Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 25 Martie 2025 - 14587
Extinderea capacitatilor nucleare ale Romaniei, pregatirea personalului tehnic, provocari si oportunitati.

Concluziile celei de-a doua dezbateri "Spot On Energy". Extinderea capacitatilor nucleare ale Romaniei, pregatirea personalului tehnic, provocari si oportunitati. spotmedia.ro si Asociatia Energia Inteligenta (AEI) au organizat marti, 4 iunie, dezbaterea online "Energia nucleara: cum o producem si cu ce pret?", a doua din seria Spot On Energy - ciclul de 7 dezbateri despre viitorul pietei de energie din Romania.

Dezbaterea a fost moderata de Gabriel Kolbay, jurnalist la spotmedia.ro si Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta (AEI).

La dezbatere au participat: Elena Popescu - director general adjunct in cadrul Directiei Generale de Politici Energetice din Ministerul Energiei; Eugenia Gusilov - director Romanian Energy Center (ROEC);  Bogdan Termegan - Expert, S.N. Nuclearelectrica; Oana-Marciana Özmen - Secretar in Comisia de Industrii si Servicii din cadrul Camerei Deputatilor.

 

Sectorul energetic nuclear al Romaniei se pregateste pentru o transformare majora, in conditiile in care ne propunem sa ne consolidam independenta si sustenabilitatea energetica. La Cernavoda, doua reactoare nucleare operationale furnizeaza deja o cincime din energia tarii, iar planurile ambitioase ale Romaniei vizeaza o crestere de 130% a productiei de energie nucleara. Finalizarea reactoarelor suplimentare si implementarea tehnologiei avansate a reactoarelor modulare mobile sunt doar cateva dintre initiativele ce vor consolida infrastructura energetica a Romaniei.

Dar succesul acestor eforturi depinde de o analiza riguroasa a fezabilitatii si sigurantei operationale. Pe masura ce Romania isi contureaza viitorul energetic, intrebarile esentiale legate de viabilitatea si implicatiile etice ale expansiunii nucleare au nevoie de raspunsuri urgente.

Va prezentam cateva dintre concluziile primei dezbateri celei de-a doua dezbateri Spot On Energy: "Energia nucleara: cum o producem si cu ce pret?".

Timpul este extraordinar de important! Intarzierea in luarea unor decizii poate sa-i faca pe investitori sa se orienteze catre alte state

Elena Popescu a subliniat importanta cruciala a extinderii capacitatii nucleare a Romaniei, in special prin proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, si a discutat despre impactul semnificativ pe care aceste unitati l-ar fi avut asupra sistemului energetic national, mai ales in contextul eliminarii treptate a carbunelui conform angajamentelor asumate prin planul de redresare si rezilienta al tarii.

"Stim bine ca prin planul de redresare si rezilienta, Romania si-a asumat angajamentul de phase out a carbunelui pana in 2030. Sau 2032, cu tot cu ecologizare a minelor. Practic, daca va uitati in calendarul din legea decarbonizarii, veti vedea ca activitatile din zona carbune ies practic la finalul 2026 (...) Timpul este extraordinar de important. Pentru ca orice an, luna, saptamana, zi, care trece in dezvoltarea unui proiect aduce costuri suplimentare. (...) Intarzierea in luarea unor decizii poate sa-i faca pe investitori care sunt acum orientati catre Romania, pentru ca vad un potential de dezvoltare in Romania, sa se orienteze catre alte state. Daca nu luam decizii imediate - si asta inseamna in urmatoarele luni sau pana la sfarsitul acestui an - riscam ca proiecte importante pe acest domeniu sa nu se intample in Romania si sa se intample in statele vecine", a precizat Elena Popescu, director general adjunct in cadrul Directiei Generale de Politici Energetice din Ministerul Energiei.

Faptul ca si noi vrem sa facem un proiect de SMR, poate doua, nu este o garantie ca vom si reusi. Este esential ca Romania sa actioneze decisiv. Ar fi pacat sa pierdem trenul

Eugenia Gusilov a pus accent pe libertatea de decizie a Romaniei in ceea ce priveste proiectele de dezvoltare a energiei nucleare, specificand ca, desi dorinta exista, realizarea acestor proiecte, inclusiv a reactorilor SMR, nu este garantata, intrucat este presarata cu obstacole. De asemenea, in contextul in care alte tari dezvolta propriile proiecte de SMR, este esential ca Romania sa-si defineasca rapid pozitia si sa actioneze decisiv pentru a nu ramane in urma in cursa pentru energie nucleara moderna si sustenabila.

