Va invitam, joi 8 februarie, la Vernisajul a doua expozitii sinteza din cadrul RETROSPECTIVEI VASILE TOLAN:
ora 17, Galeria Arcade 24, Expozitia URMA
ora 19, Galeria Palatului Culturii, Expozitia CALIGRAFIA LUMINII
Uniunea Artistilor Plastici din Romania/Asociatia Bistrita in parteneriat cu Primaria Municipiului Bistrita, Consiliul Local Bistrita, Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc", Complexul Muzeul Bistrita-Nasaud si Centrul Judetean pentru Cultura Bistrta-Nasaud organizeaza in perioada februarie-aprilie 2024 o serie de manifestari expozitionale prilejuite de Retrospectiva Vasile Tolan.
Seria de expozitii Vasile Tolan va debuta joi, 8 februarie 2024 cu expozitia "Urma"- anii din urma, anii pandemiei la Galeria Arcade 24 a Uniunii Artistilor Plastici/Bistrita, ora 17 si va continua, in aceeasi zi, la ora 19, in Galeria Palatului Culturii cu expozitia "Caligrafia luminii". Curatorul celor doua expozitii este criticul de arta Oliv Mircea. Ambele expozitii vor fi prezentate de profesorul universitar doctor Ion Bogdan Lefter si de istoricul de arta Vasile Duda.
"Expozitiile sunt sinteza celei mai recente perioade de creatie a lui Vasile Tolan, intre 2016 si 2024 si descriu, subtil, impactul pandemiei in creatia sa", considera criticul Oliv Mircea. Tablourile in relief expuse la Galeria Arcade 24 sunt expresia unui exercitiu artistic care reevalueaza imaginea in dinamica unei zile in care luminile si umbrele interactioneaza cu spatiul lucrarii, a observat de asemenea criticul de arta.
"Seria de tablouri de la Galeria Arcade 24 arata preocuparile lui Vasile Tolan legate de pictorelief cu ajutorul carora gandeste vizual mari compozitii si forme asupra carora are o suverana stapanire. Pentru pictorul Vasile Tolan importanta gestului este imensa. El face o inedita si personala sinteza a gestului simbolic si a gestului conventional reusind sa compuna spectaculoase iconografii in care primeaza gestul indicativ in detrimentul gestului imitativ. Pentru intreaga conceptie vizuala a lui Vasile Tolan poetica gestului are o importanta imensa. Exercitiul spiritual si limbajul merg mana in mana in dorinta autorului de a compune "un text" cu ajutorul caruia el spune povestea acestei lumi pline de taine si de miracole. Nimic nu ii lipseste limbajului sau sa fie un instrument de precizie si de previziune, dar in acelasi timp vezi cum dialectica si geometria obligatorie a cadrelor si-l apropie pentru a putea sa se foloseasca de el pentru domolirea violentelor si provocarilor lumii in care traim", a adaugat criticul de arta Oliv Mircea.
Vasile Tolan are un tuseu sigur, versatil si spectaculos, legat vizual de expresionismul abstract insa, este un artist intens preocupat de experienta pe care o creaza pentru un privitor, a carui contemplare poate inspira legaturi intre artele vizuale si ritmul muzicii, in interiorul unui spatiu dominat de o poetica a tactilitatii. Criticul Oliv Mircea a remarcat: "Urmele si Caligrafia luminii scriu o partitura a carei muzica are o poezie cu ajutorul careia se exprima o gandire in care pictorul crede si cu ajutorul careia el insiruie semnificatii si semne. El instituie corespondente intre artele perceptibile si evenimentele productibile care isi raspund reciproc. Poetica produsa si slujita de Vasile Tolan este postmoderna"
Un artist prezent in propriul nostru Prezent: "Vasile Tolan este un artist insemnat al generatiei sale. Ispravile sale artistice si administrative nu pot trece neobservate. Acum cand, iata, pictorul a trecut pargul celor sapte decenii de viata si al celor cinci decenii de munca si creatie in atelier, merita o cuvenita reverenta. Ca organizator al vietii artistice a generatiei ‘80 la Bistrita si, in planul mai larg al vietii artistice din Romania, Vasile Tolan a devenit si ramane un nume propriu al culturii deceniilor 1970-2020 de care nu putem sa nu tinem seama. Meritul lui cel mai important este ca mereu a fost prezent la propriul nostru Prezent", considera criticul de arta Oliv Mircea.
REPERE BIOGRAFICE
Vasile Tolan se naste in 10 martie 1953, la Buru, judetul Cluj.
Intre 1972-1975 studiaza la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj.
1997-1999 studiaza la Universitatea Nationala de Arta Bucuresti.
2002-2008 studii doctorale in arta la U.N.A. Bucuresti cu teza "Materia, element fundamental al limbajului plastic".
Ca experienta profesionala: mai intai (1975-1981) este profesor de desen in judetul Bistrita-Nasaud.
In 1980 devine membru al UAPR si apoi munceste in ateliere de creatie in municipiul Bistrita.
"In aceasta perioada - anii ‘80 - leaga prietenii intelectuale trainice si se afla in centrul grupului care va inspira, la Bistrita, Saloanele Liviu Rebreanu care vor deveni o institutie libera de constrangeri ideologice si de alte servituti. In aceasta perioada conduce cenaclul UAPR al artistilor profesionisti din Bistrita. Organizeaza viata artistica in jurul atelierului sau impreuna cu Grigore Bradea, Miron Duca, Anton Tanase, Octavion Stoia etc., expun cu regularitate lucrari de arta contemporana facand in felul acesta ca grupul "colocvial si artistic" de la Bistrita sa devina un reper pe harta artistica a Romaniei", a mai amintit criticul de arta Oliv Mircea.
Incepand din 1990 este presedinte al Filialei Interjudetene Cluj-Bistrita-Zalau. Bistrita devine locul in care se organizeaza mari si semnificative expozitii ale marilor artisti ai Romaniei din a doua jumatate a secolului al XX-lea.
Din 2001 devine cadru universitar in Universitatea Nationala de Arta Bucuresti.
In perioada 2006-2007 este membru al conducerii operative a UAPR.
Incepand din 1975 si pana in prezent organizeaza peste 100 de expozitii personale in Romania si in Europa, America, Asia.
Participa la numeroase expozitii de grup in cadrul carora expune cu predilectie pictura, desen, grafica, instalatie artistica.
Este prezent, reprezentand Romania, la cateva Bienale internationale de arta si la expozitii internationale de arta alaturi de alti artisti.
In 2001 este laureat al Premiului National pentru pictura al UAPR. Din 2004 se bucura sa fie laureat al Meritului Cultural in grad de ofiter. De-a lungul prodigioasei lui cariere primeste premii si medalii ale unor institutii si concursuri artistice din strainatate.
Intretine bune relatii cu galerii din Europa si din SUA care il expun si il reprezinta permanent in expozitii si concursuri internationale de arta. Este prezent in colectii oficiale si particulare din intreaga lume. In ultima perioada a deschis expozitii personale in spatii inedite, la resedinta ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Adrian Zuckerman sau in biroul presedintelui Senatului Romaniei. In noiembrie 2023 a avut o expozitie personala la Muzeul National de Arta din Chisinau, intens apreciata de publicul moldovean.
Traieste si munceste in atelierul lui din Bucuresti.
0 comentarii | 28 vizualizări | 06 februarie 2024 |