Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Iulie 2024 - 14587
Fondul Jazz in the Park revine odata cu Jazz in the Park Competition 2024.

Comunitatea, invitata sa sustina tinerii artisti si deschiderea primului club de jazz din Cluj-Napoca! Fondul Jazz in the Park, modalitatea prin care comunitatea din Cluj a sustinut o serie intreaga de proiecte culturale, va fi relansat la Jazz in the Park Competition 2024, cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est care va avea loc in 5-7 iulie 2024, in Parcul Central din Cluj-Napoca. Initiat acum 9 ani, in cadrul festivalului Jazz in the Park, proiectul a fost unul inedit in Romania. Acum, el revine cu acelasi mecanism cunoscut de comunitate: intrarea la eveniment va fi gratuita, dar participantii pot sa achizitioneze online sau in timpul competitiei, un bilet neobligatoriu in valoare de 30 de lei. La fel ca in trecut, toti cei care au donat bani, vor primi o bratara pe care pot sa o poarte cu drag de muzica si arta. In plus, biletul neobligatoriu mai vine cu participarea automata la o tombola cu premii atractive.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: "Un concept simplu, dar de mare importanta. Un gest capabil sa uneasca o comunitate. In 2015, Jazz in the Park ajungea la a treia editie si devenise deja unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Romania, nu doar de jazz. Accesul era liber. Nu ne-am regretat niciodata decizia, dar ne-am dat seama ca daca doar un sfert din participanti ar cumpara un bilet, am putea strange o suma considerabila de bani. Asa ca am decis sa incercam ceva nou. Asa s-a nascut biletul neobligatoriu. De-a lungul timpului, am oferit burse pentru muzicieni, am sprijinit trupe in turnee, am finantat proiecte culturale locale si am raspuns nevoilor artistilor care ne-au cerut ajutorul. Mai important decat banii stransi, acest fond a consolidat si mai mult comunitatea Jazz in the Park. Pandemia a schimbat multe lucruri, dar acum, in 2024, am decis sa reluam acest proiect, deoarece simbolic, era unul dintre aspectele care faceau Jazz in the Park unic in Romania, poate chiar in lume."

Primul club de jazz din Cluj-Napoca se deschide in fostul cinematograf Edison!

Fondurile stranse vor fi directionate catre proiectele Jazz in the Park de sprijinire a tinerilor artisti romani, dar si pentru dezvoltarea activitatilor in primul club de jazz din Cluj-Napoca! Asociatia FAPTE, initiatoarea evenimentelor Jazz in the Park, a luat sub aripa sa o veche cladire emblematica a orasului: fostul cinematograf Steaua Rosie, situat la intersectia strazilor Ploiesti si Paris. Infiintata in perioada interbelica sub denumirile Edison si Capitol, cladirea va fi reconditionata pentru a oferi un spatiu vibrant dedicat jazzului si artistilor locali. Prin aceasta initiativa, organizatorii Jazz in the Park isi doresc sa revitalizeze un spatiu cultural de patrimoniu si sa sprijine dezvoltarea culturala a comunitatii.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: "Anul acesta, banii stransi vor fi folositi pentru cea mai curajoasa initiativa a noastra de pana acum. Ne-am luat inima in dinti si ne-am decis sa deschidem primul club de Jazz din istoria orasului Cluj-Napoca! Am luat un spatiu special din oras, un fost cinematograf si acum suntem in curs de amenajare cu el. Locul se va numi Edison, in cinstea destinatiei originale a cladirii, dar si in cinstea lui T. Edison, care a inventat fonograful. Aici vom face programe pentru artisti, vom promova trupele tinere si vom contribui la agenda culturala a orasului cu multe concerte pe tot parcursul anului. O sa va zicem mai multe despre acest loc dupa ce trece evenimentul nostru. Insa pana atunci, am vrut sa va spunem ca-l facem si ca avem nevoie de sprijinul comunitatii ca acest loc sa existe!"

Vreau sa cumpar un bilet neobligatoriu Jazz in the Park!

Biletele neobligatorii prin care va fi creat Fondul Jazz in the Park sunt disponibile online, pe iabilet.ro. De asemenea, ele vor putea fi achizitionate si la unul dintre cele patru standuri dedicate care vor fi special amenajate in Parcul Central din Cluj-Napoca pe perioada evenimentului. Acolo, voluntarii vor oferi doritorilor bilete pe loc. Bilete neobligatorii vor putea fi cumparate si de la shop-ul Jazz in the Park amenajat in cadrul competitiei. Toate biletele vor fi fiscalizate, iar fondurile vor fi utilizate in scopuri comunitare, asigurand transparenta si corectitudinea utilizarii acestora.

Despre Fondul Jazz in the Park si cum a inceput totul

Fondul Jazz in the Park a fost lansat pentru prima data in 2015, ca parte a festivalului Jazz in the Park. De-a lungul anilor, prin aceasta actiune s-au strans fonduri semnificative pentru proiecte artistice si comunitare. Aceasta campanie a fost activa pana in 2020, timp in care s-au strans si au fost donati  peste 100.000 euro in comunitate. In 5 ani (2015 - 2019), Fodul Jazz in the Park a strans aproximativ 100.000 EUR de la peste 20.000 de donatori si a finantat peste 30 de proiecte culturale si burse pentru muzicieni.

Jazz in the Park Competition 2024

Parcul Central din Cluj-Napoca va gazdui din nou cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est ca premii si numar de participanti: Jazz in the Park Competition! 13 trupe din 10 tari au ajuns in finala celei de-a VII-a editii a concursului international, ce va avea loc intre 5-7 iulie 2024. Anul acesta, s-a inregistrat un numar record de inscrieri: 246 de trupe din 39 de tari.

Intrarea la eveniment va fi gratuita, oferind publicului ocazia de a se bucura de spectacole live si de atmosfera vibranta a unui festival de jazz autentic.

Jazz in the Park Competition a revenit in 2023 dupa cativa ani de pauza, ca un eveniment matur, organizat separat de Jazz in the Park Festival, si isi propune sa descopere trupe talentate de jazz din toata lumea si sa le faca cunoscute. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a editie.

 

DESPRE JAZZ IN THE PARK

 

Jazz in the Park este organizat de Fapte, o organizatie care dezvolta oameni si comunitati prin evenimente culturale. Calendarul din 2024 include doua mari festivaluri organizate in Cluj-Napoca, precum si o expozitie muzicala:

 

· Jazz in the Park Competition | Parcul Central "Simion Barnutiu" | 5-7 iulie

· Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic "Romulus Vuia" | 30 august-1 septembrie

· Music Gallery | Muzeul de Arta din Cluj-Napoca | 4 - 26 octombrie

 


Detalii gasiti pe www.jazzinthepark.ro.

0 comentarii1890 vizualizări01 iulie 2024
rss 2.0
rss 2.0