Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 31 Mai 2023 - 14587
Grigore Moisil: Despre Poezie si Matematica - Bistrita - 26 mai.

O societate puternica este o societate educata. Aceasta este premisa de la care a pornit si Asociatia culturala "Grigore Moisil" Bistrita, organizand o conferinta speciala care sa omagieze personalitate si importanta covarsitoare a lui Grigore Moisil - considerat "parintele informaticii in Romania".

        Se comemoreaza astfel cei 50 de ani care au trecut de la trecerea in nefiinta / moartea lui Grigore Moisil, meditand asupra mostenirii pe care matematicianul si informaticianul ne-a oferit-o prin intreaga sa cariera.

        Evenimentul isi propune totodata sa puna in valoare oamenii si locurile din Bistrita-Nasaud.

Vineri, 26 mai 2023, de la ora 19.00, la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud va avea loc conferinta GRIGORE MOISIL: DESPRE POEZIE SI MATEMATICA.

Conferinta este sustinuta de profesor universitar doctor Teodor Rus - nascut in Spermezeu (Bistrita-Nasaud), care si-a sustinut teza de doctorat sub coordonarea lui Grigore Moisil.

Pentru a-si omagia profesorul, prof. univ. dr. Teodor Rus va veni din Iowa (USA) la Bistrita, special pentru a sustine aceasta conferinta.

Teodor Rus s-a nascut in 1939, la Spermezeu (jud. Bistrita-Nasaud), a absolvit scoala primara in localitatea natala, studiind ulterior la Colegiul Silvic Nasaud si Colegiul National "George Cosbuc" din Nasaud.

A absolvit Universitatea Babes-Bolyai unde si-a sustinut si doctoratul in Matematica si Informatica, in 1965. 

 

Teodor Rus a predat la Universitatea Babes-Bolyai, Facultate de Matematica si Informatica, intre anii 1964-1968. A fost directorul Laboratorului Software la Institutul de Tehnica de Calcul Cluj-Napoca (1974 - 1982).

A fost Visiting Professor, la Departmentul de Computer Science, la Stirling University (Scotia) in 1980 si Visiting Associate Professor  la Departmentul de Informatica al Universitatii din Iowa, intre 1982 - 1983.

A sustinut cursuri la Universitatea din Saarland, Departmentul de Matematici Aplicate si Informatica din Saarbrücken, Germania (1972), dar si la Institutul de Informatica al Academiei din Beijing (1979).

Din 1983 s-a stabilit in Iowa City, fiind profesor universitar la Iowa University.

 

Printre studentii pe care i-a indrumat in cercetarile doctorale se numara Rudy Rudolph, Don Curtis, Mereddit Aravind sau Cuong Bui.

0 comentarii1162 vizualizări25 mai 2023
rss 2.0
rss 2.0