Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin", dirijat de Anna Ungureanu, a sustinut cinci concerte extraordinare si a sarbatorit in avans Ziua Nationala a Romaniei in unele dintre cele mai grandioase spatii spirituale si concertistice din Marele Ducat al Luxemburgului si Regatul Belgiei. Desfasurate in perioada 20 - 25 noiembrie 2024, evenimentele derulate de Corul Madrigal au marcat Ziua Nationala a Romaniei si au adus atmosfera sarbatorilor de iarna si in inima Europei.
Turneul de diplomatie culturala "Punti peste Europa/ Ponts a travers l Europe/ Bridges Across Europe" desfasurat de Corul Madrigal a inclus si cele doua Concerte Extraordinare "Visul European/ European Dream" sustinute pe 13 si 14 noiembrie 2024, la Chisinau.
"Publicul prezent pana la refuz in fiecare dintre locurile emblematice in care Madrigalul a cantat in acest turneu, dar mai ales emotia cu care spectatorii au primit interpretarea de exceptie a muzicienilor romani, lacrimile de bucurie pe care le-am regasit in ochii celor prezenti si reactiile emotionante de la sfarsitul fiecarui concert confirma o data in plus ca, de la Chisinau la Bruxelles, artistii romani contribuie la cultura europeana si construiesc bucuria de a fi impreuna in Europa." - Liviu Jicman, Presedintele Institutului Cultural Roman/ Presedintele EUNIC - European Union National Institutes for Culture
Evenimentele Corului Madrigal in cele doua tari au fost organizate cu sustinerea Ministerului Culturii, a Ambasadei Romaniei in Marele Ducat al Luxemburgului, Institutului Cultural Roman si Institutului Cultural Roman la Bruxelles.
"De la Chisinau la Bruxelles, Madrigalul a construit, luna aceasta, o punte foarte importanta peste Europa. Este un inceput de drum la baza caruia am pus armonie, profesionalism, omogenitate si generozitate. Din nou, Corul Madrigal a demonstrat ca este un fenomen de care cu greu te poti dezlipi odata ce ii simti vibratia. Cred ca una din concluziile acestui turneu, care trebuie sa ne faca mai responsabili cultural, este ca romanii au nevoie de hrana pentru suflet, au nevoie de motive sa fie mandri, au nevoie de calitate. Fata de cei peste 3200 de spectatori europeni, Madrigalul si-a indeplinit aceasta misiune!", a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal.
Bilantul Corului Madrigal in Luxemburg si Belgia a inclus:
- 6 zile de turneu, 7 evenimente, 5 concerte extraordinare inregistrate audio-video;
- Peste 3.200 de spectatori au asistat la evenimentele Corului Madrigal si 185.000 de persoane au urmarit transmisiunile online din turneu;
- Corul Madrigal a cantat in 4 catedrale si spatii sacre impresionante din Luxemburg, Bruxelles, Bruges si Anvers;
- Noul album "Imnurile nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene" al Corului Madrigal a fost lansat la House of European History din Bruxelles, intr-un mesaj cultural si diplomatic de sustinere a constructiei si identitatii europene, fiind parte in prezent din circuitul institutional al importantului muzeu european;
- In urma donatiei Corului Madrigal, doua dintre costumele sale de epoca au intrat in patrimoniul Departamentului Educational al Muzeelor Regale de Stiinta si Arta din Belgia - Muzeul Instrumentelor Muzicale.
Corul Madrigal in Luxemburg si Belgia - 5 concerte si peste 3.200 de spectatori
Turneul extraordinar "Punti peste Europa/ Ponts a travers l Europe/ Bridges Across Europe", derulat de Corul Madrigal in Luxemburg si Belgia, s-a bucurat de un succes extraordinar la public, inregistrand peste 3.200 de spectatori in cadrul a cinci concerte, majoritatea sold out.
Pe 20 noiembrie, Corul Madrigal a sustinut un Concert Extraordinar la Catedrala Notre-Dame din Luxemburg, marcand revenirea in Marele Ducat al Luxemburgului dupa mai bine de trei decenii.
