Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 01 Februarie 2023 - 14587
Tranzitiile energetice incepute si cresterea criminalitatii, inclusiv cibernetice, impun un mix energetic securitar.

Energia solara, eoliana, hidro, dar si cea nucleara si bazata pe hidrogen este sigura, curata si la indemana noastra. In acelasi timp se impune dezvoltarea un mix energetic in care energia securitara (aceea care se poate produce indiferent de conditiile de vreme - nucleara) si energia nesecuritara (energia regenerabila care are o productie variabila), sa asigure continuitatea unui consum volatil si care poate fi afectata de cresterea criminalitatii.

 

Tranzitia catre energie curata aduce o schimbare structurala majora in profilul de generare a sistemelor electrice din intreaga lume. Generarea din surse regenerabile cu productie variabila a crescut mult in ultimul deceniu, determinata de reducerile costurilor si de mediile politice favorabile, o tendinta care urmeaza sa continue si chiar sa se accelereze in conformitate cu obiectivele privind schimbarile climatice. Intre timp, centralele electrice conventionale, in special cele care folosesc carbunele, energia nucleara si energia hidro, stagneaza sau sunt in declin. In timp ce politicile desfasurate au asigurat acces producerii energiei electrice din surse regenerabile, au aparut riscuri inexistente in trecut: riscul atacurilor cibernetice, riscul aprovizionarii cu resurse materile (multe tehnologii de energie curata se bazeaza pe metale si minerale care sunt in proprietatea unui numar limitat de natiuni).

 

Tranzitiile energetice incepute si cresterea criminalitatii cibernetice (dar chiar si fizice, a se vedea distrugerea Nord Stream 1 si 2), trebuie sa schimbe hotarator conceptul de securitate energetica si mai ales sa impuna un mix energetic securitar in care energia securitara curata (MicroHidrocentrale, SMR, Cogenerare) sa fie puternic reprezentata.

 

Electricitatea este esentiala pentru pastrarea prosperitatii in societatile noastre

 

Ar fi foarte greu sa ne imaginam societatile noastre moderne fara o aprovizionare sigura cu energie electrica. Desi in prezent, energia electrica reprezinta doar o cincime din consumul de energie primara, este indispensabila pentru economie si din ce in ce mai digitala. Dificultatile recente cauzate de pandemia de Covid-19 ne amintesc de importanta critica a electricitatii in toate aspectele vietii noastre, cum ar fi mentinerea echipamentelor medicale care functioneaza in spitale si sistemele IT disponibile pentru telemunca si videoconferinte. Efectele unei intreruperi prelungite depasesc cu mult sistemul de alimentare sau valoarea achizitiei de energie pierduta in sine.

Ponderea energiei electrice in consumul final de energie este programata sa creasca. Dupa ce a crescut de la 15% in 2000 la 20% in prezent, este programat sa creasca la 24% pana in 2040 daca tarile isi mentin cursul actual, ca in Scenariul de politici declarate al AIE World Energy Outlook. Electrificarea eficienta a unei game de utilizari de energie ar putea face din electricitate cea mai importanta sursa de energie. Daca tarile se indreapta catre un mix divers, in conformitate cu Acordul de la Paris, rolul electricitatii devine si mai puternic, ajungand la 31% din consumul final de energie pana in 2040. In timp ce ponderea energiei electrice in consumul final este mai putin de jumatate fata de petrolul de astazi, depaseste petrolul pana in 2040 in unele scenarii de dezvoltare durabila.

In acest context dezvoltarea unui mix securitar este singura solutie care ar putea mentine prosperitatea natiunilor

 

Rezilienta cibernetica obligatorie pentru activitatile viitoare

 

Tehnologiile digitale ofera o serie de oportunitati de care pot beneficia consumatorii de energie electrica, utilitatile si sistemul in ansamblu, inclusiv eficienta imbunatatita, economii de costuri si timpi mai scurti de intrerupere. Ele ar putea ajuta, de asemenea, la accelerarea tranzitiilor la energie curata, dar numai in conditiile unui mix securitar, in care SMR urile sunt tehnologii esentiale. Dispozitivele conectate si Internetul lucrurilor, impreuna cu alte tehnologii de retea inteligenta, pot debloca resurse mai mari de raspuns la cerere, pot imbunatati eficienta energetica si pot facilita integrarea unor cote mai mari de surse regenerabile variabile intr-o maniera rentabila si sigura.

