Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Avanpremiera filmului documentar etnografic "Colindatorii si Organizarea "Berii" la Sieut".

Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, prin Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea si Promovarea Culturii Traditionale, va invita vineri, 9 decembrie 2022, la avanpremiera filmului documentar etnografic "Colindatorii si Organizarea «Berii» la Sieut", eveniment ce va avea loc la Centrul Cultural "Dacia" din Bistrita, dupa urmatorul program: ora 18:30 - vernisaj expozitie cu fotografii realizate in timpul filmarii obiceiului; ora 19:00 - avanpremiera filmului documentar etnografic, in Sala de Cinema "Adrian Pintea".

            Potrivit datinii, in timpul postului Craciunului, cand jocul satului era oprit, feciorii se adunau, prin sunet de bucin, la casa gazdei, pentru a stabili detaliile organizarii colindatului. Dintre cei mai destoinici feciori ai satului erau alesi vatafii (care arvuneau ceterasii si se ocupau se organizarea "Berii" - a colindatului de ceata si a jocului de sarbatori), colcerii (care se ocupau de bauturi) si caprarii (care erau responsabili de adunarea colacilor primiti de colindatori).   

            In Ajunul Craciunului, ceata de feciori pornea colindul, primele case colindate fiind cea a gazdei "Berii", a preotului si a primarului satului. Apoi, colindatorii se imparteau in doua cete si colindau intreg satul.

            Filmul documentar etnografic prezinta acest obicei al colindatorilor din Sieut si al organizarii "Berii" (jocul de sarbatori). Chiar daca, la momentul documentarii, obiceiul nu mai era practicat in forma sa initiala, o serie de elemente conexe acestuia au dainuit in timp, precum costumul traditional, colindatul de ceata barbateasca sau jocul fecioresc din Sieut, elemente de patrimoniu cultural imaterial extrem de valoroase, inscrise si pe Lista Reprezentativa UNESCO.

            Obiceiul organizarii "Berii" la Sieut este unul bine fixat in memoria colectiva a acestei comunitati, fiind si in prezent liantul unei lumi ce a reusit includerea traditionalului in contemporan.

            Filmarile pentru productia documentar etnografica "Colindatorii si Organizarea «Berii» la Sieut" au fost realizate in satul Sieut, din judetul Bistrita-Nasaud, in luna ianuarie 2020. Multumiri speciale se adreseaza intregii comunitati din Sieut, fara de care realizarea acestui film documentar nu ar fi fost posibila.

            Filmul a fost realizat de catre etnolog drd. Smaranda Muresan, cercetator stiintific (documentare de specialitate, cercetare de teren, analiza si selectie secvente video, realizare script) si Cristian Vrazmas (regie, imagine, montaj, editare video, sunet), specialisti din cadrul institutiei noastre.  

            Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile in sala de cinema.

            Va asteptam cu drag!

 

 

Etnolog drd. Smaranda Muresan - Cercetator Stiintific, Biroul Cultura Traditionala

Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud

0 comentarii2660 vizualizări05 decembrie 2022




rss 2.0
rss 2.0