Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 12 Iunie 2021 - 14587
"Acesti eroi si martiri au fost masacrati pentru ca si-au marturisit crezul national, identitatea si dragostea fata de Tara-Mama"

Senatorul Claudiu Tarziu, presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni a Senatului Romaniei, copresedinte al Aliantei pentru Unirea Romanilor, a participat la evenimentele din 1 aprilie de comemorare a celor peste 3000 de martiri romani masacrati de sovietici la Fantana Alba (nordul Bucovinei). Parlamentarul a depus o coroana de flori la monumentul-clopotnita ridicat in padurea de la Fantana Alba in memoria romanilor ucisi miseleste la 1 aprilie 1941.

"Ne aflam intr-un loc de jertfa. Fantana Alba este un adevarat Katyn romanesc. Aici a avut unul dintre cele mai negre episoade ale istoriei noastre nationale. Cei 3000 de romani ucisi aici de granicerii sovietici in urma cu 80 de ani nu au avut nicio vina decat cea de a fi fost romani si de a fi dorit sa se repatrieze dincolo de granita dictata de Hitler si Stalin.

Au fost masacrati pentru ca si-au marturisit crezul national, identitatea si dragostea fata de Tara-Mama. Ei sunt eroi si martiri, deopotriva. Martiri ai Bisericii si eroii ai Neamului. Pomenindu-i astazi si de fiecare data, nu inseamna ca le facem lor vreo cinste, ci cautam o sursa de putere in exemplul lor de curaj, in demnitatea lor, in coloana lor vertebrala.  Ei nu s-au temut, au venit in calea gloantelor.

Dumnezeu sa odihneasca sufletele martirilor nostri de la Fantana Alba! Amintirea lor din neam in neam! Sa ne rugam pentru ei si, deopotriva, sa ne rugam pentru noi toti!", a declarat senatorul Claudiu Tarziu.

Prezent in regiunea Cernauti, presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni din Senatul Romaniei a avut intalniri de lucru cu reprezentanti ai mediului asociativ romanesc din nordul Bucovinei, abordand aspecte de actualitate ale problematicii identitare, culturale si educationale.

1 aprilie este Ziua nationala de cinstire a memoriei romanilor - victime ale masacrelor de la Fantana Alba si alte zone, ale deportarilor, ale foametei si ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic in tinutul Herta, nordul Bucovinei si intreaga Basarabie.

Masacrul de la Fantana Alba a avut loc la 1 aprilie 1941, cand peste 3000 de romani din 16 sate de pe valea Siretului au incercat sa se refugieze in interiorul Romaniei din partea de nord a Bucovinei, ocupata de URSS si incorporata Ucrainei. 

 

          1 aprilie 2021

0 comentarii1218 vizualizări01 aprilie 2021
rss 2.0
rss 2.0