei aflati la primul job sau care au intrat recent pe piata muncii, respectiv tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. Segmentul 36 - 45 de ani genereaza de trei ori mai putine aplicari pentru aceasta categorie de locuri de munca, in timp ce pentru candidatii care au peste 45 de ani reprezinta o optiune pe care aproape nu o iau in calcul, fiind inregistrate mai putin de 5.000 de aplicari in ultima luna.

 In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 28.000 de locuri de munca.

 

***

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Persoana de contact:

Ana Calugaru

Head of Communications, eJobs Romania

T: 0729 699 437

M: ana.calugaru@ejobsgroup.ro 

0 comentarii3374 vizualizări16 martie 2023
rss 2.0
rss 2.0