Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 28 Martie 2024 - 14587
CU CARTEA PE ROTI LA REBRISOARA.

Sambata, 10 iulie 2021, am fost "Cu cartea pe roti" acasa la DORINA CATARIG, in comuna Rebrisoara, unde am sarbatorit al treilea roman "Floare de nu ma uita", ce prezinta toate notele definitorii ale liricii ardelenesti - vigoare, forta, sobrietate, profunzime - intr-un joc de cuvinte desfasurat dupa toate regulile, respectand toate principiile - caracterul liber, captivant, ritmul si armonia, comunicarea, solemnitatea etc. Un joc desfasurat la nivelul cuvintelor, prin care romanciera reda sau imagineaza o lume ce cucereste necunoscutul. Cauta un sambure de lumina ascuns in intunericul necunoasterii. Prin romanele sale, Dorina comunica cu iubitorii de adevar si frumos si se comunica prin stilul pe care-l cultiva - apropierea de oameni, sensibilitatea, daruirea, simtind nevoia de comunicare si impartasire cu tainele discrete ale vietii, iar personajele sale fac o incursiune prin istoria sociala, abordand chestiuni de moralitate, care parca ne deschid cerul, iar cartea sarbatorita e un cosmos intreg.

Sarbatorita ca o mireasa in cadrul actiunii culturale "Cu cartea pe roti", initiata de Liga Scriitorilor, Filiala Nasaud, ca un semn al prieteniei dintre scriitori, cititori si editori, deoarece Dumnezeu aduna pe cei care au nevoie unii de altii.

Aparitia in sala a profesoarei sale de matematica din liceu, Doamna Ana Vaida, i-a   rascolit scriitoarei, amintirile din viata de licean, "cand ne vorbea in "limba" matematica si de multe ori nu finalizam exercitiul din cauza emotiilor ce ma copleseau." De data aceasta profesoara sa  a spus:  "Dorina esti eroul zilei de azi, cartea ta o apreciez la modul superlativ si tin sa-ti amintesc faptul ca asa cum gramatica te-a invatat sa vorbesti si sa scrii corect, tot astfel si matematica te-a invatat sa gandesti corect. Lucru desprins din scrierile tale de adevarat romancier."

La sarbatoarea cartii de la Rebrisoara a fost prezent editorul cartii, scriitorul Dumitru Munteanu, cu fiica Ema, care a spus: "sunt incantat de aceasta activitate culturala de cinstire a cartii, acasa la autor, aici unde Dorina da sens iubirii supreme investite in om, ca o calatorie intr-un veritabil efort spiritual, cu curiozitati si scormoniri in mister."

Gandurile celor prezenti: Mircea Darosi, Lucretia Mititean, Floarea Ples, Ioan Botan, Ana Filip, Ema Circu, Ioana Lapusneanu, Leon Catarig si Leonard Catarig, fiul autoarei, care a aranjat intr-un mod placut copertele, au fost cuvinte inaltatoare la adresa autoarei, cu un dar de suflet si reflectii de viata si rascolirea amintirilor cu care de fapt se deschide romanul - Cum ar fi sa porti amintirile intr-o sticla de parfum? Ai deschide-o cand ti-ar fi dor.

Cuvantarile pe marginea romanului "Floare de nu ma uita" au fost atat de ample in arta cuvantului, incat merita asezate intr-o carte de critica literara, ca adevarate medalioane ce tintesc  esenta originalitatii celui creionat.

Interpreta de muzica populara Onita Ciuta ne-a incantat cu melodiile si costumele sale si promite ca va fi mereu alaturi de "Cartea pe roti", o randuiala a spiritului romanesc care parca ne deschide noi orizonturi spre o lume a adevarului si dreptatii, a grijii si respectului fata de om.

 

   Ioan Mititean

 

0 comentarii3325 vizualizări13 iulie 2021




rss 2.0
rss 2.0