Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 August 2022 - 14587
SERVICIILE SECRETE SUB CONTROL DEMOCRATIC, NU DEMOCRATIA SUB CONTROLUL SERVICIILOR SECRETE .

Va scriem aceste randuri ingrijorati de modul netransparent in care puterea din Romania actioneaza in vederea adoptarii  unui Pachet de legi privind Securitatea nationala, coroziv la adresa democratiei si statului de drept din tara noastra.

 Intelegem si sustinem necesitatea unui astfel de pachet legislativ, dar cu conditia inatacabila ca el sa tina serviciile secrete sub control democratic, nu democratia sub controlul serviciilor secrete.

 Asa cum sunt formulate anumite pasaje din draftul celor 10 legi ale pachetului legislativ care ar urma sa intre in procedura parlamentara, acest lucru ne indica o tendinta contrara sensului democratiei.

 Pastrarea unei democratii functionale, curate, fondata pe principiul sanatos checks and balances este un obiectiv la care noi, verzii, tinem foarte mult, considerandu-l vital pentru dezvoltarea si progresul tarii noastre.

 De aceea ne pronuntam ferm impotriva potentialei militarizari a democratiei romanesti, a cresterii abuzive a influentei serviciilor secrete si a statuarii superimunitatii pentru anumiti angajati  ai statului.

 Suntem pentru eliminarea, fara drept de apel, a tuturor pasajelor din aceste proiecte de legi prin care partidele aflate la putere vor sa impuna:

 

 ·       Obligativitatea cetatenilor, companiilor si autoritatilor sa colaboreze cu serviciile secrete la cererea acestora.

 

·       Devenirea SRI ca organ de cercetare penala, prin largirea listei de amenintari la siguranta nationala in domenii precum sanatatea, cultura, educatia.

 

·       Slabirea controlului parlamentar asupra serviciilor secrete.

 

·       Exceptarea de la orice control democratic a fondurilor operative ale SRI si SIE. Este inacceptabil, abuziv, ca banii cu care serviciile isi finanteaza operatiunile sa fie verificati doar de Presedinte/ CSAT, eliminandu-se controlul Curtii de Conturi si al comisiilor parlamentare.   

 

·       Anchetarea ofiterilor SRI si SIE doar de procurori special  desemnati si doar cu acordul prealabil al sefului SRI si al Presedintelui, in calitate de sef al CSAT.

 

 

 

Legalizarea acestor lucruri ar pune in pericol statul de drept si ar face din Presedintele Romaniei un actor politic iliberal cu puteri sporite fata de cele precizate democratic in Constitutia Romaniei. 

 

 

 

 Credem ca acest pachet de legi trebuie sa ajute la consolidarea unei democratii functionale in Romania, nu la transformarea ei intr-o forma fara fond, breloc la cheile unui stat iliberal.

 

 

 

De asemenea, consideram ca acest pachet legislativ privind securitatea nationala nu este conform cu conditia Romaniei ca fiind un stat care respecta statul de drept in conformitate cu legile europene in acest sens.

 

 

 

De aceea va solicitam sa monitorizati cu maxima atentie derularea acestui proces legislativ si sa avertizati guvernul Romaniei asupra oricaror derapaje care s-ar putea produce in tara noastra in eventualitatea adoptarii, in aceasta forma, a Pachetului de legi privind securitatea nationala.

 

 

 

Noi, Partidul Verde si Institutul Verde, vom continua sa ripostam cu mijloacele politice, respectiv ale societatii civile fata de orice abuz in numele democratiei, statului de drept ori al sigurantei nationale.

 

 

 

10.06.2022

 

 

 

                     Partidul Verde,

 membru al Partidului Verde European (EGP)                                                               Institutul Verde

            www.partidulverde.ro                                                                               www.institutulverde.ro

 

 

1 comentariu2233 vizualizări10 iunie 2022
rss 2.0
rss 2.0