Cresterea dispozitivelor conectate si a resurselor energetice distribuite - cum ar fi generarea distribuita, vehiculele electrice si stocarea in spatele contorului - extinde potentialul atac cibernetic asupra sistemelor electrice. Conectivitate si automatizare sporite in intregul sistem electric ar putea, de asemenea, sa le faca mai vulnerabile la atacurile cibernetice.

Atacurile cibernetice se numara printre primele zece riscuri globale in ceea ce priveste probabilitatea si impactul, conform Raportului Global de Risc 2020 al Forumului Economic Mondial. Pentru sistemele de energie electrica, amenintarea atacului cibernetic este substantiala si in crestere, iar actorii amenintarilor devin din ce in ce mai sofisticati in a efectua atacuri - atat in ??capacitatile lor distructive cat si in capacitatea lor de a identifica vulnerabilitatile.

 

Criminalitatea energetica, un real pericol pentru societate

 

Evenimentele din Marea Baltica, care au determinat scoatere din uz a conductelor Nord Stream 1 si 2, scot in evidenta sensibilitatea mare pe care o reprezinta sistemele de transport al energiei si trebuie sa determine reorientarea strategica a strategiei de tranzitie energetica, in sensul obtinerii unui mix al folosirii resurselor locale/regionale si al celor importate. Dependenta fata de o singura resursa, si mai ales de un singur canal de aprovizionare, poate fi o invitatie la actiuni de criminalitate energetica, cu diverse scopuri, inclusiv de natura speculativa.

De asemenea, se impun masive reanalizari a normelor de proiectare a acestor infrastructuri critice. Spre exemplificare daca la constructia Nord Stream, economistii nu ar fi intervenit sa elimine robinetele de sectionare de pe aceste conducte (tehnicienii care au construit primele conducte de transport gaze in urma cu 100 de ani amplasau obligatoriu robineti de sectionare, la o anumita distanta, care se puteau chiar inchide automat o sectiune a conductei in situatia ruperii conductei si astfel eliminand cantitatile de gaze pierdute si usura reparatia), iar politicienii nu ar fi fortat finalizarea rapida a acestor conducte, fara analize serioase ale riscurilor de mediu pe care o rupere a conductei, ar putea sa le creeze.

Trebuie sa intelegem ca dincolo de reparatia acestor conducte, care tehnic nu ar trebui sa fie de lunga durata, raman problemele importante create de acest eveniment:

-        Cantitatea mare de gaze naturale ajunse in atmosfera. Emisiile de gaze cu efect de sera sunt echivalentul a jumatate din emisiile Romaniei timp de un an,

-        Dependenta mare de aceste canale de aprovizonare influenteaza in cazul unor disfunctionalitati puternic pretul gazelor. Pretul gazelor pe bursele europene dupa incidentele din Marea Baltica a crescut cu 20%

-        Oprobriul public asupra gazelor naturale ca sursa sigura si curata.

 

 

Rezilienta la schimbarile climatice ar trebui sa fie pusa in acord cu securitatea energetica

 

Cresterea anomaliilor in modelele climatice reprezinta deja o provocare semnificativa pentru sistemele de electricitate si creste 
probabilitatea perturbarilor cauzate de clima. In multe tari, frecventa sau intensitatea tot mai mare a evenimentelor meteorologice 
extreme, cum ar fi valurile de caldura, incendiile, cicloanele si inundatiile sunt cauza dominanta a intreruperilor pe scara larga. 
Intreruperile recente din cauza incendiilor si valurilor de caldura din California si Australia demonstreaza ca sistemele electrice 
sunt deja expuse si in mare masura afectate de pericolele climatice. Conform IEA in Statele Unite, ponderea evenimentelor
 meteorologice extreme atribuibile intreruperilor pe scara larga (care afecteaza cel putin 50 000 de clienti) in ultimele doua 
decenii a fost in medie de 90%, cu cel putin 75% pe parcursul perioadei si toate (daca nu aproape toate) evenimentelor din anumiti ani.
 
Tendintele emergente din sectorul electricitatii - si anume tranzitia energetica, amenintarile cibernetice si schimbarile climatice 
- vor necesita o regandire a cadrelor traditionale pentru asigurarea securitatii electrice, care trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu 
un mix intre energia securitara curata (reprezentanta in viitor de MicroHidrocentrale, SMR si Centrale de Cogenerare) si energia regenerabila. 
 

 

 

Monica David | Coordonator Comunicare

Asociatia Energia Inteligenta

www.asociatiaenergiainteligenta.ro

 

 

 

0 comentarii3598 vizualizări29 septembrie 2022
rss 2.0
rss 2.0