Familia, cercul de siguranta din jurul copiilor nostri, dar subiectul este mult mai complex. O serie focus grupuri anonimizate derulate de Federatia Nationala a Parintilor (FNaP) cu peste 1000 de elevi de gimnaziu si liceu a identificat o falie semnificativa intre ceea ce cred parintii si ceea ce percep copiii, atat in privinta comunicarii, cat si in ceea ce priveste subiectul delicat al consumului de droguri.
La intrebarea legata de motivele pentru care ar incepe sa consume droguri, adolescentii participanti la aceste focus grupuri au indicat curiozitatea, pe primul loc, apoi dorinta de a fi "cool", si pe locul 3 plictiseala". Spre deosebire de ceea ce au spus copiii in focus grupuri, peste 1.000 de parinti au indicat pe primul loc influenta anturajului, urmate de lipsa de afectiune in familie, intr-un sondaj fulger online initiat de FNaP in perioada 17-19 iulie 2024.
Cel mai surprinzator a fost faptul ca 38% din copii si adolescentii participanti la focus grupuri au indicat faptul ca nu comunica zilnic cu parintii despre activitatile lor curente, iar 11% dintre ei nu comunica nici macar o data pe saptamana.
De altfel, 39% dintre respondenti au raspuns ca se simt inconfortabil sa discute cu parintii despre subiecte dificile, si doar 29% dintre elevii de gimnaziu si liceu sunt capabili sa discute subiecte dificile cu parintii.
In mod socant, numai 30% dintre cei mici au raspuns ca parintii le asculta opiniile si le respecta intotdeauna punctul de vedere.
O alta problema evidentiata este faptul regretabil ca 33% dintre respondenti nu participa deloc sau participa foarte rar la activitati sportive, culturale sau de voluntariat.
Psihologul Radu Leca, specializat in psihologie clinica, psihodiagnostic, psihologie sportiva si psiho - oncologie, ne atrage atentia ca "factorii de risc pentru relatiile dificile parinte-copil sunt variati si dinamici. Pot merge de la traume personale pana la presiuni sociale si diferente generationale in valori si credinte."
Doar jumatate dintre copiii care au participat la focus grup au recomandat o discutie cu parintii pentru ajutor la intrebarea "ce sfaturi le-ai da altor copii mai mici pentru a nu ajunge/continua sa consume droguri". Aproape un sfert au recomandat schimbarea anturajului, iar dintre celelalte raspunsuri au fost sa evite drogurile chiar si din curiozitate, sa se informeze despre cazurile de consum care s-au dovedit fatale, respectiv sa nu se lase influentati de consumatorii de droguri. Aproape in unanimitate, copii care au ajuns sa consume droguri spun ca mare parte din informatiile despre droguri disponibile pe internet sunt mincinoase si ascund efectele reale nocive ale consumului.
"Drogurile sunt peste tot, atat in viata reala, cat si in cea online. Fiecare parinte trebuie sa se educe pentru copilul lui. Doar asa, fiecare copil va stii ca nu este singur in fata problemelor, ca in familie poate gasi solutii. Prin aceasta campanie, ne dorim sa ajungem la cat mai multi parinti, pentru a-i sprijini, pentru a face echipa alaturi de ei, astfel incat impreuna sa fim cercul de siguranta din jurul copiilor nostri", spune Ramona Dabija, Director General Agentia Nationala Antidrog.
"FNaP, prin campania Unspoken de constientizare in randul parintilor a pericolelor consumului de droguri, face primii pasi concreti in aducerea impreuna a parintilor, specialistilor si intregului spectru de autoritati competente. Suntem placut surprinsi de interesul aratat de catre un numar mare de parinti in a deveni voluntari in aceasta campania si de dorinta lor de a participa pe 30 iulie la primul workshop de introducere si instruire a voluntarilor. In cadrul acestor intalniri, FNaP lanseaza Ghidul intitulat Ce ne spunem in familie, un instrument de sprijin valoros in comunicarea parinti - copii, ajutand la prevenirea consumului de droguri", a anuntat Eugen Ilea, presedintele Federatiei Nationale a Parintilor.
"Sa stiti ca parintii copiilor care sunt dependenti de droguri sunt mult mai afectati decat consumatorii insisi, care ajung sa isi schimbe personalitatea cumva. Dar familiile lor sunt distruse emotional si de multe ori si ruinate financiar", spune o fosta dependenta de consumul de droguri.
La acest workshop va participa psihologul Radu Leca, care va oferi idei despre cum ar putea parintii sa isi imbunatateasca modul de comunicare cu copiii lor.
Campania Unspoken de prevenire a consumului de droguri la copii beneficiaza de sustinerea Agentiei Nationale Antidrog si celor doua Federatii ale Sindicatelor Profesorilor, la care s-a alaturat recent si Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.
Conceptul campaniei Unspoken a fost realizat de agentia V+O Communication, care va implementa si strategia de comunicare si va dezvolta intreaga serie de materiale de informare si suport, precum si toate activitatile ce vor fi organizate in sprijinul acestui demers.
FNaP dezvolta campania Unspoken cu ajutorul unui grup de psihologi si psihoterapeuti, experti in adictii, avocati, comunicatori profesionisti si specialisti in domeniul politicilor publice, alaturi de sute de voluntari, parinti si copii, determinati sa contribuie nemijlocit la preventia impotriva consumului de droguri de orice fel. Pentru a va alatura, trimiteti un mesaj la adresa de e-mail: bucuresti@fnapip.ro.
0 comentarii | 2212 vizualizări | 31 iulie 2024 |