Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 01 Februarie 2023 - 14587
Este Romania pregatita sa introduca Hidrogenul ca parte din mixul de energie curata?

Inceputa deja la nivelul multor tari europene, tranzitia energetica face inca pasi timizi in Romania. Pentru ca tara noastra sa ajunga la un nivel ridicat de securitate energetica este necesar un grad mai mare de acceptabilitate atat din partea autoritatilor cat si a societatii civile in ceea ce priveste noile tehnologii. In aceasta situatie se afla hidrogenul, alaturi de diferite surse de energie regenerabila sau alte tehnologii noi precum SMR-urile. "In ultima perioada am constatat in Romania o chestiune care pe mine m-a ingrijorat - renuntam foarte usor la traditii pe seama greutatii continuarii lor si suntem in acelasi timp foarte reticenti in ceea ce priveste noutatea, o abordare pierzatoare care poate sa ne elimine ca natiune. Am lansat proiectul "Romania Traditionala cu Energie Curata" cu o aplicatie practica - instalarea in aceasta vara in Masivul Capatanii de sisteme de producere a energiei electrice pentru a vedea daca intr-o zona traditionala precum cea a pastoritului putem veni cu o tehnologie noua care aa creeze cadrul necesar pentru continuarea traditiilor" a declarat Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta. Situatia la nivel european creata prin limitarea unei resurse care era dominanta in Europa, prin tintele de decarbonatare, prin situatia creata de razboiul din Ucraina sau de fenomenul de criminalitate energetica aparuta saptamana trecuta in Europa, trebuie sa traga un puternic semnal de alarma asupra nevoii de a accepta noile tehnologii si de a gasi alternative la resursele clasice pentru a rezolva criza energetica actuala si pentru a preveni aparitia unor crize viitoare. "In acest context hidrogenul are un loc foarte bine definit, in ceea ce eu consider ca trebuie sa fie mixul energetic securitar. Ne-am culcat pe o ureche crezand ca cu soare si vant vom rezolva toate problemele energetice. Criza energetica ne-a demonstrat insa ca nu sunt suficiente chiar daca sunt necesare si pot fi doar parte dintr-un mix energetic securitar.

Comisia Europeana a plusat si a discutat deja despre o banca a hidrogenului in Europa. La nivel european lucrurile merg inainte cu pasi rapizi, in timp ce in Romania nu au aparut schimbari semnificative in domeniu. In Parlamentul Romaniei a fost redeschisa dezbaterea privind cadrul legislativ care sa includa si hidrogenul si se asteapta finalizarea strategiei pe hidrogen pana la sfarsitul acestui an, a declarat Ioan Iordache, Director Executiv, Asociatia pentru Energia Hidrogenului din Romania. "In Romania nu s-a schimbat nimic in afara de initiativele noastre ca ONG-uri care putem doar sa militam, sa sustinem, sa promovam si sa acceleram constientizarea faptului ca hidrogenul este parte din sistemul energetic. Exista o industrie in Romania care trebuie sa se reprofileze spre hidrogen ca vector energetic, exista o industrie a hidrogenului in Romania care va trebui sa asimileze cantitati importante de hidrogen produs fara emisii de CO2. Pana acum nu s-a vazut nici primul euro cheltuit din acele milioane propuse pentru hidrogen verde ceea ce ne face sa stam pe loc in comparatie cu alte tari care deja au strategii pe hidrogen de cativa ani, care deja au proiecte nationale care sustin trecerea hidrogenului de la teorie la practica, de la proiecte mici demonstrative din cercetare la industria reala" a adaugat Ioan Iordache.

Economia hidrogenului a inceput in urma cu cativa ani, chiar inainte de primul val de regenerabile, iar la acea vreme preocuparea a constat in cum poate stoca energia. Cu timpul, hidrogenul a intrat in partea de energie a industriei, cunoscand dezvoltarea de la un produs chimic la unul folosit in energie. In acest moment se afla in etapa in care a devenit un fluid energetic care cunoaste cateva directii clare de dezvoltare pentru compania OMV Petrom: de inlocuire a cererii actuale, de mobilitate, industriala si de decarbonizare a gazelor naturale, ne explica Iulian Vesca, Regulatory Affairs - Energy & Climate Change at OMV Petrom. "Noi ca si companie ne concentram pe hidrogenul produs cu ajutorul gazelor naturale si pe care nu il vedem doar ca pe un fluid de tranzitie energetica dar si ca pe un facilitator. Am auzit cu totii cum combustibilii fosili vor finanta combustibilii regenerabili, asadar spre acest lucru ne indreptam. Din acest punct de vedere gazele naturale vor juca un rol central" a declarat Iulian Vesca.

