Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 01 Februarie 2023 - 14587
"Energie pentru Viata" aprinde lumina in cinci case uitate de lume in Muntii Vrancei.

"Energie pentru viata" este un proiect despre oameni si cu oameni. Este un proiect despre oameni care nu au avut curent electric in casele lor nici macar o zi, desi  au ajuns la varste inaintate si cu oameni care au facut ca lucrurile sa se intample si ca lumina electrica sa ajunga in aceste case, fie ca sunt ei sponsori, sustinatori sau voluntari in cauza noastra.

Ajunsi la finalul celei de-a treia editii a proiectului "Energie pentru Viata" suntem recunoscatori tuturor celor care au facut posibil ca diferenta dintre intuneric si lumina atunci cand afara se innopteaza, sa o faca o simpla apasare a unui intrerupator in cinci gospodarii izolate din Muntii Vrancei, in comunele Naruja si Vintileasca.

"Am fost intrebat ce sens au toate eforturile pe care le depunem pentru a aduce curent electric in aceste gospodarii, de vreme ce locuitorii lor sunt oameni batrani care nu mai au toata viata inainte. Am raspuns ca viata este cel mai pretios lucru pe care il are cineva si ca fiecare om trebuie sa traiasca in conditii cel putin decente indiferent daca o face ani buni sau o singura zi din viata sa. Cu atat mai mult cu cat viata lor a devenit mai grea din cauza varstei inaintate, acest proiect le va face traiul mai usor" - Dumitru Chisalita, Presedinte Asociatia Energia Inteligenta.

Fiecare locuitor din gospodariile beneficiare ale proiectului are o poveste de viata impresionanta. Sunt oameni extrem de muncitori, cu case si gradini simple si foarte ingrijite. Traiesc intr-un peisaj de poveste, greu de descris in cuvinte si totusi nu stie nimeni de existenta lor. Sunt izolati de semenii lor, locuiesc in case aflate pe munte unde nu exista cai de acces. S-au nascut in aceste locuri si tot aici si-au intemeiat familii. De la inceputul verii cand am demarat proiectul "Energie pentru Viata" - Muntii Vrancei si pana in septembrie cand panourile fotovoltaice au fost instalate pe aceste case, doi dintre locuitorii acestor gospodarii au parasit aceasta lume, fara vada lumina electrica in casele lor.

Prima casa beneficiara a proiectului este locuita de un tata in varsta de 63 de ani. Ne povesteste cu emotie in glas cum a crescut cei 10 copii ai sai in aceasta casa si cum au plecat pe rand munceasca in strainatate, in cautarea unei vieti mai bune. Mezinul a parasit casa parinteasca in aceasta vara, iar tatal a ramas singur sa traiasca mai departe in casuta lor modesta, dar foarte ingrijita. Doi batrani ne asteptau in cea de-a doua casa, umar langa umar asa cum si-au petrecut intreaga viata. Nu sperau sa apuce ziua in care sa aprinda lumina in casa lor. O femeie vaduva, mama a 6 copii isi duc viata in casa lor. Voluntarii nostri au fost foarte impresionati de casa lor ingrijita si de gradina de legume care le asigura traiul. In Catunul Palanca, Muntii Vrancei, doua femei, mama si fiica, au trait dintotdeauna in varf de munte fara curent electric. Din pacate, mama a parasit aceasta lume intreband "nu mai vin baietii aia sa puna lumina?". Fiica, in varsta de 68 de ani a aprins weekend-ul trecut pentru prima data becul in casa sa. In ultima casa beneficiara a proiectului traieste nea Gheorghe. Ii primeste pe voluntarii nostri cu bucurie dar si cu o urma de tristete in ochi. Sora lui care locuia in aceeasi gospodarie s-a stins din viata fara sa vada curent electric in casa ei. Desi are peste 70 de ani, Nea Gheorghe a dat o mana de ajutor la montarea panourilor fotovoltaice pe acoperisul sau, nerabdator parca sa aprinda becul in casa.

In Romania, tara europeana, in secolul XXI, potrivit unei estimari a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Judetene si Prefecturi, in 2018 peste 52,000 de gospodarii nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflandu-se in zone izolate. Desi necesare, investitiile pentru conectarea gospodariilor la reteaua de electricitate nu demonstreaza criteriul de eficienta, adica nu aduc beneficii operatorului de distributie, asadar va mai trece mult timp pana cand curentul electric va ajunge si aici. Toate finantarile pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodariile care se gasesc la mai putin de 2 km de reteaua de energie existenta. Astfel, cca 9000 de gospodarii din Romania nu au nici o speranta de a vedea energia electrica.

Alaturi de companiile ALRO, Vimetco Extrusion, ENGIE Romania, Ostenweg si Electroscape s-au alaturat celei de-a treia editii a proiectului "Energie pentru Viata" Comunitatea 4x4 Vrancea, mereu dornica sa sara in ajutorul celor aflati in nevoie si Cabana Fulga Naruja, un loc de poveste care va fi casa echipei de proiect pe perioada derularii lucrarilor de montaj al panourilor fotovoltaice.

"Energie pentru Viata" este de asemenea sustinut de Muzeul Gazelor Naturale, EM360 Studio si de catre partenerii media: InvesTenergy, Focus Energetic, Energy Center, News Energy, Economistul, Club Economic, Romania Durabila, Financial Intelligence, The Diplomat si Spot Media.

Lansat in primavara anului 2021 cu ocazia implinirii a cinci ani de activitate a Asociatiei Energia Inteligenta, proiectul "Energie pentru Viata" a fost primit cu mult entuziasm si a beneficiat de sprijin financiar care a facut posibila derularea lui in trei etape: localitatea Intregalde, Judet Alba, sat Puntea Lupului, Judet Harghita si comunele Naruja si Vintileasca, Judet Vrancea.

Va invitam sa vizionati in link-ul de mai jos, materialul video realizat in perioada in care a fost facut montajul panourilor fotovoltaice.

Energie pentru Viata - Muntii Vrancei

 

*****

 

Asociatia Energia Inteligenta

Asociatia Energia Inteligenta (AEI) reuneste profesionisti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice si eficientei energetice. Membrii sai militeaza pentru un pret corect al gazelor si pentru cresterea transparentei in piata de energie din Romania.

AEI este o organizatie non-profit al carui scop principal este acela de a contribui la o mai buna informare a consumatorilor casnici si non-casnici de gaze si energie pentru ca acestia sa poata fi mai bine pregatiti pentru negocierea contractelor de achizitie si pentru a putea intelege corect facturile pe care le platesc.

AEI este si va ramane un partener de dialog pentru toti participantii la piata, fie ca sunt furnizori, producatori, operatori, proiectanti, constructori, institutii, reglementatori, ministere, politicieni, angajati din sistem sau reprezentanti ai mass-media.

 

0 comentarii3675 vizualizări28 septembrie 2022
rss 2.0
rss 2.0