"Si aici voi indica doar esecul nostru, ca tara, de a face Reactoarele 3 si 4. (...) Deci faptul ca si noi vrem sa facem un proiect de SMR, poate doua, nu este o garantie ca vom si reusi. Sunt si alte state care sunt interesate. Franta isi dezvolta propriul proiect de SMR, prin Électricité de France, care este un proiect cu finantare de stat. Marea Britanie are propriul proiect de SMR. Polonia este interesata acolo. Daca ne uitam la declaratiile facute de ei, ar fi peste 100 de reactoare, in sase amplasamente. Si cu NuScale, si cu Hitachi ... Diverse tari isi evalueaza optiunile acum. Inclusiv Ungaria, vecina noastra, care are proiectul mare al centralei nucleara facuta pe tehnologie ruseasca la Paks, a semnat de curand un acord de cooperare cu japonezii pentru SMR-uri.

Deci se intampla multe lucruri in jurul nostru si ar fi pacat ca noi - care am fost primii, cumva, semnand acorduri de cooperare inclusiv pe zona asta de reactoare modulare acum 4 ani - sa pierdem trenul si sa ajungem sa ne plangem, peste 10 ani sau 15 ani, ca Romania e colonie si importam ce fac altii", a declarat Eugenia Gusilov, director executiv Romanian Energy Center (ROEC).

Consolidarea lantului de aprovizionare duce la implementarea fara intarziere si la timp a proiectelor nucleare. Exista costuri foarte mari daca nu tii pasul si alegi sa nu evoluezi

Bogdan Temergan a vorbit despre angajamentul Nuclearelectrica de a evolua in conformitate cu cerintele unei lumi aflate in schimbare continua si a evidentiat importanta consolidarii lantului de aprovizionare pentru implementarea proiectelor nucleare. Acesta a mai adus in discutie nevoia de a corela expansiunea cu vointa politica si de a itera rapid solutiile, si a accentuat rolul educatiei - care trebuie sa asigure nu doar competente, ci si caracterul necesar pentru implementarea eficienta a proiectelor.

"Care este forumul cel mai bun prin care faza de expansiune sa fie corelata cu vointa politica? Care este cel mai bun forum - poate Forumul Atomic Roman, unde toti acesti furnizori se aduna - prin care sa iteram repede intre ceea ce vedem din piata si elementul de guvernanta?  Astfel incat iterand repede, dupa modelul industriei IT,  sa putem ajunge repede la solutie? 

Mai departe, putem sa ne uitam, pe termen scurt, la tot ceea ce inseamna resursa umana care sa poata implementa proiectele rapid. Si aici ne uitam la toate disciplinele. Ne putem uita la angajamentele de finantare, evident. M-as mai uita la zona educatiei - sa putem integra nu doar cunostintele, ci sa ne asiguram ca oamenii care termina liceul si institutii de invatamant superior primesc o diploma nu doar pentru cunostinte, ci si pentru caracterul demonstrat. (...) Astfel, nivelul de incredere intre oamenii care lucreaza si opereaza in orice disciplina creste", puncteaza Bogdan Termegan, expert in cadrul S.N. Nuclearelectrica SA.

Trebuie sa gandim parghiile legislative pentru a sustine pregatirea personalului tehnic, atat de necesar in domeniu

Oana-Marciana Özmen a subliniat rolul esential pe care Romania si expertii sai l-au avut in Parlamentul European pentru recunoasterea energiei nucleare ca energie curata si de tranzitie si a punctat rolul crucial pe care il va avea dezvoltarea, la Doicesti, a capacitatilor SMR cu tehnologie americana. Aceasta a adus in discutie cresterea salariilor personalului ISCIR si importanta investitiilor in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

"Ce putem face noi este sa gandim parghiile legislative pentru a sustine pregatirea personalului tehnic, atat de necesar (in domeniu - n.red.). Pentru ca aici vorbim, totusi, de pregatire a personalului cu inalta calificare. Sa nu uitam ca am avut, de curand chiar, la Comisia pentru Industrii si Servicii, un proiect legislativ care vizeaza marirea salariilor pentru personalul ISCIR. Ei sunt cei care autorizeaza sistemele. (...) Insist pe acest subiect pentru ca stim clar cu ce probleme se confrunta la ora actuala si sistemul in a mentine si a avea suficienta forta de munca calificata. Ar mai fi un aspect: trebuie sa vedem care va fi viziunea noului Parlament European cu privire la aceasta tranzitie energetica si rolul pe care energia nucleara il va juca in proces. Eu sunt sigura ca va avea un rol determinant si este bine ca Romania a decis ca in urmatorii ani sa faca aceste investitii pentru celelalte doua reactoare, 3 si 4", declara Oana-Marciana Özmen, secretar in cadrul Comisiei de Industrii si Servicii al Camerei Deputatilor.

