Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
PREVEZA - prima destinatie a proiectului Eco-Herit@ge Matters.

Proiectul de parteneriat Erasmus+/ eTwinning " Eco-Herit@ge Matters", 2019-1-PT01-KA229-060791_6, reuneste scoli din Portugalia- Agrupamento de Escolas Dr. Manuel Gomes de Almeida (coordonator) si Agrupamento de Escolas de Ovar Sul (Portugalia), Italia- I.C. "F. P. Polizzano" Gangi , Croatia- Osnovna škola "Retfala", Grecia- 4o Gymnasio Preveza si Romania- Colegiul National "Petru Rares" Beclean.  Acest proiect  se adreseaza elevilor de gimnaziu, media de varsta a participantilor fiind de 13 ani. Proiectul si-a propus promovarea obiectivelor globale, avand ca baza cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila si s-a axat in principal pe promovarea culturii locale si europene, a protejarii mediului inconjurator.

Dintre obiectivele proiectului mentionam: incurajarea elevilor de a deveni cetateni responsabili, constientizarea importantei prezervarii mostenirii culturale si a unui mediu de viata nepoluat, considerarea ecologiei si a culturii ca surse reale pentru un turism sustenabil si oferte pe piata muncii, dezvoltarea spiritului de echipa si a abilitatilor digitale, imbunatatirea abilitatilor lingvistice si de comunicare, cresterea stimei de sine, dezvoltarea creativitatii, a ablilitatilor sociale,  stimularea cooperarii si dialogului.

In perioada 24-30 octombrie 2021 a avut  loc prima mobilitate din cadrul acestui proiect. Aceasta s-a desfasurat in Grecia, fiind organizata de scoala 4o Gymnasio Preveza. Romania a fost reprezentata de un grup de 5 elevi si 2 profesori de la Colegiul National "Petru Rares" Beclean: Blidaru Ioana, Muresan Lara, Saplacan Ioana, Sasarman Gabriela, Talos Raul, prof. Cimpean Emese si prof. Muresan Lavinia.

Activitatile primei mobilitati au fost variate: activitati de familiarizare cu scoala gazda, cu orasul Preveza si monumentele istorice, activitati de cunoastere a scolilor participante si a elevilor participanti, actiuni de ecologizare (curatarea unei plaje), workshop-uri in care elevii au realizat o lucrare colectiva, au pictat pe pietre folosind tehnica pointiling, au invatat dansuri grecesti. De asemenea, au fost organizate excursii si vizite menite sa constientizeze participantii de importanta prezervarii culturii locale si a mediului inconjurator: Muzeul Arheologic si sit-ul Nicopolis, Centrul de tehnologie digitala privind mediul inconjurator, sit-ul arheologic The Oracle of the Dead, excursie cu barca in golful Amvrakikos, orasul turistic Parga etc.

Un eveniment important l-a constituit intalnirea cu primarul localitatii si reporterii in Centrul Cultural Municipal. In acest context proiectul Eco Herit@ge Matters a fost diseminat, aplaudat si recompensat prin acordare de diplome.

Ziua de 28 octombrie este o zi importanta pentru partenerii greci, o sarbatoare nationala care comemoreaza inceputul celui de al doilea razboi mondial si rezistenta in fata nazistilor. Cu acest prilej am participat la activitati specifice: slujba religioasa, depuneri de coroane si parada.

Ultima zi a mobilitatii a fost una emotionala in care pe langa premierea elevilor si oferirea de suveniruri, elevi si profesori deopotriva si-au luat la revedere de la noii prieteni, de la locuri frumoase cu traditii  de exceptie. S-a ras, s-a plans, s-au facut promisiuni pentru mentinerea legaturilor de prietenie si continuarea promovarii obiectivelor proiectului.

Experienta Preveza ne-a dezvoltat atat pe plan profesional cat si personal, ne-a deschis orizonturi noi,  ne-a imbogatit lingvistic, cultural, social si emotional.

 

Prof. Muresan Lavinia, Colegiul National "Petru Rares" Beclean

0 comentarii3171 vizualizări13 decembrie 2021




rss 2.0
rss 2.0