Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 02 Decembrie 2023 - 14587
"Graul si painea pe meleaguri bistritene".

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud are placerea de a va invita la vernisajul expozitiei temporare "Graul si painea pe meleaguri bistritene". Evenimentul se va desfasura in data de 24 noiembrie 2022, ora 13.30, in incinta Muzeului Bistrita, sala Borgo Prund. Expozitia va fi deschisa in perioada 24 noiembrie 2022 - 3 martie 2023 si poate fi vizitata de marti pana duminica in intervalul orar 9-17.    

        In prag de iarna, cand nu peste mult timp peste meleagurile bistritene se va instala frigul si zapada, Muzeul Bistrita isi propune prin intermediul acestui demers expozitional inedit sa readuca vara, caldura, o stare de bine si confort, astfel incat pentru o scurta perioada vizitatorul sa fie transpus din anotimpul rece in plina vara.

     Aceasta expozitie doreste sa ofere o imagine unitara asupra unei stravechi ocupatii, care are vechi radacini pe teritoriul situat in nord-estul Transilvaniei, confirmate atat prin vestigii arheologice cat si prin obiecte etnografice, traditii, credinte si obiceiuri referitoare la vechi rituri si ritualuri agrare.

     Expozitia reuneste pentru prima data intr-o tema avand ca subiect principal cultivarea graului si painea, obiecte de arheologie si etnografie capabile sa sugereze varietatea si vechimea milenara a acestei preocupari vitale pentru om. Obiectele expuse il poarta pe vizitator intr-o calatorie imaginara prin care se pot urmari etapele principale de lucru: incepand cu aratul, semanatul, seceratul, treieratul, vanturatul cu ajutorul lopetilor, apoi macinatul graului la moara si nu in ultimul rand framantatul si coptul painii in cuptor.

Coordonatori expozitie: Dr. Marinescu George si Bolog Mihaela

 

 

Va asteptam cu drag!

Manager,

Dr.Alexandru Gavrilas

 

 

 

 

0 comentarii2982 vizualizări21 noiembrie 2022
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0