Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 12 Iunie 2021 - 14587
PETRU MAIOR - BICENTENAR.

Facem un gest patriotic, istoric, crestin si moral,  aducand in inimile noastre  macar o clipa, pe reprezentantul Scolii Ardelene, PETRU MAIOR, spre a-l comemora la cei doua sute de ani, de la trecerea in lumea dreptilor, in prima jumatate a anului in curs. 

Istoric si filolog iluminist, doctor  in filozofie  si teologie (ca si Sincai), a studiat la Blaj, Roma si Viena in scoli catolice. A lucrat ca profesor de logica, metafizica si dreptul firii, la Seminarul din Blaj intre anii  1780-1785 , preot la Reghin - sat si protopop al Gurghiului, intre anii 1785-1809 , cenzor si  corector al cartilor romanesti  la tipografia  Universitatii din Buda, dupa moartea lui  Samuil Micu (1809).

            Principala sa opera este "Istoria pentru inceputul romanilor in Dachia", (Buda 1812), care trateaza mult discutata problema a continuitatii noastre in Dacia, fiind o temeinica replica la afirmatiile gresite ale lui Sulzer, Engel si Eder.

Carturarul pe care-l comemoram, fiul protopopului roman unit Gheorghe Maior, originar din Diciosanmartin (azi Tarnaveni), a inceput studiile scolare la Capusu de Campie, localitatea unde s-a stabilit tatal sau protopopul de Iclod (Mures).

Petru Maior a fost un important militant pentru drepturile romanilor din Transilvania, participand alaturi de alti carturari, reprezentanti ai Scolii Ardelene la redactarea celebrei declaratii de emancipare a romanilor transilvaneni  "Supplex Libeblur Valachorum", alaturi de alte lucrari teologice, istorice, filologice, predici, cat si lucrari cu caracter economic, ramanand in constiinta romanilor ca un tezaur al istoriei si culturii, asa cum consemneaza in scrierile lor atatia carturari ai neamului romanesc, ca de exemplu - Ioan Lupas, Sextil Puscariu, Maria Protase, Ioan Chindris si multi altii.

 Reprezentantul Scolii Ardelene este slavit pe plan national, ca dovada Universitatea de Stat din Tg. Mures ii poarta numele, la fel si Grupul Scolar din Reghin, liceul din Gherla, un colegiu  tehnic din Bucuresti, cat si mai multe strazi din diferite orase: Bucuresti, Cluj, Brasov, Lipova, Reghin, Orastie, Chisinau, Petrosani, Resita, Blaj, Timisoara, Arad, Braila, Caracal, cat si o statuie de bronz la Reghin si portretul sau pe o marca postala sau volumul "Petru Maior, istoria bisericii romanilor" de Ioan Chindris, precum si volumul lui Florea Fugariu  "Petru Maior - Scrieri", prefatat de Maria Protase, Bucuresti 1976.

Numele lui Petru Maior este strans legat de ceilalti reprezentanti ai Scolii Ardelene, Samuil Micu Clain, Gheorghe Sincai si Ion Budai Deleanu, din veacul luminilor si de toate genearatiile Scolii Ardelene, care au urmat, caci fiecare generatie prelua faclia si o ducea mai departe. Ceea ce unul nu reusea sa faca, continuau urmasii, solidaritate ce s-a transmis peste veacuri. Ei toti au fost exponentii aspiratiilor nationale si sociale ale romanilor din Transilvania si factori activi pentru faurirea culturii noastre moderne.

Ca si filologia, (spune George Ivascu) Petru Maior a dat istoriei aceeasi haina supla, stiind sa concentreze  spiritul si tot ce era  innoitor , mobilizator in istoriografia Scolii Ardelene.

 

  Ioan Mititean  

0 comentarii987 vizualizări14 mai 2021
rss 2.0
rss 2.0