Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Portrete de mame maierene (expozitie de fotografie).

«Stau cateodata minute in sir si o privesc pe mama. Slaba cu ochii foarte blanzi si cu parul peste care in ultimele toamne au picurat parca boabe de bruma. Munceste toata ziua, pana seara tarziu. Aseara, pe cand torcea, mi-am oprit privirea asupra gingaselor sale maini. Ce frumoase erau mainile mamei! Am stat de vorba cu ele, coplesit de harnicia lor. Dar in gand, sa nu priceapa mama: "Voi m-ati leganat zile si nopti de-a randul. M-ati mangaiat pe frunte cand faceam o fapta frumoasa care o multumea pe mama. Mi-ati purtat mana cand incepusem sa scriu primele litere. Si tot voi, neobosite, imi cuprindeati obrajii cand aveam vreo suparare. Va simteam mangaierea dulce chiar si atunci cand eram departe de mama, te miri unde, la scaldat, ori in banca. Erati parca langa mine si in seara aceea cand m-am ratacit prin padure!"» (fragment din "Mainile mamei" scris de Eusebiu Hadarau, elev in clasa a VII-a, in anul 1967; fragment preluat din «Cuibul visurilor - revista cultural-literara a Cercului Literar "Liviu Rebreanu" din Scoala Generala Maieru» - nr. inaugural, noiembrie 1967).

            Fiindca luna martie este prin excelenta luna femeilor si a mamelor din viata noastra, a tuturor, incepand cu data de 20 martie 2021, sub egida Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, Muzeul "CuibulVisurilor" Maieru va invita la o noua expozitie de fotografie- "Portrete de mame maierene".

            Adunate de la localnicii din Maieru, fotografiile, unele vechi, chiar de aproape 100 de ani, au fost prelucrate, expozitia reunind, asadar, fotografii care infatiseaza diverse portrete ale mamelor din aceasta localitate, portrete filtrate prin obiectivul vechiului aparat fotografic de atunci si reinterpretate acum fie prin ochii nostri de "copii" care am fost candva, fie prin ochii nostri ai celor care am strabatut, mai mult sau mai putin, valurile anilor.

            De la mamele tinere de odata, cu un copil sau chiar cu mai multi de 10, pana la bunicile sau strabunicile cu argint in par, dar toate cu aur in inima. De la mamele cu zambetul mereu pe buze pana la cele ramase vaduve, cazute pe ganduri sau cu lacrimi in ochi, cate ipostaze nu ne pot fi infatisate prin aceste portrete !?

            Haideti sa ne reintoarcem acasa, acasa fiind locul unde este mama, locul unde am invatat primele cuvinte si am facut primii pasi. Haideti sa vorbim cu mamele noastre doar cu gandul, atunci cand doar inima vorbeste. Haideti sa ne nastem din nou pentru ca, atunci cand noi ne nastem, se naste si mama. Dar, mai ales, haideti sa ne intoarcem la inceput pentru ca inceputul tuturor inceputurilor este mama.

            Expozitia va putea fi vizitata in perioada 20 martie - 20 aprilie 2021, la Muzeul "Cuibul Visurilor" Maieru.

 

Muzeograf,

Partene Viorel-Daniel

 

Va asteptam cu mult drag!

 

Manager,

Alexandru Gavrilas

0 comentarii3136 vizualizări18 martie 2021




rss 2.0
rss 2.0