Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 12 Iunie 2021 - 14587
SANATATE PENTRU TOTI.

Un grup de 21 carturari nasaudeni, astristi, din conducerea Despartamantului si un numar de 10 scriitori, membri in Liga Scriitorilor, sotii Purghel din Josenii Birgaului si sotii Bar, din Bistrita, si-au unit gandurile in sala festiva a Muzeului nasaudean, onorand Ziua Sanatatii, la data de 7 aprilie 2021, oameni cu inima buna, buni la suflet, cu o atitudine pozitiva fata de viata, fata de sanatate, deoarece "cat e omul sanatos, e bogat si norocos, sanatatea-i cum se stie, cea mai mare bogatie."

Se deruleaza simpozionul "Sanatate pentru toti", actiune initiata si moderata de Cercul orasanesc al Asociatiunii, coordonat de Floarea Ples, care a organizat si aceasta intalnire, invitand pe prof. dr. FLORIN PURGHEL, care a prezentat comunicarea "Inima motorul organismului",  cu rolul sau vital in  circulatia sangelui si implicit,  in mentinerea vietii, ordine in cele patru camere in care trebuie sa domine linistea si pacea sufleteasca, fara invidie, rautate, vorbe scandaloase, stres, deoarece inima are o munca grea de indeplinit: aceea de a pompa sangele in toate organelle, prin cele o suta de mii batai pe zi, 36 milioane pe an sau trei miliarde pe parcursul vietii. Deci, sa ajutam inima in primul rand prin crearea in jurul nostru a unui mediu lipsit de stres, un mediu ambiant incarcat de zambete, armonie, optimism, miscare si cumpatare in toate, ce pot aduce inimii beneficii. Inima, care pe drept cuvant chinezii o asociaza ca centrul fericirii si symbol al iubirii, este cel mai important muschi din corpul nostrum, dar si cel mai muncitor, pompand pe minut aproximativ 5 l de sange. Pentru a nu avea o inima franta, doctorul Purghel da unele sfaturi, recomandari privind stilul de viata, prevenirea si tratarea bolilor cardiace.

Despre medicina complementara vorbeste maestrul Dumitru Bar din Bistrita, care se refera la metoda Reiki, prezentand cartea "Reiki - energie universala pura ca metoda de terapie  alternativa", completand tehnologiile de purificare si reeducare a subconstientului cu cartea de poezie "Ganduri", ambele scoase la Editura "Ecou Transilvan"  din Cluj, director Nadia Baciu, o buna colaboratoare a nasaudenilor, imbinand metodele terapeutice cu creatiile literare, prin care ne putem imbunatatii sanatatea si personalitatea si cum poti sa devii persoana care iti doresti constient sa fii.

Carturarul bargauan Silvia Purghel, doctor in fizica nucleara, a prezentat comunicarea cu imagini pe ecran "Efectele radiului", acel element chimic gazos cu proprietati radioactive. Invocand mesajele unor cercetari stiintifice si mituri, cei trei autori bine documentati au urmarit  realizarea unei epopei ample si esentializate, celebrand aspiratia fiintei umane spre substanta divina, spre Adevar, Bine si Frumos.

In sala domina un mediu ambiant care ne-a incalzit inimile prin expozitia de pictura si mozaic a Doamnelor Purghel si Bar, doua doamne care au expus opere de valoare, ce ne-au inflorit inima, iar artistele au simtit din plin aprecierile si stralucirea admiratiei noastre incluse in diplomele de recunostinta oferite de tanarul presedinte al Despartamantului, prislopanul Ioan Botan.

"Nimic nu ma face mai fericita, decat sa observ natura si sa pictez ceea ce vad" spune in cuvantul dansei, doamna Purghel. Apreciem decoratiunile doamnei Bar, ce foloseste margele de diferite culori, pietricele sau seminte, utilizand metoda mozaicului, cu o varietate de produse lipite sau cusute, adevarate opere de arta.

Iata de ziua sanatatii la Nasaud, o manifestare a frumosului si utilului, prin  idei stiintifice  si expresii artistice umane, cu un adevarat cumul de emotii, ce ne-a impresionat printr-o legatura dintre ceea ce le da valoare si personalitate, iar stapanirea unor cunostinte vaste iti confera profunzime.

 

            Ioan Mititean 

 

 

 

 

0 comentarii1435 vizualizări12 aprilie 2021
rss 2.0
rss 2.0