Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 19 Octombrie 2021 - 14587
Comisia Europeana le arata statelor membre cum sa scada preturile la energie, numai sa se si vrea.

Seful Delegatiei Romane PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atentia ca, in urma solicitarilor mai multor state, printre care si Romania, Comisia Europeana a prezentat astazi o recomandare de masuri, care sa permita tuturor tarilor afectate din cadrul UE sa intervina rapid la nivel national pentru solutionarea crizei preturilor la energie.

 "Am transmis recent o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Ursula Von Der LEYEN, pentru a exprima cele mai profunde preocupari ale Grupului S&D in legatura cu explozia preturilor la gaze si energie in tot mai multe state ale UE, solicitand CE sa elaboreze un plan concret, cu masuri coordonate, care sa permita tuturor tarilor afectate sa intervina rapid la nivel national. Acest lucru s-a intamplat astazi, iar o parte dintre masuri includ si solicitarile delegatiei noastre. In Romania situatia este dramatica si trebuie intervenit rapid pentru a stopa aceasta criza. Conform datelor Comisiei, 20% dintre romani se afla in imposibilitatea de a-si incalzi locuinta. Desi Comisia nu a venit cu o masura concreta finantata la nivel European pentru a interveni urgent in situatia de criza, propune un set de masuri posibile ce pot fi aplicate de Guvernul Romaniei pentru a stopa criza uriasa a preturilor. Nu mai avem nicio scuza, dimpotriva, avem o directie cat se poate de clara din partea Comisiei Europene, care spune ca pentru anumite masuri nici nu este nevoie de aprobarea Comisiei. Acum, numai cine nu vrea nu isi ajuta poporul", a explicat eurodeputatul PSD.  

 Printre solicitarile avansate anterior de delegatia S&D din Parlamentul European si care se regasesc in propunerea de astazi a Comisiei se numara propunerea de eliminare a taxelor nejustificate pe energie si adoptarea unor masuri specifice pentru protejarea cetatenilor vulnerabili, dar si a IMM-urilor, o formula comuna pentru achizitionarea de gaze naturale la nivelul UE, precum si un plan de prevenire a speculatiilor pe piata europeana a carbonului.

 Astfel, Dan Nica reaminteste ca legislatia Uniunii Europene permite statelor membre sa intervina, in situatii exceptionale si cu conditii stricte, in stabilirea preturilor pentru furnizarea de energie electrica pentru consumatorii vulnerabili. Printre alte masuri, statele membre pot sa ia in considerare si scoaterea schemelor de sprijin pentru regenerabile in afara facturii energiei electrice.  

 

Europarlamentarul social-democrat sustine, totodata, ca majorarea preturilor la gaz si electricitate are repercusiuni grave si asupra industriei si a IMM-urilor, acestea riscand sa intre in faliment, si duce, asa cum vedem cu totii, la o crestere insuportabila a preturilor la produsele alimentare si serviciile de transport. De aceea, printre recomandarile Comisiei catre state a fost si aceea de a-si indrepta atentia catre reduceri de taxe si impozite, precum si catre un tarif redus la furnizarea de gaze naturale, energie electrica sau termoficare. Sprijinirea industriei si a IMM-urilor pentru a face fata crizei, se poate realiza  in deplina conformitate cu legislatia privind ajutorul de stat.  

 

0 comentarii651 vizualizări13 octombrie 2021
rss 2.0
rss 2.0