Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 August 2022 - 14587
Victor Negrescu a solicitat in plenul Parlamentul European adaptarea finantarilor europene la nevoile actuale ale statelor membre.

In aceasta saptamana, eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat, in plenul Parlamentului European, adaptarea finantarilor europene la nevoile actuale ale statelor membre, ca urmare a impactului generat de razboiul din Ucraina, a crizelor preturilor la energie si alimente si a modificarilor facute recent la bugetul european, ce vizeaza sprijinirea statelor ce au preluat un numar semnificativ de refugiati.

"Crizele pe care le traversam in prezent si volatilitatea mediului economic actual fac ca planurile de redresare si rezilienta aprobate anul trecut sa nu mai corespunda in totalitate nevoilor noastre de astazi. Fie ca vorbim de zona de agricultura sau de sanatate, educatie sau energie, de pensii sau beneficii sociale, lista de prioritati s-a schimbat semnificativ pentru multe dintre statele europene.

Este si cazul Romaniei, unde am avut un plan facut pe repede inainte, cu multe carente, alocari de milioane de euro pentru consultanta si tinte care afecteaza stabilitatea sociala a tarii. De aceea, este important ca regulamentul european sa permita o flexibilitate mai mare, o optimizare in functie de nevoile statelor membre, dar si o distributie echitabila a fondurilor intre domeniile de investitii si zonele beneficiare.

Nu in ultimul rand, am militat mereu pentru o alocare semnificativa de fonduri pentru educatie si formarea continua si am fost autorul amendamentului prin care Parlamentul European solicita minim 10% din fonduri pentru acest domeniu. Ma bucur sa constat ca majoritatea statelor membre au respectat recomandarea noastra si ca aceasta propunere este preluata si in acest raport" a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, membru in Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, in interventia sa despre planurile de redresare si rezilienta, sustinuta in plenul legislativului european.

Reprezentantul Romaniei in Parlamentul European a contribuit, de altfel, in calitate de raportor alternativ al grupului social-democrat din legislativul european, la procesul ce a dus la modificarea bugetului european astfel incat acesta sa includa sume suplimentare pentru statele aflate la frontiera cu Ucraina.

"Am modificat bugetul european pe anul 2022 pentru a ne asigura ca exista suficienti bani pentru a face fata acestor provocari legate de razboiul din Ucraina. Fondurile vor acoperi o parte din cheltuielile si eforturile facute de statele membre si vor ajuta la imbunatatirea raspunsului european.

O atentie sporita va fi oferita statelor aflate la frontiera cu Ucraina, printre care si Romania, pentru a finanta, spre exemplu, hub-ul umanitar. Nu in ultimul rand, autoritatile locale si judetene vor putea beneficia de resurse financiare suplimentare.

Cu toate acestea, ne trebuie un plan concret cu privire la viitoarele nevoi de finantare si un sprijin financiar pentru efectele indirecte ale razboiului din Ucraina, in mod special asupra statelor din regiune. Aproximativ 40% dintre cetatenii europeni cred ca razboiul le-a afectat nivelul de trai si isi doresc ca Uniunea Europeana sa intervina pentru a mentine preturile la energie si la alimente la un nivel acceptabil. Pentru a putea realiza aceste obiective este nevoie de noi resurse europene si de masuri urgente" a sustinut eurodeputatul roman, Victor Negrescu, in plenul de la Bruxelles.

Europarlamentarul a solicitat de asemenea in interventia sa din plen, in care a sustinut conferirea statutului de tara-candidat pentru Republica Moldova, resurse financiare suplimentare pentru aceasta tara, in contextul efectelor generate de razboiul din Ucraina.

"Eurodeputatii din toate grupurile politice, si in mod special cei din Romania, au spus foarte clar ca Republica Moldova merita acest statut alaturi de Ucraina si, speram, Georgia. Dar parcursul spre aderarea la Uniunea Europeana nu va fi usor. Vor fi necesare reforme, dar si resurse financiare europene.

Efectele economice si sociale ale razboiului din Ucraina au afectat stabilitatea tarii si au condus la o presiune foarte mare asupra populatiei. De aceea, angajamentele financiare ale Uniunii Europene si ale comunitatii internationale trebuie sa devina rapid realitate" a completat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

Parlamentarii europeni din Comisia pentru Bugete au solicitat in mod repetat, in ultimele saptamani, revizuirea cadrului financiar multianual si adaptarea finantelor europene la nevoile actuale.

0 comentarii1792 vizualizări26 iunie 2022
rss 2.0
rss 2.0