Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 August 2022 - 14587
Mii de persoane au participat la consultarea nationala privind viitorul Europei si schimbarea tratatelor europene.

Partidul Social Democrat si PES activists Romania au organizat, in acest final de saptamana, o consultare nationala prin intermediul careia au preluat opiniile cetatenilor privind viitorul Uniunii Europene si schimbarea tratatelor europene. Cetatenii au fost invitati sa isi exprime optiunea pe sutele de panouri stradale, amplasate in toata tara, unde isi puteau scrie opiniile, cu privire la schimbarea modului de functionare al Uniunii fiind, de asemenea, rugati sa isi motiveze raspunsurile.

Consultarea nationala a evidentiat faptul ca cetatenii romani isi doresc o schimbare a tratatelor europene in masura in care aceasta permite un trai mai bun, aduce un plus Romaniei iar drepturile deja garantate nu vor fi afectate. Romanii isi doresc in buna masura o Uniune Europeana mai echitabila, cu instrumente prin care sa poata ajuta la cresterea calitatii in sanatate si educatie sau chiar a veniturilor populatiei.

Actiunea initiata de europarlamentarul Victor Negrescu, vicepresedinte al Partidului Social Democrat si coordonator national PES activists Romania, a demarat printr-o dezbatere privind "Viitorul Europei si schimbarea tratatelor europene", la sediul Biroului de Legatura al Parlamentului European in Romania, in cadrul caruia decidenti, experti in politici europene, jurnalisti si membri ai societatii civile au dezbatut modificarea tratatelor europene, concluziile Conferintei privind Viitorul Europei si perspectivele schimbarii modului in care functioneaza Uniunea Europeana.

"Timp de un an, Uniunea Europeana a organizat Conferinta privind Viitorul Europei in cadrul careia am discutat cu cetatenii, parlamentele nationale, cu reprezentantii guvernelor, sindicatele, patronatele si societatea civila in ansamblu, despre ce fel de Europa ne dorim pe viitor. Acestia au formulat in total peste 300 de propuneri menite sa imbunatateasca functionarea Uniunii Europene, o parte reclamand schimbarea tratatelor europene.

Propunerile au fost inevitabil preluate in dezbaterile europene, in mod special, la nivelul Parlamentului European, unde, in luna mai, eurodeputatii, inclusiv cei romani, au votat o rezolutie care face referire la actiunile ce trebuie intreprinse ca urmare a acestei Conferinte privind Viitorul Europei si se lansa propunerea de convocare a unei Conventii pentru schimbarea tratatelor europene.

In ciuda celor prezentate, realitatea este ca dezbaterea privind schimbarea tratatelor a pornit de la nivelul Parlamentului European, care acum o duce mai departe. Legislativul european a aprobat chiar saptamana aceasta, in data de 9 iunie, o rezolutie care indeamna la convocarea unei Conventii pentru revizuirea tratatelor si invita Consiliul European sa voteze si sa aprobe, cat mai rapid, acest format de dialog european pentru schimbarea tratatelor. Grupurile politice au formulat o lista limitata de schimbari, care privesc, de exemplu, modificarea modului de vot, de la unanimitate la majoritate pe anumite subiecte, competente suplimentare, dezvoltarea zonei sociale, dreptul de initiativa al Parlamentului European. In acelasi timp, exista unele voci care spun ca ambitiile sunt prea mici pentru crizele pe care le traversam si reclama faptul ca teme precum educatia, sistemul de taxare, consultarea publica privind schimbarea tratatelor, problemele alimentare, inegalitatile sociale sau drepturile cetatenesti au fost ignorate. In paralel cu acest proces mai multe state europene, printre care si anumiti reprezentanti ai Romaniei au exprimat rezerve privind necesitatea unei astfel de dezbateri.

