Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 August 2022 - 14587
Vernisajul expozitiei de fotografie "Florian Porcius".

Vineri  5 august  2022, ora 17:00, sub egida Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, la Muzeul Etnografic si al Mineritului Rodna, va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie "Florian Porcius". Expozitia isi propune sa aduca in atentia publicului vizitator : fotografii, documente , carti si obiecte personale care au apartinut marelui academician Florian Porcius, care si-a dedicat o mare parte din viata, studiului botanicii, cercetand in special flora din Muntii Rodnei, Bucovinei si Cibinului.

Nascut in comuna Rodna  in data de 16 august 1816, ca fiu al unor tarani saraci, crescut de bunicul sau, preot, al carui nume l-a mostenit prin adoptiune, invata primii ani in comuna natala. Absolvent al scolii militare (normale ) de patru clase, elev iminent al gimnaziilor din Cluj si Blaj, dupa ce urmeaza cursul preparandial , deschis de Ioan Marian la Nasaud, il aflam o vreme dascal la Rodna, apoi student la Viena, la Institutul Pedagogic, unde studiaza in paralel, cursuri de economie rurala si de botanica (la Universitate).

Dupa reintoarcerea in tara, numit invatator la Scoala Triviala din Zagra si in toamna anului 1848, mutat la Scoala Normala (militara) din Nasaud, Florian Porcius intra in serviciul administratiei in anii urmatori. Dupa infiintarea districtului nasaudean, cu o jurisdictie independenta, in 1861 este ales pretor la Rodna, iar in 1867, este ales vicecapitan districtual sau vicecomite (subprefect) al districtului , unde si-a indeplinit cu succes atributiile necesare pana in toamna anului 1876 cand are loc desfiintarea acestuia.

Aici in stravechiul Rodnensis  intre anii 1865-1878  creeaza si da la iveala cea mai de seama lucrare a sa "Flora Fanerogama" scrisa in limba latina care cuprinde peste 1419 specii de plante, intocmind in acelasi timp si un vast ierbar cu numeroase exemplare din fiecare specie.

Prin activitatea depusa a devenit unul dintre cei mai de seama creatori ai terminologiei botanice romanesti si straine, descoperind plante noi care, in stiinta europeana ii poarta numele: Draba carinthiaca, var. Porciussi, festuca Porcii (o specie de paius din muntii Rodnei), Hieracium Porci (Vulturica), Saususurea Porcii si Thymus Porcii (un soi de cimbrisor ) sau o specie noua de trifoi Trifolium Rodnense Porcius si altele precum Centaurea carpatica, Pulmonaria dacica (popular Crucea pamantului ), etc.

 A colaborat in permanenta cu alti cercetatori si oameni de stiinta din domeniul botanicii, atat romani cat si straini, publicand multe articole, studii si lucrari de specialitate.

In 1896, cu prilejul  jubileului de 80 de ani, a fost sarbatorit de toata obstea nasaudeana intocmindu-se  o "Carte de aur", semnata de toti reprezentatii comunelor graniceresti .

Pentru meritele sale castigate pe terenul vietii publice si al stiintei, pentru frumoasele si inaltele sale calitati personale , a fost rasplatit cu ordine  si demnitati :

  • In 1871 a primit, prin hotararea imperiala din 15 ianuarie, Odinul coroana de fier clasa a III-a si titlul de cavaler pentru meritele sale stiintifice;
  • In 1882 a fost ales membru activ al Academiei Romane din Bucuresti, sectia stiintifica;
  • In 1905 regele Carol I al Romaniei i-a conferit medalia "Bene Merenti" clasa I;

La 30 mai 1906  Florian Porcius moare la Rodna fiind inmormantat in cimitirul din comuna si condus de intreaga suflare din  Rodna  la care s-au adaugat vechi prieteni sau colaboratori, dintre care remarcam pe avocatul Gavril Tripon (prieten vechi, memorandist ) care spunea la mormantul lui Florian Porcius: "Plang ierburile si florile muntilor nostri ca a plecat pe vecie dintre ele cel ce atat de mult le-a iubit"

 

Expozitia va ramane deschisa publicului vizitator in perioada 5 august - 9 septembrie 2022.

Va asteptam cu drag !

 

 

Muzeograf , Floare Grapini

 

 

0 comentarii1449 vizualizări03 august 2022
rss 2.0
rss 2.0