Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
INTRE DEJ SI NASAUD - "TABLETE PENTRU NEUITARE".

De ani buni intre nasaudeni si dejeni s-au stabilit legaturi firesti sudate prin Asociatiunea Transilvana, ce imprastie un aer de seninatate si incredere, sparge orice obstacol, risipeste neguri si viata "o vrea buna, ca bunul Dumnezeu", asa cum foarte bine spunea marele poet Vasile Alecsandri.

Participam la actiuni comune, colaboram, ne informam reciproc privind noutatile editoriale, facem schimburi de carti, scriem referinte critice prin varful fermecat al penitei noastre, deci actiuni de suflet larg, atotcuprinzatoare la impliniri culturale.

Zilele trecute scriitorul dejean Gheorghe Giurgiu ne-a onorat cu cel de al doilea volum memorialistc intitulat - "Tablete pentru neuitare" cu dedicatia: "Pentru familia de dascali minunati si scriitori consacrati, Ioan si Lucretia Mititean   din Nasaud, in semn de respect si consideratie, dimpreuna cu toata dragostea, stima si admiratia mea. Cu deosebita pretuire!"

Volumul bine lucrat si aranjat la Editura "Risoprint" din Cluj, cu cele aproape 400 de pagini contine marturisiri si experiente de viata, proza scurta,  memorii, amintiri, jurnale intime, corespondenta, deci intamplari la care autorul a luat parte  sau a fost doar spectator. Ganduri, sentimente, emotii, fapte de viata, amintiri din anii de acasa, din viata dascaleasca, descrieri, povestiri umoristice strabatute de  vibratii emotionale.

In paginile de inceput scriitoarea Iulia Medveschi spune: "Gheorghe Giurgiu si in acest volum se infatiseaza cititorilor si acelora care stiu sa aprecieze arta  cuvantului si trairile spirituale viguroase printr-un nou edificiu scriitoricesc in 8 capitole in care reda o prodigioasa si indrazneata investigatie a memoriei culturale si personale, ce tin de cald in momentele de adanca nostalgie."

Autorul volumului da naratiunii veridicitate si frumusete, nelipsind descrierile cadrului natural din Tara Nasaudului si a evenimentelor astriste nasaudene, prin grandoarea, coloritul si atmosfera, amplificand momente de maxima tensiune ca de exemplu, recenzia cartii "De craciun pe Valea Ilvelor"  semnata de Ioan Mititean, recenzata de scriitorul de pe Dealul Florilor, Astra nasaudeana la ora bilantului, scrisoare de felicitare adresata prof. Ioan Seni la 30 de ani, in conducerea Astrei si 75 ani de viata si a doamne Floarea Ples la primirea titlului de Cetatean de Onoare al orasului Nasaud, cat si cartea "Valea Ilvelor, depozitar a unui tezaur  inestimabil de cultura populara romaneasca", un alt volum din varful penitei scriitorului nasaudean Ioan Mititean, presedintele Ligii Scriitorilor, Filiala Nasaud, toate aceste materiale apar in Capitolul V, la paginile  81-90, cu imagini clare din tara celor doi stalpi a literaturii romane - Cosbuc si Rebreanu si alti nemuriitori nasaudeni cu misterioase destine incifrate in cuvinte  si fosnetul codrilor de foioase.

 Capitolul V cuprinde 78 de tablete cu note, comentarii, articole, diverse amintiri din lumea culturala si din bunele relatii cu nasaudenii si in mod special comentarii pe marginea recenziei scriitorului si ziaristului Ioan Mititean, la primul volum aparut in presa bistriteana, cat si alte impresii, eseuri si adnotatii pe marginea  altor creatii, a altor scriitori nasaudeni asupra carora autorul s-a aplecat  cum sunt: Lucretia Mititean, Maria Nistor, Floarea Ples, Ioan Botan, actualul presedinte al Despartamantului Nasaud, condeieri care prin operele lor creaza un  liant intre oameni prin trairi autentice si experienta lor de viata. Autorul tabletelor descrie popasurile de prin Tara Nasaudului si farmecul peisajelor Muntilor  Rodnei pe care de atatea ori i-a urcat si coborat cu grupurile de elevi de la scolile unde a lucrat.

Avem in fata o CARTE de exceptie scrisa de un om  incarcat de  idei si pace launtrica, un vestitor si traitor al cuvantului scris, ce zideste suflete si slujeste  altarul strabun.

 

Ioan  Mititean

 

  

0 comentarii3780 vizualizări30 noiembrie 2021




rss 2.0
rss 2.0