Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Intr-o democratie liberala, problemele civile nu se rezolva "cu Armata"!

Podul peste raul Siret, din localitatea Lutca, judetul Neamt, s-a prabusit. Premierul-general Nicolae Ciuca a dispus ca Ministerul Apararii Nationale sa actioneze de urgenta pentru restabilirea circulatiei in zona. Ne ingrijoreaza acest reflex autoritar al puterii politice, de a rezolva problemele civile "cu Armata". El vine in contextul in care, asa cum noteaza mass-media, proiectele Legilor Securitatii au fost scrise tot de institutiile de forta, si tot sub umbrela Ministerului Apararii Nationale. Solicitam inca o data partidelor politice care formeaza Coalitia de guvernare, precum si Presedintelui Romaniei, sa isi aminteasca faptul ca Romania este o democratie liberala si nu o republica militara, si sa actioneze pentru a intari controlul civil asupra puterii.

 Premierul Ciuca ar fi avut numeroase alte cai de a dispune masuri de urgenta:

-        Consiliul Judetean Neamt, proprietarul podului, are resursele necesare pentru a interveni. Mai mult, afirma ca nu a receptionat lucrarea, deci aceasta se afla in administrarea unei firme de constructii, care prin insasi definitia ei are atributiile de a realiza… constructii;

-        Ministerul Transporturilor are in subordine Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care, dupa cum ii spune si numele, are si responsabilitatea si capacitatea administrativa si financiara de a pune in practica lucrari de infrastructura rutiera;

-        Pentru cazurile de urgenta, statul roman are cadrul legislativ si institutional sa intervina prin Departamentul de Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, institutii in care s-au facut investitii masive in ultimii ani, tocmai pentru a le intari capacitatea de a interveni in astfel de situatii.

 

Prim-ministrul nici macar nu a incercat sa foloseasca una din aceste institutii, ci a decis direct, fara a se consulta cu altcineva, sa ordone Armatei sa intervina. Pentru un fost general, devenit prea devreme politician, nu este surprinzator reflexul de a "trimite Armata" acolo unde exista atatea mecanisme civile de interventie. Este insa ingrijorator pentru democratie. Ce va urma? Prim-generalul Ciuca va "trimite Armata" sa faca ordine la eventuale proteste ale cetatenilor? Sau impotriva Opozitiei sa o aduca la ordine?

 

In democratiile stabile, exista reglementari ferme privind trecerea ofiterilor superiori din structuri de forta in pozitii de demnitari. Spre exemplu, in Statele Unite, o astfel de perioada de "cool-down" a fost introdusa chiar din 1947, prin National Security Act, initial de 10 ani, apoi redusa la 7 ani. Unul din motivele importante este ca ofiterii superiori au asa numita "gandire militara" ("military mindset") si sunt tentati sa aleaga solutii rapide, de forta, la probleme pe care democratiile le rezolva prin mecanisme civile si dezbatere, ceea ce reprezinta un pericol pentru democratie.

 

In Romania, generalul Ciuca a fost trecut in rezerva in 2019, pentru a ocupa peste noapte functia civila de consilier al Presedintelui Iohannis. In doar doi ani, a fost propulsat parlamentar, lider de partid si prim-ministru, ba chiar se doreste candidat la presedintie in 2024. In Statele Unite, abia in 2026 ar fi putut sa ocupe o functie de demnitate publica.

 

In cele cateva luni de cand este la conducerea guvernului, premierul Ciuca si-a aratat in mod repetat, si in alte ocazii, reflexele de "gandire militara": a promovat mai multe acte normative prin care a crescut rolul serviciilor de informatii in probleme civile; a initiat redactarea Legilor Securitatii intr-un cadru opac, cu rezultate deosebit de ingrijoratoare; a modificat peste noapte, "ca hotii", legea transparentei decizionale, introducand exceptii abuzive de la procedura obisnuita; a inchis practic initiativele guvernamentale de deschidere a guvernarii; si, ca lider de partid, refuza sa publice informatiile de interes public, chiar si atunci cand este obligat de decizii ale instantei.

 

Inca o data, afirmam ca militarizarea rapida a statului, sub conducerea unui premier trecut mult prea repede din haina de general activ in cea de politician de cariera, si la comanda unui presedinte aflat moral tot mai departe de cetateni, de democratie si de libertate, este o tendinta ce ne ingrijoreaza profund. Solicitam ferm tuturor partidelor politice sa opreasca de indata acest derapaj care pune in pericol sistemul democratic din Romania.

 

Persoana de contact: Ovidiu Voicu,ovidiu.voicu@inovarepublica.ro // 0723 522 340 

 

 

 

Semnatari: 

Centrul pentru Inovare Publica

ActiveWatch

Asociatia Militia Spirituala

Asociatia Respiro

Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica

Institutul Roman pentru Pace - PATRIR

Asociatia CIVICA

Asociatia dexonline

Reset

Frontline Club Bucharest

Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS)

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociatia Kompatibil

Asociatia Parcul Natural Vacaresti

Asociatia pentru Tehnologie si Internet

 

 

 

0 comentarii651 vizualizări14 iunie 2022




rss 2.0
rss 2.0