In perioada 21-25 noiembrie, Corul Madrigal s-a aflat in Belgia, unde a prezentat nu mai putin de patru concerte extraordinare, in cele mai frumoase si impresionante catedrale, biserici, muzee si spatii concertistice: Catedrala Notre-Dame des Victoires au Sablon din Bruxelles, Biserica Sf. Anna din Bruges, Sala AMUZ (Biserica Sf. Augustin) din Anvers si Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles.
In cadrul celor cinci concerte extraordinare, Corul Madrigal a celebrat prin muzica complexitatea spiritului european, a marcat in avans Ziua Nationala a Romaniei si, totodata, a anticipat sezonul sarbatorilor de iarna. Din programul muzical divers nu au lipsit lucrari emblematice din Renasterea europeana, bijuterii corale din creatia romaneasca contemporana, dar si colinde romanesti si internationale mult indragite de public.
Imnurile statelor europene in interpretarea Corului Madrigal la House of European History
Corul Madrigal a semnat un document istoric de diplomatie culturala, prin care a cedat dreptul de folosire a inregistrarilor imnurilor nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene catre House of European History - Casa Istoriei Europene. Astfel, albumul diplomatic "Imnurile nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene", in interpretarea Corului Madrigal, a intrat in circuitul public al institutiei din subordinea Parlamentului European. De asemenea, biblioteca House of European History si-a completat colectia cu "Marea Carte a Madrigalului", volumul biografic exhaustiv semnat de Madalin Guruianu, ce detaliaza cele sase decenii de activitate ale ansamblului romanesc.
Costumele de epoca Madrigal in colectia muzeala a Muzeelor Regale de Stiinta si Arta
Doua dintre cele mai reprezentative costume din patrimoniul Corului Madrigal au fost donate Muzeului Instrumentelor Muzicale din Bruxelles, parte a Muzeelor Regale de Stiinta si Arta ale Regatului Belgiei si una dintre cele mai importante institutii muzeale dedicate muzicii la nivel european. Cele doua piese vestimentare au intrat astfel in circuitul educational al muzeului, alaturi de informatii despre istoria Corului Madrigal, precum si despre viata muzicala a Romaniei din ultimii 60 de ani. Costumele, care au facut istorie in cei peste 61 de ani de existenta ai ansamblului, au fost create special pentru Madrigal dupa cele originale, lucrate in atelierele Operei Romane in anii 70, dupa un design al scenografei Elisabeta Benedek.
****
CORUL NATIONAL DE CAMERA "MADRIGAL - MARIN CONSTANTIN"
Infiintat la Bucuresti in anul 1963 de catre legendarul muzician si dirijor Marin Constantin (1925 - 2011), Corul National de Camera "Madrigal - Marin Constantin" a devenit un reper al vietii muzicale si diplomatiei culturale nationale si internationale. Este definit prin sonoritatea sa specifica, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic in scena si costumele impunatoare. Repertoriul sau este indreptat catre Renastere, muzica Preclasica si Clasica, Romantism, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. Prezenta scenica si componenta ansamblului au fost in permanenta rafinate, astfel incat performanta sa a ajuns sa fie comparata de critici cu "O vioara Stradivarius in mana lui Paganini".
In anul 2023, la aniversarea a 60 de ani de existenta, Madrigal a sustinut al saselea turneu in S.U.A., unde a cantat in Congresul american, precum si in mari sali de concerte si catedrale grandioase la New York, Washington D. C., Chicago si Seattle. Anul 2024 a adus o premiera mondiala absoluta - Corul Madrigal a fost in primul sau turneu in Peru, unde a sustinut concerte la Lima, Cusco si Aguas Calientes si a filmat un nou videoclip la Machu Picchu. In luna octombrie 2024, Corul Madrigal a filmat un nou videoclip si a sustinut un concert extraordinar la Panteonul de la Roma.
0 comentarii | 1176 vizualizări | 26 noiembrie 2024 |