Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 20 Ianuarie 2022 - 14587
PSD solicita revizuirea masurilor de protectie a consumatorilor afectati de cresterea preturilor la energie.

PSD va solicita, in prima sedinta a Coalitiei de guvernare, adoptarea in regim de urgenta a unor modificari si completari la legislatia privind protectia cetatenilor fata de cresterea galopanta a preturilor la energie electrica si gaze naturale.

Este evident ca actuala Lege a plafonarii preturilor la energie, promovata de ministrul Energiei Virgil Popescu si adoptata de fosta majoritate parlamentara, nu ofera o protectie reala a cetatenilor afectati puternic de majorarea accelerata a preturilor la energie.

Pe langa impactul social negativ resimtit in mod direct de cresterea uriasa a facturilor la energie, legea promovata de ministrul Popescu in guvernarea anterioara poate provoca efecte negative in lant la nivelul intregii economii, intrucat preturile la energie vor avea o pondere insemnata in cresterea inflatiei care se anunta pentru intervalul urmator.

Din acest motiv, PSD considera ca Guvernul si Coalitia de Guvernare trebuie sa ia masuri urgente pentru diminuarea acestor efecte negative si pentru protejarea adecvata a populatiei vulnerabile si a companiilor romanesti.

Principalele solutii pe care PSD le va propune in Coalitia de guvernare sunt urmatoarele:

o         Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel incat sa se evite procedurile birocratice si sa se asigure o protectie reala pentru aceasta categorie

o         Simplificarea procedurilor de plata a compensatiilor pentru furnizorii de energie, astfel incat activitatea acestora sa nu fie afectata

o         Reglementarea unor sanctiuni pentru furnizorii de energie care nu respecta plafoanele impuse de legislatia in vigoare

o         Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie, din economie si la IMM-urile afectate puternic de cresterea preturilor la energie electrica si gaze naturale.

Toate solutiile care vor fi stabilite in cadrul Coalitiei de guvernare trebuie sa fie adoptate rapid, fie prin ordonanta de urgenta, fie printr-un proiect de lege promovat de guvern si aprobat de Parlament intr-o sesiune extraordinara.

 

Biroul de presa al PSD

 

0 comentarii1400 vizualizări07 ianuarie 2022
rss 2.0
rss 2.0