Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 August 2022 - 14587
Noi granturi pentru scoli, in vederea imbunatatirii accesului la resurse educationale digitale in zonele izolate.

1,2 milioane de euro sub forma de granturi sunt acum la dispozitia scolilor in cadrul actiunii preparatorii "Cresterea accesului la instrumente educationale in zonele si comunitatile cu conectivitate redusa sau cu acces limitat la tehnologii", initiate de eurodeputatul Victor Negrescu, prin care se imbunatateste accesul la resurse educationale digitale in zonele izolate, precum cele rurale sau montane. Scopul actiunii preparatorii este de a diminua inegalitatile privind accesul la educatie digitala, prin cresterea incluziunii si prin reducerea decalajului digital cu care se confrunta comunitatile scolare din zonele izolate cu conectivitate redusa ori fara acces la instrumente si resurse educationale.

"Pandemia a aratat efectul inegalitatilor existente in domeniul educational la nivel european si national. 20% dintre cursantii din Europa si aproape jumatate din elevii din Romania nu au putut sa-si continue parcursul educational din cauza contextului pandemic. Scopul acestei actiuni preparatorii este de a continua sa dezvoltam o strategie menita sa creasca accesibilitatea resurselor si instrumentelor educationale in Europa, in acele zone si comunitati care au cea mai mare nevoie de un astfel de suport. Zonele izolate, precum cele montane sau rurale, sunt vizate, in principal, prin aceasta actiune preparatorie.

Conceptul proiectului "Learning from the Extremes" se bazeaza pe patru componente: echipamentul tehnologic si digital, cerintele tehnice, pregatirea profesionala a cadrelor didactice si accesul la continutul digital. Proiectul va implica peste 100 de scoli din invatamantul primar, gimnazial si vocational, aflate in zone izolate, din 10 tari europene, respectiv Romania, Grecia, Portugalia, Cipru, Croatia, Irlanda, Finlanda, Bulgaria, Italia si Spania. 

Aplicatiile pot fi depuse online, termenul de depunere fiind 30 septembrie 2022. Vor fi selectate 80 de proiecte, valoarea totala a sprijinului financiar, sub forma de grant, fiind de 1,2 milioane euro", a declarat Victor Negrescu, vicepresedintele Comisiei pentru Educatie si Cultura din Parlamentul European si initiator al proiectului.

Procesul de selectie presupune trei etape, o prima etapa consta in evaluarea initiala a eligibilitatii, urmata de gruparea aplicatiilor eligibile in functie de tara de provenienta. Candidaturile vor fi evaluate de o comisie, in baza criteriilor stabilite, iar etapa finala de selectie va fi realizata de coordonatorii proiectului si de reprezentantii coordonatorilor nationali.

 

Scolile selectionate vor beneficia, astfel, de platforme de invatare la distanta mai sigure si mai performante, de laboratoare si simulari online, dar si de instrumente pentru conferinte online si de colaborare. Toate scolile implicate in proiect vor putea impartasi bunele practici, beneficiind de suport profesional, iar elevii vor avea acces la spatii de invatare moderne, conectate si constructive. Nu in ultimul rand, cadrele didactice vor beneficia de suportul si resursele necesare in vederea integrarii instrumentelor digitale in procesul de predare. 

Pentru mai multe informatii puteti accesa website-ul proiectului: https://learningfromtheextremes.eu/calls/ 

 

0 comentarii1883 vizualizări08 iunie 2022
rss 2.0
rss 2.0