Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 12 Iunie 2021 - 14587
DE PESTE RAU.

Bucuria luscanilor pentru cele trei insemne primite in dar: cartea, podul si capela, ce marcheaza ca intr-un corolar deschiderea spre modernism a locurilor de acasa, calcate de oameni vrednici, care au  cunoscut dramele celor doua confruntari mondiale, printre care si Vasile Mititean, tatal meu, care timp de 8 ani a fost cu arma in mana in Galitia, pe malul Marii Baltice sau la izvoarele Dunarii.

Nu de mult, satul de peste rau, apartinator orasului Nasaud, a implinit 625 de ani de la atestarea documentara, un eveniment crucial cu disponibilitate pentru adevarul istoric. Pentru imortalizarea acestui eveniment, ca fiu al acestui sat, am scos volumul "AMINTIRI DE PESTE RAU", la care am lucrat aproape trei ani, provocand discutii, dezbateri, cu ecouri multiple, spre a apara si consemna valorile autentice ale satului, O CARTE CU SUFLET, IAR SUFLETUL E O CARTE.

Prin grija si stradania primariei, luscanii si-au indeplinit un vis de secole, trecerea de la luntre si puntea plutitoare la un POD, trainic si bine consolidate, ce leaga cele doua maluri ale Somesului, o bijuterie a orasului, ce atrage atatia iubitori de natura si parca reprezinta o trecere de la cer la pamant, de la starea omeneasca la cea din ceruri. Un obiectiv al ambitiei si curajului si un simbol al relatiilor bune cu cei din jur, construit cu tenacitate si incredere, de echipa lui Scurtu, mesteri renumiti ai Tarii Nasaudului si nu numai.

Aceiasi echipa a inaltat si CAPELA MORTUARA, deschisa recent, respectandu-se normele Uniunii Europene, cu simboluri multiple de respect si atitudine corecta si comportament corespunzator fata de  semenii nostri care pleaca pe drumul Imparatiei Ceresti. Iata un loc in care clipele insemnate ale destinului  se prelungesc in nesfarsit si se implinesc abia in vesnicie.

Iata fapte concrete prin care luscanii simt fantasticul spectaculos inserat in cotidian si notatiile convingatoare din minunatele initiative ale Primariei si Consiliului Local al orasului Nasaud, care au transformat satul de peste rau intr-un accelerator puternic de liniste si pace, implicand pe langa efort si multe satisfactii.

        

Ioan Mititean

 

 

0 comentarii1379 vizualizări26 aprilie 2021
rss 2.0
rss 2.0