Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 01 Februarie 2023 - 14587
NABU, aplicatia gratuita de citit pentru copii, s-a lansat in Romania.

Lansarea aplicatiei NABU marcheaza parteneriatul dintre organizatiile NABU, UiPath Foundation si Asociatia OvidiuRO; Aplicatia este disponibila gratuit si functioneaza chiar si cu o viteza mica a internetului, fiind cea mai buna aplicatie de citit pentru zone cu o conexiune slaba la internet;

Aplicatia este usor de folosit si nu necesita un smartphone performant, oferind acces la carti in limbile romana, engleza si ucraineana;

Scopul parteneriatului este de a oferi copiilor care provin din medii vulnerabile si care se confrunta cu saracia acces la carti de la varste fragede pentru un start mai bun in viata.

NABU, aplicatia de citit pentru copii, a fost lansata oficial in Romania de catre NABU, UiPath Foundation si OvidiuRO. Parteneriatul dintre cele trei organizatii se bazeaza pe o misiune comuna, aceea de a oferi tuturor copiilor oportunitatea de a se dezvolta in cele mai bune conditii. NABU, UiPath Foundation si OvidiuRO vor sa le ofere copiilor care provin din medii vulnerabile si care se confrunta cu saracia posibilitatea de a-si defini si modela propriul viitor prin educatie, oferindu-le acces la literatura de calitate adaptata varstei lor.  

 

Aplicatia NABU este gratuita si functioneaza chiar si cu o viteza mica a internetului, fara a necesita un smartphone performant. In plus, cartile digitale pot fi descarcate in biblioteca virtuala si apoi citite fara conexiune la internet. Prin intermediul aplicatiei, cele trei organizatii partenere isi propun sa contribuie la eradicarea crizei globale a alfabetizarii, astfel incat fiecare copil sa-si atinga potentialul maxim.

 

"Cititul este esential pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor. Aplicatia NABU se adreseaza tuturor copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 10 ani si este accesibila pentru cei peste 1,77 milioane de copii din aceasta categorie de varsta din intreaga tara. Conform estimarilor UNICEF, jumatate dintre acestia se confrunta cu saracie. Pentru a fi cat mai accesibila familiilor din comunitati vulnerabile, aplicatia este gratuita si este gandita astfel incat sa functioneze fara internet de mare viteza si fara un smartphone ultra performant. Prin parteneriatul cu NABU si OvidiuRO ne propunem sa mai adaugam o caramida la misiunea noastra de a oferi tuturor copiilor sanse egale la educatie de calitate", spune Raluca Negulescu-Balaci, Directoarea Executiva a UiPath Foundation.

 

Cartile disponibile in aplicatie, de la texte si pana la ilustratii, sunt special concepute pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 10 ani. Dupa descarcarea aplicatiei, acestia au acces la peste 100 de carti bilingve in romana - engleza, organizate pe niveluri de fluenta la citit, ce contin subiecte actuale si relevante intr-o societate multiculturala. Pana la finalul anului, numarul cartilor disponibile copiilor si familiilor lor va ajunge la aproximativ 160. Exista, de asemenea, o colectie de 40 de carti in limba ucraineana, special conceputa pentru a veni in sprijinul copiilor refugiati din Ucraina.

 

"Parteneriatul cu UiPath Foundation si Asociatia OvidiuRO ne bucura si ne onoreaza. Programele si actiunile lor centrate pe democratizarea accesului la educatie se aliniaza perfect misiunii noastre de a oferi acces egal la alfabetizare pana in anul 2030. Cei mici merita un start bun in viata, iar prin NABU vrem sa contribuim la dezvoltarea lor educationala optima", spune Tanyella Evans, Directoare Executiva si Co-fondatoare NABU.

 

Inainte de lansarea oficiala, aplicatia a fost promovata de catre OvidiuRO in cadrul retelei sale de profesori. Peste 270 de profesori din reteaua OvidiuRO au facut parte din programul "Ambasadorii lecturii NABU" si au promovat in mod voluntar aplicatia in comunitatile lor pe parcursul verii. In prezent, in Romania, exista deja peste 13.300 de utilizatori ai aplicatiei.

 

"Accesul la educatie timpurie poate oferi copiilor mai multe sanse si oportunitati pe parcursul vietii. NABU, credem noi, este una dintre solutiile de care aveam nevoie pentru a face cititul mai accesibil si pentru a incuraja copiii din medii vulnerabile sa se dezvolte prin lectura", spune Maria Gheorghiu, presedinte si co-fondatoare OvidiuRO.

 

Romania este a cincea tara in care aplicatia este lansata. NABU poate fi descarcata gratuit din App Store sau Google Play. Puteti accesa pagina: www.uipathfoundation.com/nabu pentru mai multe informatii.

 

Despre NABU

Fondata la New York in 2013, NABU este o organizatie premiata, al carei obiectiv este de a alfabetiza populatia si de a ajuta copiii sa citeasca in limba lor materna. Misiunea NABU este de a contribui la rezolvarea crizei alfabetizarii la nivel global, astfel incat fiecare copil sa poata citi si sa-si atinga potentialul. Organizatia isi propune sa ofere fiecarui copil acces egal la alfabetizare pana in 2030. Mai multe detalii: www.nabu.org 

 

 

Despre UiPath Foundation

UiPath Foundation este o organizatie non-guvernamentala globala, nonprofit, apolitica si fara orientare religioasa, care urmareste sa sustina copiii din medii vulnerabile sa-si atinga potentialul si sa se dezvolte alaturi de comunitatile lor prin accesul egal la educatie si prin dezvoltarea competentelor secolului al 21-lea. UiPath Foundation a fost fondata de compania UiPath in 2019 si actioneaza ca o organizatie independenta. Mai multe detalii: www.uipathfoundation.com

 

 

Despre Asociatia OvidiuRO

Din 2004, misiunea Asociatiei OvidiuRO este de a facilita accesul la educatie timpurie de calitate pentru toti copiii din Romania, in special pentru cei proveniti din grupuri vulnerabile. OvidiuRO mobilizeaza resurse private si publice pentru a pilota si a extinde ulterior la nivel national interventii integrate socio-educationale. Mai multe detalii: www.ovid.ro

0 comentarii3654 vizualizări11 octombrie 2022
rss 2.0
rss 2.0