Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 22 Februarie 2024 - 14587
Cum percep romanii fiscalitatea: 80% sustin sporirea controalelor in zonele cu risc de evaziune.

Pactul pentru Fiscalitate (PFP) a lansat, in cadrul unui eveniment gazduit de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, studiul sociologic "Perceptii despre Fiscalitatea din Romania", realizat la comanda PFP de catre Biroul de Cercetari Sociale. Studiul a masurat perceptia populatiei adulte a Romaniei fata de 3 teme legate de fiscalitate: reactia fata de o serie de masuri de sporire a incasarilor bugetare si fata de cota unica versus impozitul progresiv, atitudinea fata de administratia statului si fata de functionarii publici si orientarile si valorile economice si politice.

               Datele colectate si interpretate arata atitudinea romanilor fata de o serie de masuri fiscale, astfel:

               • 79% sunt de acord cu sporirea controalelor fiscale in zonele cu risc ridicat de evaziune fiscala. 12,5% se opun controalelor.

               • 78% sustin verificarea situatiei fiscale a tuturor contribuabililor si sanctionarea severa a celor care practica evaziunea fiscala. 12,3% se opun.

               • 58,7% sunt de acord cu impozitarea mai mare a celor care detin mai multe case, terenuri, masini, averi. 27% se opun impozitarii progresive in functie de venituri si proprietati.

               • 56% vor ca toti salariatii sa plateasca impozit pe salariu si sa dispara reducerile fiscale pentru IT-isti, constructori, macelari, etc. 21,5% se opun acestei masuri.

               • 31,2% sustin un impozit pe profit de 16% pentru microintreprinderi in locul impozitului de 1 si 3% din cifra de afaceri. 26% se opun acestei masuri, iar 43% nu se pronunta

 

               Totodata, studiul releva o serie de schimbari in orientarile valorice din societatea romaneasca: tinerii sub 30 ani adera la progresism si sustin masuri etatiste mai accentuat decat tinerii din urma cu 1-2-3 decenii, femeile devin sustinatoare a statului pe masura ce intra mai mult in functii si sunt adepte ale progresismului mai mult decat barbatii, iar persoanele care depasesc 60 ani devin de stanga, in ciuda faptului ca in trecut au sustinut idei de dreapta deoarece dependenta de stat ii face sa sustina mai multe diferentieri, drepturi si privilegii.

               Metodologia folosita au fost interviurile realizate prin telefon de catre o echipa de 33 operatori ai Biroului de Cercetari Sociale in perioada 9-14 iunie 2022. Fiecare tema a fost masurata utilizand mai multe intrebari. Chestionarul a avut 56 intrebari, la care s-au adaugat cele socio-demografice (sex, varsta, educatie, mediu de rezidenta, zona geografica). Esantionul a cuprins 1.104 persoane, domiciliate in 242 localitati urbane si rurale din toate judetele tarii. Au fost excluse persoanele care locuiesc in strainatate.

               Mai multe date desprinse in urma realizarii cercetarii pot fi regasite in prezentarea atasata.

               Studiul integral poate fi consultat accesand site-ul https://www.pactfiscal.ro/studiu-sociologic-perceptii-despre-fiscalitatea-din-romania

0 comentarii4333 vizualizări19 octombrie 2022
rss 2.0
rss 2.0