Compania OMV Petrom se concentreaza pe producerea de hidrogen albastru, obtinut prin reformarea metanului care utilizeaza aburii sau vaporii, ce trebuie combinat cu captarea carbonului, dar si a asa numitului hidrogen turcoaz produs prin piroliza metanului. Exista o serie de studii si initiative de cercetare in lume, cateva dintre ele aflandu-se la un stadiu de maturitate, concentrate pe piroliza metanului ce reprezenta una din tehnologiile ce permit chiar o mai buna captare a carbonului decat in cazul producerii de hidrogen albastru. Bineinteles exista provocari, lucruri care inca trebuie evaluate si analizate pentru a dezvolta pe mai departe aceasta tehnologie, atat din perspectiva tehnica, cat si a cadrului de reglementare, ne spune Iulian Vesca. "Din perspectiva noastra atat hidrogenul albastru cat si cel turcoaz, ambele bazate pe gaze naturale, sunt esentiale pentru tranzitia energetica din Romania. Evident, mixul va fi unul combinat, pe parte de hidrogen verde, albastru, turcoaz, poate chiar si roz avand in vedere discutiile recente la nivel guvernamental privind tehnologia nucleara". Din perspectiva disponibilitatii gazelor naturale, din fericire Romania beneficiaza de aceasta resursa, inclusiv prin prezenta ei in zona Marii Negre. Astfel, Romania are potentialul de a deveni producatorul principal de gaze naturale din Uniunea Europeana.

Transgaz este in continuare preocupata de subiectul hidrogenului ca sursa de energie. Compania monitorizeaza in permanenta studiile si analizele aparute la nivel national si international, coopereaza cu organisme din Europa din acest domeniu, iar in cursul anului 2022 a aderat la EHB (European Hydrogene Backbone) avand dreptul, in calitate de membru, sa participe activ la aceasta initiativa dedicata hidrogenului si transportului de hidrogen la nivel european. "Transgaz a demarat un proiect pilot pentru realizare unei instalatii care sa analizeze aspecte legate de amestecul de gaze naturale cu hidrogen. "In acest moment suntem la etapa de testare a instalatiei, colectam date si le prelucram. Practic, instalatia este functionala la aceasta data si o urmarim indeaproape. Alocam resurse importante pentru efectuarea testelor si adaptarea si imbunatatirea instalatiei pe masura ce efectuam teste si apare necesitatea unor ajustari si modificari ale instalatiei, in special prin programul de cercetare al companiei Transgaz. In masura in care identificam zone unde putem aloca resurse bugetare, suntem dispusi si alocam importanta cuvenita" a declarat Ciprian Oniga, Director Directia Proiecte Speciale si Suport Tehnic, Transgaz.

Cu o experienta de peste 60 de ani, Chimcomplex produce hidrogen din apa prin electroliza saramurii si aduce in chimie vectorul hidrogen impreuna cu captarea de CO2. Productia anuala se ridica la 6000 de tone de hidrogen si reprezenta peste 99.9% din cantitatea de hidrogen produsa din apa in Romania. Eficientizarea folosirii resurselor (consumul specific de energie electrica alocat pentru hidrogenul produs din apa prin saramura este de aproape 45 de ori mai mic decat cel al fluxului de electroliza a apei directe) si reducerea emisiilor de carbon (recupereaza CO2 pentru a fi folosit in asigurarea carbonului necesar in lantul de produse si derivate chimice) sunt prioritare pentru companie, care face investitii constante pentru a putea produce hidrogen verde. Momentan insa, statul nu recompenseaza mecanismele functionale deja care pot reduce emisiile de carbon prin inlocuirea partiala a gazului metan cu energia hidrogenului. Compania spera insa ca autoritatile sa introduca in strategia nationala suport financiar si pentru partea de chimizare a Hidrogenului. "In momentul de fata folosim deja hidrogenul in productia de energie, dar este doar o chestiune locala, fara nici un fel de bonusare. Faptul ca nu emitem CO2 si folosim hidrogen verde pentru acest lucru nu se regaseste in nici o strategie la nivel national sau la nivelul Ministerului Mediului prin care efectiv un anumit bonus sa fie acordat pentru un astfel de mecanism de reducere a emisiilor de CO2 prin inlocuirea partiala a gazului metan cu energia hidrogenului. De asemenea, apreciem ca si acolo unde captarea de CO2 este realizata si integrata in produse chimice utile, aceasta poate face subiectul unor sustineri financiare pentru ca la momentul acesta costurile pentru astfel de proiecte nu sunt printre cele mai mici" a declarant Dumitru Coman, Director Tehnic, Chimcomplex.

