Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Iulie 2024 - 14587
Trupa Daoud din Franta, marea castigatoare a Jazz in the Park Competition 2024.

Trupa Daoud din Franta este marea castigatoare a celei de-a saptea editii a Jazz in the Park Competition, organizata in 5-7 iulie, in Parcul Central din Cluj-Napoca. Considerata "copilul problema al jazzului francez", aceasta a adus o noua energie si forta pe scena jazzului. Inspirati din hip-hop, house italian si jazz modern, membrii trupei au reusit sa creeze o muzica plina de groove, iar la Cluj au facut senzatie. Trupa a primit un premiu de 5.000 euro si un contract la festivalul Jazz in the Park din acest an, asa ca vor putea fi ascultati din nou, in 30 august-1 septembrie 2024, in Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

 

Locul doi a fost ocupat de Lyder Røed Quintet  din Norvegia, care au castigat 3.000 euro, iar locul trei de cu un premiu de 1.000 euro, de MAGRO  din Germania. Premiul pentru cea mai buna formatie din romaneasca a mers catre Nonconformist Anthology,  iar cel pentru cea mai valoroasa compozitie catre: Jazz Family Trio "ShekBand" (Ucraina).

 

Anul acesta, si fanii au votat, iar premiul publicului a mers catre: Zouratie Kone Trio din Belgia, o trupa centrata pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percutionist, cantaret-compozitor si fabricant de instrumente muzicale. Zouratié si ansamblul sau au oferit o fuziune unica dintre groove-ul african si armonia jazzului si un vibe unic in Parcul Central din Cluj-Napoca.

 

Mentiuni speciale acordate anul acesta:

-        Brice Ndjana, basistul Zuratie Kone Trio;

-        Pianista Shekband, Anna Shekera;

-        Raffael Auer Tobar - Abel Marton band;

-        Alexandru Ciocan, clarinet - Nonconformist Anthology;

-        Mentiune speciala a juriului: David Luca Quartet.

 

Castigatorii fost anuntati duminica, la ora 21.00, pe scena principala a concursului. Finalistii au fost notati dupa calitatea interpretarii, coeziunea trupei, interactiunea cu publicul, respectarea timpilor alocati si originalitatea muzicii. Juriul a fost format: vocalista si compozitoarea Elena Mindru, jurnalistul de radio Bogdan Rosca-Zasmencu, liderul si pianistul formatiei JazzyBIT, Teodor Pop si stage managerul Jazz in the Park, Horea Marc.

 

In total, 11 formatii de jazz au ajuns in finala concursului international de jazz organizat la Cluj, dintr-un numar record de formatii inscrise: 246 de trupe din 39 de tari. Trupele au avut sansa nu doar de a performa in fata unui juriu, ci si de interactiona cu un public numeros si de a experienta atmosfera de festival.

 

Elena Mindru, membru juriu Jazz in the Park Competition: "O competitie matura si intensa anul acesta. Un line-up foarte variat, lucru ce a facut dificila jurizarea, dar s-a cristalizat in final o idee unanima despre castigatori. Eu as da si un premiu publicului clujean care e superb! Au ASCULTAT! Si cu siguranta au descoperit voci noi, precum si noi cei din juriu. A fost atat de placut sa vad atatia oameni cu copii dansand si ascultand muzica live in parc. Atmosfera asta faina si creativa a transformat Parcul Mare intr-un Wonderland, parca nici nu eram in centrul Clujului. Sunt tare mandra de Jazz in the Park Competition 2024."

 

 

Peste 67.000 de participanti la Jazz in the Park Competition 2024

 

Pe langa concertele sustinute de finalisti, Jazz in the Park Competition a adus pe scena mare a festivalului invitati speciali care au facut serile de jazz cu totul speciale: Elena Mindru, o voce unica in lumea jazzului romanesc, Roberto Fonseca, celebrul pianist si compozitor cubanez care a transformat parcul in Buena Vista Social Club si trupa Klawo, castigatorii Jazz in the Park Competition 2023 care au revenit cu drag la Cluj, dupa un an de la unul dintre cele mai importante momente ale carierei lor. Pe langa acestia, pe scena invitatilor speciali au mai cantat: Corto.Alto, 7th SENSE si Razvan Florescu Quartet.

 

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park Competition: "Acum 7 ani cand am pornit acest concurs, el era o scena mica din festivalul nostru. Nu mi-as fi imaginat ca intr-un timp atat de scurt, nivelul artistilor si al evenimentului va creste atat de mult. Competitia noastra este un festival in adevaratul sens al cuvantului, cu zeci de mii de participanti si aduce aminte de ce faceam in parcul central prin 2019. Multumesc publicului ca ne sustine si alege sa faca parte din comunitatea noastra, multumesc sponsorilor care ne sustin, echipei din spatele intregului proiect si promit ca nu va mai trece mult timp pana acest eveniment va fi unul de referinta in Europa."

 

Pe langa concerte, in Parcul Central din Cluj-Napoca au fost amenajate mai multe zone interactive si de relaxare, intre care: lectii de muzica si jam sessions, ateliere de pizza, lectii de dans african, circle dance, ateliere de ritm si tobe africane, tiroliana, panou de catarare, targ de viniluri, play area si multe jocuri pentru copii, LEGO Corner, spatiul creatorilor IARMAROC.COM si ateliere pentru copii. Nu a lipsit "line-up-ul gastronomic" delicios si unul al vinurilor, precum si mai multe zone special amenajate pentru servirea lor.

 

Intrarea la eveniment a fost gratuita, insa participantii au putut sa sustina Fondul Jazz in the Park cu clasicul bilet neobligatoriu in valoare de 30 de lei. Fondurile stranse vor merge catre sustinerea unui proiect cu totul special: deschiderea primul club de jazz din oras.

 

Jazz in the Park Competition a revenit in 2023 dupa cativa ani de pauza, ca un eveniment matur care isi propune sa descopere trupe talentate de jazz din toata lumea si sa le faca cunoscute. Cea de-a saptea Jazz in the Park Competition a avut loc in perioada 5-7 iulie, in Parcul Central din Cluj-Napoca.

 

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.


Detalii gasiti pe www.jazzinthepark.ro.

0 comentarii1722 vizualizări08 iulie 2024
rss 2.0
rss 2.0