Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Bizoni in Bistrita. Joi 02 Mai 2024 - 14587
BIZONII TRAIESC PRINTRE NOI ...

Afirmatia din titlu, pare la prima strigare o curiozitate a naturii. Analizand insa la rece, constatam ca de fapt afirmatia ar putea fi catalogata drept un pleonasm. Cum adica , ei bizonii, sa nu traiasca printre noi? La drept vorbind, nu este vorba de ceea ce in regnul animal se cheama stiintific bison, ruda lui bison bonasus, adica longevivul zimbru din vremea lui  Dragos . Bizonul de astazi, este  o specie tot mai aproape de cotidianul nostru, chiar daca numai prin comportarea lui expansiva.

            Au trecut sute de ani, iar  bizonul a devenit incet, incet, tot mai familiar, tot mai prezent printre noi, muritorii de rand. Daca pe vremuri, acesti bizoni se rezumau doar la distrugeri in zona padurilor seculare, bizonii moderni i-au copiat pe cei vechi, astfel incat modul de comportare al acestora de astazi, ne transpune fara voie in negura timpului , iar  acest lucru se intampla in ciuda mersului biped si al limbajului colorat,  uneori suburban.

 Apropo de limbaj, ne gandim la acest instrument al gandirii discursive, care in zilele noastre, in multe situatii,  nu mai constituie acea diferentiere  importanta dintre om si alte vietuitoare. Dorinta de autodepasire a propriei conditii, face sa  aiba loc abuzuri fata de tot ceea ce ne inconjoara, natura, semeni, legi, etc..

          Din ce, in ce mai des, auzim expresii de felul :" nema cultura", iar aceasta constatare involuntara, ne aduce aminte TOCMAI de esenta deosebirii dintre OM si celelalte vietuitoare -CULTURA !!!

Asadar, limbajul , gesturile, modul cum actionam in diferite situatii,  exprima astazi incultura, reducandu-ne la starea de bison bonasus, care a atacat-o pe Molda, cateaua preferata a intemeietorului Moldovei, Dragos !

          Atentie, oameni buni, bizonii traiesc totusi printre noi !!!

 

                              Dorina Saplacan Guzu.

0 comentarii11816 vizualizări15 aprilie 2017




rss 2.0
rss 2.0