Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Iulie 2024 - 14587
Zilele prevenirii dezastrelor. Cat de pregatiti suntem pentru a preintampina efectele lor?

"Zilele Prevenirii Dezastrelor", proiect marca Asociatia Energia Inteligenta, are ca principal scop derularea de actiuni de informare si responsabilizare a comunitatilor locale cu privire la diverse situatii care ne pot pune viata in pericol si totodata de constientizare a masurilor care trebuie adoptate in aceste situatii pentru a minimiza posibilul impact negativ al acestora. Proiectul este derulat in parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Clubul Cainilor Utilitari (CCU).

Editia dedicata municipiului Fagaras desfasurata la inceputul acestei saptamani a avut doua componente: responsabilizarea comunitatii locale cu privire la masurile care trebuie adoptate in situatii ce pot pune in pericol vieti omenesti si informare cu privire la utilizarea cainilor in activitatile de cautare si salvare.

Actiunile de constientizare a masurilor care trebuie adoptate in cazul producerii unor situatii care ne pot pune viata in pericol precum incendii, dezastre naturale, cutremure au fost derulate in Centrul Mobil de Instruire a Populatiei cu sprijunil Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Tara Barsei al judetului Brasov, care au pus la dispozitia organizatorului o echipa specializata ce a instruit participantii interesati cu privire la conduita pe care trebuie sa o adopte in caz de pericol si la manevrele de prim ajutor care pot salva vieti omenesti. Clubul Cainilor Utilitari organizatie non-guvernamentala ce are ca obiectiv principal pregatirea cainilor de utilitate sociala a sustinut prin echipele de voluntari om-caine pregatite in cadrul organizatiei, demonstratii de dresaj canin si sesiuni de informare in ceea ce priveste utilizarea cainilor in activitatile de cautare-salvare. O actiune simulata de cautare-salvare persoane disparute in mediul natural, a fost organizata cu succes de CCU in colaborare cu ISU Brasov, in prima zi a evenimentului.

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatia Energia Inteligenta:

"Asociatia Energia Inteligenta a desfasurat in cei peste 6 ani de activitate variate activitati educative in ceea ce priveste comportamentul responsabil sau preventia situatiilor care pot ne pot pune viata in pericol. Actiunile de informare si responsabilizare a comunitatilor locale sunt intotdeauna bine-venite si ne bucuram sa constatam un interes crescut din partea populatiei fata de comportamentul pe care trebuie sa il adopte in caz de incendii sau cutremure si fata de tehnicile de prim ajutor care, in situatii de urgenta pot face diferenta intre viata si moarte. In acest an am derulat 3 actiuni in cadrul proiectului "Zilele Prevenirii Dezastrelor" in judetlele Sibiu, Alba si Brasov, iar in luna octombrie vom fi prezenti la Oradea. Parteneriatul cu Departamentul pentru Situatiii de Urgenta si Clubul Cainilor utilitari s-a dovedit a fi unul de succes si speram sa continuam acest proiect si in anii urmatori. Totodata, evenimentul s-a bucurat de mare deschidere din partea Primariei Municipiului Fagaras care ne-a oferit un sprijin real in organizarea actiunii si multumesc pe aceasta cale tuturor organizatiilor implicate in acest proiect."

Locotenent colonel Marian Terciu, ISU Brasov:

Caravanele dedicate VIETII au fost prezente din nou in municipiul Fagaras. Caravana SMURD "Fii pregatit" si Centrul Mobil pentru raspuns in situatii de urgenta furnizeaza participantilor la instruiri informatii si dezvolta deprinderi care asigura cresterea capacitatii acestora de a reactiona corespunzator in situatiilor neprevazute (accidente, inundatii, incendii, cutremure etc). Trecandu-ne pragul, veti fi instruiti in acordarea primului ajutor medical de baza, in tehnici de stingere a incendiilor in locuinte si veti afla multe despre modul de comportare in diferite alte situatii de urgenta. Asa cum spunea Giovanni Papini < lucrul cel mai mare pe care-l poate face cineva este sa adauge viata vietii >".

Ana Maria Ciopata, Vicepresedinte, Clubul Cainilor Utilitari (CCU):

"Suntem deja la a patra actiune in cadrul seriei de evenimente Zilele Prevenirii Dezastrelor. Pot spune ca vedem beneficii in ceea ce priveste constientizarea populatiei cu privire la preventie si activitatea in caz de dezastru. In cele doua zile petrecute la Fagaras am organizat o simulare de disparitie persoane in mediu natural la care echipele CCU si ISU Brasov au lucrat impreuna si au atins obiectivele propuse. De asemena, ne-am bucurat sa avem ca public la demonstratia de dresaj canin elevii claselor I - IV din Fagaras. Consideram ca interactiunea caine-om este un subiect important si le multumim organizatorilor si profesorilor care au dat curs invitatiei de a participa la acest eveniment. Va asteptam cu placere la urmatoarele evenimente."

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul partenerilor institutionali: Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Clubul Cainilor Utilitari, Primaria Municipiului Fagaras si Muzeul Gazelor Naturale si de sustinerea sponsorilor: Transgaz, Engie Romania, Alro SA si EM360 Studio.

Actiunea "Zilele prevenirii dezastrelor" se desfasoara pe parcursul anului 2023 in patru locatii din tara. Urmatorul eveniment va avea loc la Oradea, in luna octombrie a acestui an.

 

0 comentarii4627 vizualizări13 septembrie 2023
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0