In contextul dezvoltarii ambitioase a centralelor nucleare la nivel global, cu 55 de noi locatii si 72 de tipuri de SMR-uri, Romania trebuie sa ramana competitiva si sigura in domeniul esential al energiei nucleare

Dumitru Chisalita a punctat ca trebuie sa intram in dialoguri reale si concrete pentru a asigura un viitor stabil in domeniul energiei nucleare si a evidentiat importanta continuarii proiectelor incepute si a pregatirii personalului tehnic. Acesta a punctat faptul ca Romania se afla intr-un grup select de 32 de tari care produc energie electrica din surse nucleare, a semnalat eficienta centralelor de la Cernavoda, precum si necesitatea unor masuri atent pregatite pentru a ne mentine acest statut.

"Daca vrem sa ne fie bine, nu ne putem baza pe vorbe si pe vise. Trebuie sa ne bazam pe elemente reale, concrete si care, puse cap la cap de oameni care stiu sa le manuiasca, pot sa ne faca sa dormim linistiti inca 70 de ani, asa cum am facut in ultimii 70 de ani (de la inceputul utilizarii energiei nucleare - n.red.). Orice alternativa, din pacate, ne va afecta pe noi - ca  oameni si consumatori. In acelasi timp, cred ca e nevoie de o continuare a proiectelor care au fost incepute, o continuare a abordarilor dintr-o perspectiva tehnica, inclusiv in ceea ce priveste pregatirea personalului care se va ocupa de ele, pe viitor.

Suntem intr-o companie exclusivista. Sunt doar 32 de tari in lume care, in momentul de fata, produc energie electrica bazandu-se pe energie nucleara. In acelasi timp, daca ne uitam la rapoartele despre activitatea centralei de la Cernavoda, suntem intr-un nou grup select (din perspectiva eficientei sporite a reactoarelor 1 si 2). Dar toate masurile pentru viitor trebuie sa fie pregatite atent pentru a ne pastra in acest grup select si in viitor.

In momentul de fata exista planuri ambitioase de construire de centrale nucleare in 55 de locatii. Multe dintre ele se gasesc in zone in care numarul de ore cu potential mare pentru energia solara e dublu fata de Romania si fata de Europa. Si totusi acele tari se afla in diverse etape de dezvoltare a unor proiecte nucleare. In momentul de fata sunt 72 de tipuri de proiecte de SMR-uri care in dezvoltare, in diverse tari, cu diverse tehnologii. Lucrurile sunt in desfasurare. Iar faptul ca avem si noi proiecte nu inseamna ca putem ajunge cobai sau ca se ridica vreo problema de siguranta si securitate, in cazul nostru", semnaleaza Dumitru Chisalita, comoderator, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta (AEI. 

 

Despre dezbaterile Spot On Energy

Cele 7 dezbateri Spot On Energy, organizate de spotmedia.ro si Asociatia Energia Inteligenta, au loc in perioada aprilie - noiembrie 2024. Fiecare dezbatere este un schimb deschis de idei intre reprezentantii guvernamentali, autoritatile de reglementare, actorii din industria energetica si consumatorii finali, care vor cauta raspunsuri la cele mai stringente provocari cu care se confrunta sectorul energetic romanesc.

Tema primei dezbateri a fost "Gazele naturale: Cum profitam de principala noastra resursa energetica?" Citeste aici concluziile acestei dezbateri.

Tema viitoarei dezbateri va fi Viitorul mobilitatii electrice, iar urmatoarele se vor concentra pe hidrogen si energia viitorului, saracia energetica, energia verde si viitorul termoficarii. Pentru detalii complete despre acest ciclu de dezbateri accesati pagina dedicata Spot On Energy.

Pentru mai multe informatii si pentru a participa la dezbaterile Spot On Energy, accesati pagina de internet a spotmedia.ro si a Asociatiei Energia inteligenta si urmariti paginile de Facebook si LinkedIn ale acestora.

 

Sponsorii si parteneri dezbaterii "Spot On Energy": "Energia nucleara: cum o producem si cu ce pret?"

Cu sprijinul: S.N. Nuclearelectrica.| Parteneri institutionali: Ministerul Energiei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei | Parteneri media: Ziarul BURSA, Revista Biz, 9AM, Wall-Street.ro, Start-up.ro, Club Economic, Economistul, Romania Durabila | Parteneri de monitorizare: mediaTRUST Romania

 

0 comentarii2380 vizualizări10 iunie 2024




rss 2.0
rss 2.0