Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat astazi, in Comisia pentru Petitii a legislativului european, ca Parlamentul European si Comisia Europeana sa conteste legalitatea veto-ului aplicat de Austria impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schengen, ca urmare a incalcarii legislatiei si a tratatelor europene, dar si a discriminarii romanilor.
"Institutiile europene trebuie sa reactioneze la nedreptatea comisa impotriva romanilor prin veto-ul aplicat de guvernele din Austria si Olanda impotriva intrarii Romaniei in spatiul Schengen.
Asa cum Parlamentul European a aratat prin rezolutiile adoptate, documente la care am contribuit activ, Romania indeplineste de 12 ani toate criteriile tehnice specifice spatiului Schengen.
Precizez faptul ca, in perioada in care am fost ministru al afacerilor europene, Romania a intrat in ultimul mecanism de cooperare tehnica privind Schengen.
Grupul Social-Democrat a cerut si a sustinut dezbaterea acestei petitii cu scopul de a sublinia discriminarea comisa prin votul din decembrie, dar si pentru a solicita reactia legislativului european si a Comisiei privind aplicarea acestui veto, care contravine legislatiei si tratatelor europene", a mentionat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.
Reprezentantul Romaniei in Parlamentul European a subliniat impactul negativ pe care l-a avut blocarea aderarii tarii noastre la zona de libera circulatie si a solicitat ca legislativul european sa mentina petitia deschisa si sa intervina direct in aceasta cauza, precum si ca reprezentantii Austriei si Olandei sa explice veto-ul aplicat, in contextul in care nu exista niciun argument juridic, iar motivatiile aduse de acestia nu respecta prevederile europene si afecteaza credibilitatea functionarii Uniunii Europene.
"Inca din anul 2015, am solicitat ca Parlamentul European si Comisia sa atace Consiliul in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. La momentul respectiv, am discutat in aceasta comisie parlamentara o alta petitie pe care am initiat-o impreuna cu PES activists Romania, semnata de peste 50.000 de romani.
Blocarea aderarii Romaniei genereaza costuri suplimentare pentru cetateni si companii, conducand inclusiv la un impact negativ asupra mediului si asupra sigurantei publice.
Absenta argumentelor de natura juridica sau tehnica conduce la o crestere galopanta a euroscepticismului, iar faptul ca politicienii din Austria au motivat decizia lor invocand date eronate, care contrazic informatiile prezentate de Comisie, reprezinta o incalcare a autoritatii executivului european.
Sustinem nevoia ca legislativul european sa mentina petitia deschisa, sa intervina direct in aceasta cauza si solicitam urmatoarele:
- Includerea in cadrul rezolutiei adoptate de Comisia pentru Petitii a faptului ca se constata discriminarea cetatenilor europeni si nerespectarea tratatelor si regulamentelor europene;
- Initierea de catre Parlamentul European a contestarii deciziei adoptate de Consiliul JAI, inclusiv in fata Curtii de Justitie a UE, asa cum a mai facut-o pe subiectul Schengen;
- Convocarea Comisiei, Consiliului UE si a reprezentantilor Austriei si Olandei in cadrul unei audieri in vederea prezentarii diferitelor puncte de vedere si a modului in care se va rezolva acest conflict de natura juridica;
- Convocarea unui nou vot in cadrul Consiliului JAI in vederea aprobarii aderarii Romaniei la spatiul Schengen", a conchis europarlamentarul roman, Victor Negrescu.
0 comentarii | 2870 vizualizări | 22 martie 2023 |