Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 August 2022 - 14587
Inedita expozitie de sculptura, la Muzeul Judetean Bistrita: Emilian Mocanu.

Asociatia culturala "Grigore Bradea" si Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud - in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici Romania si Restaurantul ROD (Cluj-Napoca) au inaugurat ieri expozitia "In numele tatalui" - semnata de Emilian Mocanu. Alexandru Gavrilas, managerul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, a vorbit in deschidere, adresand un cuvant de bun venit celor prezenti. Alexandru Gavrilas a remarcat faptul ca este vorba despre o expozitie de sculptura inedita: "Intelegem, privind exponatele lui Emilian Mocanu, ca sculptura reprezinta mult mai mult si comunica mult mai mult in aceasta forma. Felicitari autorului si Asociatiei Grigore Bradea. Instituirea unui asemenea premiu este un gest pe care orice parinte si l-ar dori la un moment dat: este o lectie de viata."

 

Asociatia culturala "Grigore Bradea" si Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud - in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici Romania si Restaurantul ROD (Cluj-Napoca) au inaugurat ieri seara expozitia "In numele tatalui" - semnata de Emilian Mocanu.

Emilian Mocanu este laureatul Premiului Grigore Bradea din 2019. Distictia ar fi presupus organizarea unei expozitii personale in 2020. In contextul pandemic, insa, expozitia a putut fi organizata abia acum.

 

Emilian Mocanu are 33 de ani, este originar din Galati si a absolvit Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca si Liceul de Arta "Dimitrie Cuclin", Galati, sectia de Grafica.

 

In locul unui discurs cu prilejul vernisajului, Emilian Mocanu si-a luat prin surprindere publicul: a preferat sa incropeasca un happening - oferind celor prezenti o lucrare de grafica realizata pe loc.

 

Expozitia "In numele tatalui" este deschisa, in Galeria Borgo Prund din Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, pana in 21 august.

 

Prin intermediul expozitiei, Emilian Mocanu ne propune  "un fir narativ care isi trimite tentaculele prin toata istoria: de la fapte si mituri biblice, pre-biblice si pana la problemele pragmatice, care tin de volumetria spatiala si raportarea noastra in spatiu la spatiu, volum, forma, material si materialitate in general.

Lucrarile din aceasta expozitie speculeaza o conexiune primara si esentiala de asemanare a cerescului cu mundanul, a creatiei divine cu creatia omeneasca, a unei figuri paterne lumesti si trupesti cu o alta, divina si imateriala, ce o precede si o inspira prin creatie...", explica Emilian Mocanu in catalogul expozitiei.

 

La eveniment a fost prezent si laureatul Premiului Grigore Bradea 2021 - Florin Tamba, dar si laureatul din 2013 - Darius Hulea, alaturi de Ionel Mihai, laureatul din 2015 al Premiului "Grigore Bradea".

 

Istoricul de arta Vasile Duda a remarcat "energia sinceritatii si a simplitatii la Emilian Mocanu. Tanarul sculptor face dovada adaptarii perfecte la cadru. Reuseste sa exploateze foarte bine contextele, sa le puna in valoare, iar in felul acesta sa isi individualizeze operele.

Cred ca si Emilian Mocanu a incercat sa gaseasca acea energie pozitiva a unui mentor imaginar...".

Vasile Duda a amintit si de scenele genezei, intens exploatate si abordate in arta.  "Emilian Mocanu a incercat sa ajunga la miez, la partea de inceput, la gestul primordial si la prima incercare. Merita sa intelegem sinceritatea gestului primordial de a crea, nu doar de acum, ci din toate timpurile. Iar incertitudinea finalului ne ofera potentialitatea maxima a fiecarui obiect. Printre randuri, poate intelegem atunci ca Emilian Mocanu nu a venit sa ne livreze obiecte, sculpturi, ci mai degraba elemente care sa genereze in noi idei si concepte. Sa genereze acel gand bun de a merge mai departe", a mai spus Vasile Duda.

 

"Tot ceea ce am reusit sa facem in acesti primi 9 ani - din 2013 incoace - nu ar fi fost posibil daca nu am fi avut alaturi de noi prieteni si oameni care au crezut in noi. Vrem sa multumim in primul rand partenerilor nostri de la Restaurant ROD, care au facut posibila transformarea premiului intr-o competitie de nivel national. Le multumim pentru incapatanarea si generozitatea cu care ne sustin financiar in demersul nostru.

Multumim domnului Marin Ecedi si celor de la Blue Apple Concept. Calitatea muncii lor s-a vazut in toate materialele realizate la evenimentele noastre.

Multumim institutiilor locale si judetene care au fost permanent alaturi de noi: presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, primarului Ioan Turc, managerului Alexandru Gavrilas de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, managerului Alexandru Pugna de la Centrul Judetean pentru Cultura, managerului Ioan Pintea, de la Biblioteca Judeteana George Cosbuc, managerului Gavril Tarmure, de la Centrul Cultural Municipal Bistrita.

Am avut intotdeauna bucuria sa avem alaturi de noi o veritabila armata de oameni, prieteni ai lui Grigore Bradea sau prieteni de-ai nostri - cu ajutorul carora am reusit sa realizam tot ce ne-am propus. Cand am instituit acest premiu in 2013, in urma unei discutii cu Vasile Tolan si Oliv Mircea - ne-am dorit pur si simplu sa premiem un tanar absolvent al sectiei de Sculptura de la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o si Bradea.  Parteneriatul cu UAD Cluj-Napoca si UAP Bistrita / UAP Romania s-a dezvoltat si amplificat de la o editie la alta. Am devenit constienti ca acest premiu are potentialul de a se transforma intr-o institutie.

Dorinta noastra a fost sa crestem credibilitatea si importanta acestui premiu in fiecare an. Incepand din 2021, el a devenit un concurs deschis tuturor absolventilor sectiilor de sculptura din Romania. In 2021 juriul format din sculptorii Aurel Vlad, Darie Dup, Darius Hulea, Napoleon Tiron, Emilian Mocanu, Alexandru Gavrilas, Titi Ceara, pictorul Vasile Tolan, ceramistul Dumitru Cozma si un reprezentant al Asociatiei culturale "Grigore Bradea" au decis sa ii acorde premiul lui Florin Tamba.

In zilele care urmeaza vom anunta si conditiile de participare la editia din 2022 a acestui premiu", au transmis cei de la Asociatia "Grigore Bradea".

 

 

Premiul "Grigore Bradea" a mai fost acordat tinerilor artisti Darius Hulea (2013), Maria Sicoie (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Rosca (2016), Anca Statica (2017) si Alexandru Daniel Smuczer (2018). 

0 comentarii1400 vizualizări06 august 2022
rss 2.0
rss 2.0