Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Un sat si o lume: Borleasa, comuna Tarlisua, judetul Bistrita-Nasaud.

Satul romanesc traditional, care a constituit matricea noastra, romaneasca, nu a murit. El este prezent in muzeele etnografice ( iar in ultimii ani s-au inmultit colectiile muzeale locale menite sa pastreze patrimonial comunitatilor respective), in carti, dar mai ales in mintile si inimile celor care isi au radacinile in el. Printre acestia se numara si autorii cartii recent aparute la Editura Napoca Star din Cluj-Napoca, "BORLEASA : ANSAMBLU DE VALORI", carte pe care am avut onoarea sa o prefatez. Autorii cartii sunt: Lucretia Mititean, Dionisie-Dinu Pop si Ioan Mititean. Doi dintre autorii cartii: Lucretia Mititean si Dionisie-Dinu Pop sunt fii ai satului Borleasa, comuna Tarlisua, judetul Bistrita-Nasaud, iar sotul doamnei Lucretia Mititean, scriitorul Ioan Mititean s-a nascut si a copilarit in satul Lusca, localitate componenta a orasului Nasaud.

            Desigur, locuitorii satelor sunt preocupati de obiceiurile si traditiile mostenite de la inaintasi, dar, in acelasi timp sunt angrenati in progresul contemporan, isi doresc o viata mai buna, similara cu cea din mediul urban. Este firesc acest lucru si locuitorii satului romanesc contemporan vor trebui sa-si redescopere obiceiurile si traditiile stramosesti pe care sa le valorifice in noile conditii in care are loc modernizarea lumii rurale. Nu putem cere ca cei care locuiesc in sate sa traiasca in secolul XXI la fel ca in Evul Mediu, dar mostenirea lor culturala trebuie pastrata si transmisa din generatie in generatie. Acest lucru il fac si autorii cartii "Borleasa : ansamblu de valori".  Cartea prezinta viata traita in satul Borleasa, obstea si valorile ei morale, inclusiv  nunta, nasterea, botezul, trecerea la cele vesnice, obiceiuri din sat: claca, sezatoarea, descantecele, dar si "Matura in usa…" (obicei prezent si in alte sate din Ardeal): " In sat nimeni nu incuia usa cand pleca de acasa, fie ziua, fie seara sau noaptea. Era destul sa pui matura in usa, ceea ce se vedea bine din drum, ca nu se apropia nimeni. Matura in usa era unul dintre cele mai puternice lacate din cate s-au inventat in lumea aceasta. Puterea ei de ferecare venea din cele trei peceti, care puteau bloca orice usa, fara sa o poata deschide cineva. Aceste trei peceti erau: frica de Dumnezeu, rusinea si cinstea. Toate aceste peceti erau prinse intr-un "cifru secret" pe matura asezata pe usa de la intrarea in casa", cum foarte frumos a consemnat Roxana Baias, nora lui Simion dintre Valcele/2021, pp. 254-255.

            Daca Lucian Blaga , in discursul de receptie in Academia Romana intitulat "La origini" peciza ca "mandria satului de a se  gasi in central lumii si al unui destin, ne-a mentinut si ne-a salvat ca popor peste veacurile de nenoroc", Liviu Rebreanu, in discursul sau de primire in Academia Romana si intitulat "Lauda taranului roman"  preciza ca taranimea "e izvorul romanismului pur si etern". In acelasi discurs Liviu Rebreanu a aratat ca "daca taranimea romana a fost ursita sa conserve rasa, pamantul, limba si credinta noastra, inseamna ca ea este intruchiparea tuturor virtualitatilor si energiilor romanesti". In cartea "Borleasa: ansamblu de valori"sunt prezentati tarani care au locuit sau locuiesc in acest sat sau urmasi ai acestora: Simion, Rodovica si fiii acestora: Lucretia Petrican Mititean impreuna cu ceilalti frati si surori, cu familiile lor, Simion si Zina Pop, cu fiul Dionisie-Dinu Pop, fratele Valer Pop si ceilalti frati si surori, Benedict Valean, Luca Valean, Otilia Valean Petrican, Ioan Denes, fost senator in Parlamentul Romaniei si Ministru al Apelor si Padurilor (mama Domniei Sale este din Borleasa, casatorita in Spermezeu) si multi, multi altii.

            Satul romanesc traditional, "care traieste in orizonturi cosmice, prelungindu-se in mit"  este cladit in preajma Bisericii, iar Biserica si Scoala au reprezentat pilonii de baza ai comunitatilor rurale. Cartea despre care vorbim nu putea sa nu mentioneze "Borleasa crestina - arc peste timp: 1597-2022", dar si bucuria mare a credinciosilor ortodocsi din Borleasa din ziua de 28 august 2016, cand, la hramul bisericii, l-au avut ca oaspete pe IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, primul mitropolit orthodox care a poposit pe Valea Tiblesului. Scoala din Borleasa se regaseste si ea in carte.

            Foarte frumos sunt prezentate ocupatiile taranului din Borleasa "care cultiva pamantul din mosi-stramosi si care se simte legat de pamant prin radacini adanci…", cum preciza academicianul si scriitorul Liviu Rebreanu, originar si el din aceeasi comuna careia ii apartine si satul Borleasa: comuna Tarlisua, judetul Bistrita-Nasaud. Cartea descrie plugaritul si cultivarea  porumbului, graului, secarei, orzului, orzoaicei, ovazului, cartofului, a legumelor si zarzavaturilor, florii soarelui, inului si canepei. Alte indeletniciri traditionale la        Borleasa si mentionate in carte sunt: cresterea animalelor, pomicultura si albinaritul.

            M-am bucurat sa gasesc in carte si numele comunei mele natale: Bulzesti, judetul Hunedoara, in Tara Zarandului (Tara Motilor Criseni). Unul din autorii cartii, Dionisie - Dinu Pop, colonel in retragere, a fost la Bulzesti, in iunie 1980 si a comandat detasamentul de militari din Dej (pe atunci era locotenent major), care au facut figuratie la filmarea unor scene din filmul "Burebista", in regia lui George Vitanidis.

            Importanta si valoarea cartii rezida din consemnarea mostenirii culturale lasate de inaintasi, frumoasele obiceiuri si traditii, ocupatiile traditionale , folclorul, costumele populare autentice, obstea sateasca.  Toate acestea reprezinta un valoros tezaur care a acumulat energiile veacurilor trecute, de experienta si de gandire, iar aceste energii vor lucra si vor potenta realizarile prezente si viitoare.

            Felicitari autorilor cartii: Ioan si Lucretia Mititean (dascali minunati si scriitori consacrati) si poetul si epigramistul Dionisie-Dinu Pop, colonel in retragere, care au realizat o carte de mare valoare, dar si doamnei Elena Gujan din Dej, judetul Cluj pentru tehnoredactarea computerizata si realizarea copertei, sotului, domnul Dani Gujan pentru  prepress carte, precum si Editurii Napoca Star din Cluj-Napoca.

Va recomand aceasta carte care reprezinta nu numai un document istoric, ci si un semn de dragoste si respect fata de satul natal si de satul romanesc traditional, in general.


Prof. Gheorghe Giurgiu, Dej, judetul Cluj




0 comentarii3171 vizualizări22 mai 2023




rss 2.0
rss 2.0