Romania se afla intr-o pozitie privilegiata in ceea ce priveste resursele energetice. Principala problema a tarii noastre este ca nu stim sa folosim aceste resurse intr-un mod eficient, astfel incat sa convertim cat mai mult din resursele energetice pe care le avem, in energie utila folosita in zona industrial sau casnica este de parere Directorul Tehnic Chimcomplex. "In primul rand trebuie sa apreciez si sa felicit pe cine a avut inspiratia sa numeasca organizatia dumneavoastra Asociatia Energia Inteligenta pentru ca pana la urma aici este cheia. Cea mai important resursa energetica este inteligenta din energie. Noi o avem, insa trebuie sa o punem intr-un program national care sa permit efectiv si aplicarea unor astfel de strategii" a concluzionat Dumitru Coman.

Ideea de a avea un concept inteligent al modului in care este produsa energie pe termen scurt si pe termen lung a fost discutata cu multi ani in urma. Exista chiar o analiza realizata de Asociatia Energia Inteligenta prin care se arata ca energia utila consumata in Romania produsa din toate formele de energie existente reprezenta maxim 30%, restul de 70% reprezentand diverse pierderi, randamente, consumuri inutile care se realizeaza in Romania.

 

 

***

 

Despre Asociatia Energia Inteligenta

Asociatia Energia Inteligenta (AEI) este o organizatie non-profit care reuneste profesionisti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei nucleare, energiei electrice si eficientei energetice. Membri sai militeaza pentru cresterea transparentei in piata de energie, un pret corect la gaze si electricitate si o buna informare a consumatorilor casnici si non-casnici de gaze si energie. AEI este si va ramane un partener de dialog pentru toti participantii la piata, fie ca sunt furnizori, producatori, operatori, proiectanti, constructori, institutii, reglementatori, ministere, politicieni, angajati din sistem sau reprezentanti ai mass-media.

Dumitru Chisalita este Fondator si Presedinte al Asociatiei Energia Inteligenta. A absolvit Facultatea de Inginerie, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu si a obtinut diplome de masterat in "Valorificarea Gazelor Naturale" (2002) la aceeasi universitate, "Managementul si marketingul petrolului" (2006) la Universitatea Petrol si Gaze Ploiesti si "Modernizarea energetica a cladirilor" (2007) la Universitatea Transilvania din Brasov. Dumitru Chisalita a obtinut, in 2006, atestatul de Expert tehnic extra judiciar si consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociatia Expertilor Europeni Agreati Paris, iar in 2007 obtine atestatul de Auditor Energetic eliberat de ANRE. In anul 2009 a obtinut atestatul de Auditor Energetic pentru Cladiri eliberat de MDRL si in 2010 atestatul de Expert tehnic judiciar in domeniul petrol si gaze in cadrul Ministerului Justitiei.

Are o experienta de peste 15 ani in pozitii de management in cadrul unor companii din sectorul gazelor naturale si a fost consilier pentru doi fosti ministri responsabili de sectorul energetic, avand o activitate profesionala si academica de peste 27 de ani. In prezent este Sef de Lucrari la Universitatea de Constructii din Brasov, Catedra Instalatii, membru al Societatii Inginerilor de Petrol si Gaze (SIPG), membru al Asociatiei Inginerilor Instalatori din Romania (AIIR)

 

0 comentarii3521 vizualizări06 octombrie 2022
rss 2.0
rss 2.0