Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 18 Iulie 2024 - 14587
Fara scutiri la plata Contributiei Asigurarilor Sociale de Sanatate.

In tara in care banii alocati sanatatii sunt insuficienti, Guvernul Romaniei continua sa ofere scutiri la plata CASS diferitelor categorii profesionale. 884.680* de angajati din constructii, agricultura si industria alimentara, nu platesc CASS. 400 milioane* de lei nu ajung lunar in Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). In anul 2022, bugetul FNUASS a fost de 55.064.450.000** lei, iar nivelul scutirilor a fost de ~4.800.000.000 lei, cu alte cuvinte, in fiecare luna de scutiri, FNUASS este mai sarac cu 8,72%.

            Scutirile la plata CASS acordate diferitelor categorii profesionale incalca cu buna stiinta prevederile Legii 95/2006, creeaza discriminare in randul asiguratilor, incalcand principiul solidaritatii si ignorand participarea obligatorie la plata CASS asa cum este prevazut in lege.

             Rugam Guvernul Romaniei sa anuleze facilitatile fiscale privind CASS acordate unor categorii profesionale, sa imbunatateasca colectarea sumelor datorate de catre companii la Fondul National Unic de Asigurari de Sociale de Sanatate si sa creasca alocarea bugetara pentru sanatate la un nivel asemanator cu tarile europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB.

             Pandemia a scos la lumina toate lipsurile sistemului medical din Romania, rugam Guvernul Romaniei sa trateze cu toata seriozitate domeniul medical, sa asigure finantare conform nevoilor si sa reformeze sistemul medical, astfel incat pacientii sa beneficieze de servicii medicale de calitate la standarde europene.

 

 

            Semnatari:

            Alianta Pacientilor Cronici din Romania - APCR

            Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania - COPAC

            Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer - FABC

            Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA

            Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune - APAA

 

 

 

 

            * https://www.profit.ro/.../exclusiv-guvernul-poate-lua-2...

               ** https://cnas.ro/.../06/Raport-de-activitate-CNAS-2022.pdf

 

0 comentarii3801 vizualizări13 septembrie 2023
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0