Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 21 Mai 2022 - 14587
Concret, cum scadem facturile romanilor la gaze.

Dezinfoarmarea lansata si intens promovata de o parte din mass media, privind indentificarea cauzei cresterii pretului la gaze in aceasta iarna la populatie, ca fiind nerespectarea legii plafonarii / compensarii de catre furnizori, a fost demontata dupa ce ANRE a aratat ca a existat un singur furnizor de gaze care nu a respectat aplicarea plafonarii. Conform unor informatii, acest furnizor nu a aplicat plafonarea/compensarea urmare a faptului ca nu existau Norme de aplicare a Legii, adica nu a facut ceva ilegal si pe deasupra a si anuntat autoritatile, care tacit au aprobat, ca dupa aparitia normelor va exista un termen de modificare a softurilor pentru aplicarea legii, cu specificarea faptului ca ulterior aparitiei Normelor de aplicare a legii va regulariza facturile emise incepand cu data de 1 noiembrie 2021. Fake-news ul a avut ca scop ascunderea faptului ca legea realizata defectuos a dus la cresteri mari la pretul gazelor naturale la consumatori.

In aceste conditii, apreciem ca discutiile din prezent, privind necesitatea modificarii legii pentru a obliga furnizorii;

-        sa retraga facturile fara plafonare/compensare - existand un singur furnizor care nu a aplicat penalitatile si care si a asumat refacerea facturilor, aceasta nu este o problema foarte urgenta pentru toti romani,

-        sa nu perceapa penalitati pentru facturile fara plafonare/compensare - penalitatile se aplica dupa anumite perioade de gratie care sunt prevazute in contract si care sunt in general de 30 de zile, asumarea regularizarii facturilor de catre singurul furnizor care nu a aplicat plafonarea/compensarea, arata ca exista timp sufficient sa se achite valoarea corecta a facturii fara sa se intre in perioada in care se aplica penalitati. Astfel, aceasta preocupare nu este o problema de maxima urgenta a tuturor romanilor,

-        sa nu fie deconectati consumatorii care au primit facturi fara plafonare/compensare - decontarea unui consumator se face conform contractului, dupa o perioada care poate ajunge la 60 de zile, in acelasi timp asumarea regularizarii facturilor de catre singurul furnizor care nu a aplicat plafonarea/compensarea, arata ca exista timp sufficient sa se achite valoarea corecta a facturii fara sa se sisteze gazele si dovedeste ca nu este o problema urgenta a tuturor romanilor,

este doar modalitate de a trage de timp si de evitare a rezolvarii adevaratei probleme reducerea facturilor mari la gaze primite de romani datorita unor legi defectuoase.

In situatia in care se doreste cu adevarat reducerea facturii la gazele naturale in aceasta iarna la populatie, abordarea ar trebui sa fie una foarte pragmatica, usor de pus in aplicare si cu implementare imediata.

Astfel, plecand de la observatia ca masurile applicate pentru energia electrica sunt satisfacatoare in opinia opiniei publice, prounem o abordare simplista de preluare a principiilor care au stat la baza plafonarii / compensarii energiei electrice sa fie preluate si pentru gaze:

-        valoarea la care s-a plafonat pretul la energie a fost egala cu pretul mediu al energiei electrice furnizata consumatorilor in luna septembrie 2021. Astfel, plecand de la pretul de achizitie mediu al gazelor in luna septembrie 2021 publicat pe pagina ANRE (https://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/rapoarte/rapoarte-piata-gaze-naturale/rapoarte-lunare-de-monitorizare-pentru-piata-interna-de-gaze-naturale-2021), la care daca adaugam tarifele de transport, distributie si marjele comerciale, obtinem pretul la care se poate plafona gazul natural de 200 lei/MWh, cu TVA inclus.

-        plafonul lunar pana la care se acorda compensarea in factura de energie electrica este de 2,4 ori mai mare decat consumul mediu lunar de energie. Aplicand aceasta cifra la consumul mediu lunar de gaze ar rezulta ca plafonul la gaze ar trebui stabilit la un nivel de 400 mc/luna

Pastrarea textului acestei legi asa cum este, pentru a se evita pierderea timpului cu procesele legislative si schimbarea doar a celor doua valori: pretul plafonat al gazelor la un nivel de 200 lei/MWh si plafonul pana la care se acorda compensatia la un  nicel de 400 mc/luna (cu coroborarile de rigoare), ar aduce  intradevar la o scadere a facturilor fata de nivelul facturilor la gaze care vor veni in aceasta iarna cu tot cu prevederile actualei legi a plafonarii.

Aceasta abordare ar permite ca printr-o ordonanta de urgenta sa se aplice aceste prevederi din 15 ianuarie 2022, permitand populatiei sa beneficieze de facturi reduse pentru a doua parte a iernii 2021/2022. Orice alta abordare necesita timp, analize si mai ales cresterea perioadei de timp in care romanii vor fi nevoiti sa achite preturi foarte mari la gaze in aceasta iarna.

Ulterior rezolvarii problemei facturilor de astazi trebuie urgent sa ne preocupam de rezolvarea problemei facturilor de maine (1 februarie consumatori non casnici si 1 aprilie consumatorii casnici) (a se vedea propunerile formulate de Asociatie).

0 comentarii2681 vizualizări13 ianuarie 2022
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0