Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 07 Decembrie 2022 - 14587
Zilele prevenirii dezastrelor. Cat de pregatiti suntem pentru a preintampina efectele lor?

"Zilele Prevenirii Dezastrelor", actiune de informare si responsabilizare a comunitatii locale cu privire la diverse situatii care ne pot pune viata in pericol precum incendii, dezastre naturale, cutremure si disparitii de persoane a avut loc la Medias in weekend-ul care a trecut. Evenimentul a avut ca scop cresterea gradul de constientizare a masurilor de prevenire a accidentelor si situatiilor neprevazute.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Energia Inteligenta cu sprijinul Departamentului pentru Situatii de Urgenta care a pus la dispozitia vizitatorilor doua laboratoare mobile de ultima generatie ce pot simula diferite situatii de urgenta, participantii fiind in acelasi timp instruiti cu privire la comportamentul pe care trebuie sa il adopte in aceste cazuri. Asociatiile Clubul Cainilor Utilitari si Lupus Fortis Mediensis au luat, de asemenea, parte la actiune cu o serie de demonstratii de dresaj canin, sesiuni de constientizare in ceea ce priveste utilizarea cainilor in activitatile de cautare si salvare in situatia unor dezastre, precum si exercitii ample de cautare in zona urbana si in mediul natural.

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatia Energia Inteligenta:

"Asociatia noastra a desfasurat in cei peste 6 ani de activitate, variate activitati educative in diferite domenii precum energie, cultura, comportament responsabil sau preventie a situatiilor care pot pune vietile oamenilor in pericol. Pana in prezent au fost derulate programe precum: "Gazul natural - prieten si dusman", "Implica-te: fii voluntar" si "Ziua pompierilor din Romania" cu scopul de a-i responsabiliza pe copii in folosirea gazului natural, de a preveni si combate incendiile si de a informa participantii cu privire la masurile de prim ajutor in cazul unor astfel de accidente. Entuziasmul celor peste 800 de copii care au participat la aceste programe dar si rezultatele pozitive obtinute ne-au determinat sa ducem aceste actiuni la un nivel avansat printr-un parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta care ne-au sprijinit in cadrul evenimentului "Zilele prevenirii dezastrelor" prin aducerea la Medias a doua laboratoare mobile de ultima generatie. Scopul actiunii a fost acela de a instrui a comunitatea locala in ceea ce priveste posibila aparitie a unor situati legate de incendii, dezastre naturale, cutremure sau disparitii de persoane si masurile de urgenta care trebuie luate in aceste cazuri. Actiunile noastre au gasit intotdeauna un partener de nadejde in Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta carora le multumesc pe aceasta cale."

 

Daniela Cimpean, Presedinte al Consiliului Judetean Sibiu:

"Constat ca, dincolo de un comportament ecologic, Asociatia Energia Inteligenta abordeaza si aspecte ce tin de securitatea individuala si cea colectiva. Prevenirea oamenilor in legatura cu potentiale dezastre denota grija pentru comunitate si respect pentru viata. Ii felicit si am convingerea ca demersul dumnealor va genera acel sentiment de unitate pe care oamenii il au in fata marilor incercari!"

 

Ofiter specialist principal, locotenent Biziru Alexandru, Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Directia Generala pentru Protectie Civila - Serviciul Coordonare si Implementare Cerinte de Rezilienta:

"In scopul cresterii rezilientei societatii, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, prin structurile aflate in coordonare, a demarat incepand cu luna mai a acestui an un proces de pregatire a populatiei destinat educarii in salvarea de vieti omenesti in cadrul Caravanei SMURD "Fii pregatit" si Centrului mobil de instruire a populatiei pentru raspuns la situatii de urgenta. Cele doua unitati mobile de instruire, s-au deplasat si au stationat in diverse locuri din tara, pentru a forma o parte cat mai mare a populatiei in vederea dobandirii unei conduite preventive in cazul producerii unor situatii de urgenta si acordarea primului ajutor.

Caravana SMURD "Fii pregatit" este dotata cu toate echipamentele medicale si de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficienta a cursantilor in cele mai noi tehnici de acordare a primului ajutor. Centrul Mobil pentru raspuns in situatii de urgenta contine echipamente inteligente ce simuleaza situatii complexe, precum incendiile din locuinte, de asemenea, dispune de un pachet pentru conditii meteo extreme si poate simula in mod realist un cutremur si modalitatea in care acesta se percepe intr-o locuinta.

Numarul de persoane instruite, pana la aceasta data, prin intermediul Centrului mobil de instruire a populatiei pentru raspuns la situatii de urgenta a fost de 23.336 persoane iar prin intermediul Caravanei SMURD "Fii pregatit"  - 11.512 persoane.

 

Vlad Popescu, Director, Clubul Cainilor Utilitari:

"Clubul Cainilor Utilitari a participat timp de trei zile la evenimentul Zilele Prevenirii Dezastrelor, Medias. Alaturi de pompierii din Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Cpt. Dumitru Croitoru" din judetul Sibiu, am derulat demonstratii de dresaj canin si ample actiuni de cautare si salvare in mediul natural si in daramaturi. Ne-am bucurat sa vedem o colaborare stransa intre reprezentantii ISU si echipele canine prezente. Exercitiile de cautare s-au derulat in concordanta cu programul stabilit si si-au atins obiectivul - identificarea cu succes a tuturor persoanelor care au jucat rolul victimelor, de catre echipele mixte formate din reprezentantii ISU Medias si voluntarii Clubului Cainilor Utilitari, ISU Timis si Cainii SAR Gugulania Caransebes. Multumim pentru invitatie domnului Dumitru Chisalita si Asociatiei Energia Inteligenta. Felicitari tuturor participantilor si speram sa ne revedem cat mai curand in activitati similare."

 

Oana Dumitrean, Specialist relatii publice si comunicare, Muzeul Gazelor Naturale:

"Incepand cu anul 2017 si pana in prezent Muzeul Gazelor Naturale a organizat exercitii si diseminari pentru educarea comunitatii privind prevenirea dezastrelor impreuna cu Detasamentul de Pompieri Medias, cu privire la folosirea responsabila a focului si a substantelor inflamabile si impreuna cu Asociatia Lupus Fortis Mediensis, pentru exercitiile de salvare-cautare a persoanelor disparute. In aceasta perioada aproximativ 900 de elevi din cadrul institutiilor de invatamant din municipiul Medias au participat la aceste actiuni. Fiindca feedbackul primit a fost unul cat se poate de placut iar rezultatul a fost cel scontat, suntem bucurosi sa colaboram impreuna cu Asociatia Energia Inteligenta si partenerii acestui eveniment, organizat in premiera la Medias."

Evenimentul s-a de sprijinul partenerilor institutionali: Directia Generala pentru Protectie Civila prin Directia Generala pentru Situatii de Urgenta, Consiliul Judetean Sibiu, Asociatia Clubul Cainilor Utilitari, Muzeul Gazelor Naturale si Asociatia Lupus Fortis Mediensis. Magazinele Pepco si Senic Medias au venit in ajutorul organizatorilor cu spatiul in care au fost amplasate laboratoarele mobile.

Cei interesati au luat parte cu mic cu mare la demonstratii pentru a putea fi pregatiti pentru orice situatie neprevazuta care ar putea interveni si s-au aratat extrem de incantati de toate actiunile derulate in cadrul evenimentului.

 

 

0 comentarii1351 vizualizări21 noiembrie 2022
rss 2.0
rss 2.0