Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Iulie 2024 - 14587
DOUA SEMNATURI PE O CARTE - BUNICA SI NEPOATA.

Intr-una din zile, m-a bucurat mult sosirea prin posta a unui plic cu o carte  a scriitoarei Ana Berengea, din Ilva Mare, cu dedicatia: "Familiei Ioan si Lucretia Mititean cu toata dragostea si prietenia, pentru doi oameni iubitori de frumos."

Am inceput sa o rasfoiesc si sa o citesc, ca si pe celelalte carti ale autoarei de la Ilva Mare, membra in Liga Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud, toate fiind dedicate devenirii intru fiinta prin credinta si cultura, care tot timpul si-l inchina  cuvantului ce zideste si mantuieste, precum un templu al spiritualitatii.        

Cartea are doua semnaturi BUNICA SI NEPOATA, doua fiinte ce se sustin reciproc, calatorind neobosite, cu energii creatoare in lumea scrisului, bunica cu poezie, iar nepotica Mara Alexandra Sasu, eleva in clasa a IV-a la Cluj-Napoca, prin desene si pictura. Aceasta fetita minunata iubeste animalele si florile, drumetiile, sportul (plimbarile cu bicicleta, gimnastica, inotul, schi si patinaj), dovedind rabdare si la puzzle, lego si crosetat. Deci se implica, cu curaj, in toate, incercand experiente noi, fiind ca o reduta a luminii si generozitatii. Avand inimile pline de iubire, niciodata nu vor fi singure, pentru ca cititorii  se alatura permanent iubitorilor de  frumos, printr-un cult al prieteniei.

Cartea are 235 de pagini si este scoasa la editura "Napoca Star", la fel ca si celelalte carti ale autoarei: "Ratacind prin toamne", "Florea Gusa, pictor si poet", "Pasaport pentru eternitate", "Ilva Mare, plai cu dor", "Amintiri din tinerete si poezii la batranete", comori ale sufletului, cu fapte mari de lauda si cinstire si o munca plina de satisfactii.

Cartea cu cele doua semnaturi, semnifica simbolul faptelor creative din familia preotului Ioan Berengea, unde domina respectul reciproc si patima artei de a pastra semintele iubirii, care germineaza si infloresc in viata fiecaruia.

Scriitoarea Ana s-a ocupat si de aceasta carte ca o mama de fiul ei, drept recunostinta fata de Creatorul nostru pentru inspiratia si frumusetea ce i le-a  daruit. Este pe deplin recunoscatoare si dedica multe poezii Mantuitorului: "Sper Doamne ca voi trai/ In Imparatia ta/ De la calea ta cea sfanta/ Doamne, nu ma alunga!/ Cate zile le mai am / Tie le voi inchina/ Alunga-mi pacatele/ Si Tie iti voi da / Toata viata mea!"

Cartea este un joc de cuvinte cu pete de culoare. Trei poezii si un desen cu scene din viata de copil, incitand cititorul la reflectie prin rememorarea amintirilor ce trezesc respect si admiratie. Cartea reprezinta rodul unei munci de ani de zile si contine multe cuvinte de invatatura si mesaje catre cei dragi, care se afla printre stele: Florin si Lucian, cei doi fii ai autoarei, cat si pictorul si scriitorul Florea Gusa, fratele doamnei Ana, ascunsi in raza unor mari taine, care au plecat grabiti  catre infinit, lasand in urma cantec si plans, dor si durere.

Cartea se incheie cu cuvintele inaltatoare a unor oameni de cultura oameni ai slovelor: Menut Maximinian, Dan Popescu, Ieronim Ureche si Ionela Maria Sasu, fiica autoarei, care spune: "sarut mana dreapta a poeziei si manuta stanga a ilustratiilor, cu dragostea infinita de fiica si mama, care le va fi mereu alaturi."

Cartea se incheie cu poezia "Testament" scrisa la umbra nucului, arborele neamului, care duce vestea buna spre mai multe generatii, fiind puternic si falos,  avand radacinile adanc infipte in solul fertil al neamului romanesc, reuseste sa invinga toate intemperiile:

"La nucul din livada

As vrea sa innoptez

In toamne cu Luceferi

Si gandurile verzi.

Acolo printre stele

Mereu voi intalni

Pe cei plecati  demult

Si care-mi vor  zambi.

Iar luna speriata

Va cauta mereu

Pe bolta instelata

Oare unde sunt eu?"

 

Ioan Mititean

 

 

0 comentarii1680 vizualizări09 iulie 2024
rss 2.0
rss 2.0