De aceea, impreuna cu colegii mei social-democrati si cei din structura pe care o coordonez, ne-am propus sa abordam acest subiect in mod diferit. Conferinta a creat cadrul pentru o dezbatere despre viitorul Europei, dar credem ca trebuie sa fie si o discutie privind schimbarea tratatelor europene. O dezbatere reala, ampla, pentru ca Romania si reprezentantii Romaniei la nivelul institutiilor internationale si europene sa poata sa exprime o pozitionare care este reprezentativa pentru ceea ce gandesc romanii. Suntem singurii actori politici care au initiat un astfel de demers, ceea ce arata inca o data faptul ca Partidul Social Democrat doreste sa reprezinte interesele cetatenilor in plan european", a explicat presedintele-coordonator national PES activists Romania si organizator al evenimentului, eurodeputatul Victor Negrescu.

Invitat in cadrul dezbaterii, Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius-Constantin Budai a precizat in interventia sa: "Daca vorbim despre necesitatea schimbarii tratatelor de baza ale Uniunii Europene, as spune cu toata sinceritatea "da", dar sa schimbam in sensul in care putem rezolva cateva aspecte care includ, in primul rand, o dezvoltare inegala la nivelul Uniunii Europene". Ministrul Muncii a punctat si discutiile pe care le-a purtat in aceasta perioada cu reprezentanti ai Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si ai Comisiei Europene, in contextul Planului National de Redresare si Rezilienta si al razboiului din Ucraina, despre potentialul Romaniei de a deveni un hub alimentar in Europa subliniind faptul ca tratatele europene trebuie sa ofere instrumentele necesare pentru ca Romania sa se dezvolte.

Prezenta la eveniment, senatoarea Gabriela Cretu, care a reprezentat Parlamentul Romaniei la Conferinta privind viitorul Europei, a raspuns pozitiv la intrebarea privind schimbarea tratatelor europene, precizand ca "Uniunea Europeana trebuie reformata. A patra revolutie industriala, cu schimbari profunde, economia noua, de platforma, genereaza schimbari de structura care ne pun in situatia de a reflecta asupra unui sistem de securitate sociala in toate tarile europene, construit pe ideea de a avea un loc de munca stabil, pe perioada nedeterminata, de a face contributii si de a pastra solidaritatea intergenerationala."

Deputata Oana Florea a subliniat in interventia sa faptul ca "parerea cetatenilor se reflecta prin oamenii pe care i-au votat, respectiv reprezentantii din parlamentele nationale si Parlamentul European. Spun "da" pentru schimbare deoarece cetatenii vor sa vada o schimbare in viata de zi cu zi. Cuvantul cheie pentru Uniunea Europeana este adaptabilitate". Totodata, Oana Florea a propus discutarea posibilitatii de a introduce o disciplina privind Uniunea Europeana la nivelul liceelor din Romania.

Iordan Gheorghe Barbulescu, presedintele Senatului Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si autor a zeci de publicatii referitoare la Uniunea Europeana, a punctat asupra faptului ca "tratatele trebuie sa reflecte realitatea Uniunii si a lumii in care exista". Iordan Gheorghe Barbulescu a evidentiat parcursul istoric al modificarii tratatelor europene si a evidentiat importanta domeniilor vizate de actuala dezbatere: sanatatea, educatia, politica externa si apararea, justitia si afaceri interne.

La dezbatere au mai participat Janina Sitaru, secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si secretar general al PES activists Romania, Gabriel Badea, membru in Comitetul Economic si Social, Sabina Iosub, director de programe Antena 3, Andra Diaconescu, redactor-sef Euronews Romania, Oana Tache, jurnalist, Elena-Alexandra Calistru, presedinte Funky Citizens, Gabriel Brezoiu, director  Group of the European Youth for Change (GEYC), Ovidiu Portariuc, European Movement Romania, Dragos Danila si  Maria Diana Ene, Asociatia Young Initiative.

Europarlamentarul Victor Negrescu a fost un participant activ la dezbaterile din cadrul Conferintei privind Viitorul Europei, reusind sa includa referinte importante in concluziile dezbaterilor, cum ar fi un sprijin mai consistent pentru educatie, tineri, cultura si IMM-uri la nivel european. 

Dezbaterea a fost difuzata live, pe social media, putand fi urmarita accesand acest link: https://fb.watch/dA1JHDOxe_/.

 

 

0 comentarii2009 vizualizări13 iunie 2022
rss 2.0
rss 2.0