Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Stiinta-tehnica Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Model in premiera de relansare a Muzeului National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida".

O alianta strategica constituita din 3 entitati reprezentative si active in sectorul muzeal, cultural si creativ din Romania a propus Ministerului Energiei, printr-o scrisoare oficiala de intentie adresata Domnului Ministru Virgil-Daniel Popescu, preluarea in administrare a patrimoniului mobil, imobil si a personalului Muzeului National Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida", aflat in Parcul Carol I din Bucuresti. Este vorba despre Asociatia Zeppelin, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania si Modulab. Initiativa ar reprezenta primul exemplu serios si sustenabil din punct de vedere cultural si economic de parteneriat public-privat din Romania ca solutie de salvare si de reconfigurare a unui muzeu aflat intr-un moment critic. S-ar institui totodata un model functional de afacere culturala ce s-ar putea permanentiza pentru situatii similare in contextul in care cazul acestui muzeu nu este unul singular, la fel si in cazul multor obiective de patrimoniu din tara.

 

Cele 3 organizatii isi propun transformarea Muzeului National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida" intr-o institutie care sa puna Romania pe harta tarilor cu traditie tehnologica (atat din punct de vedere istoric, cat si prin bransarea la noile tendinte muzeale ale momentului), o institutie sustenabila si participativa, cu o pronuntata dimensiune educativa si care sa prezinte in cel mai interactiv mod cu putinta realizarile tehnologice romanesti. De asemenea, urmarim translatarea muzeului catre un management clasic combinat cu cel orientat spre antreprenoriatul cultural.

 

De ce noi?

Zeppelin este o echipa de referinta in Romania pentru curatoriat de muzee si design muzeal. Cele mai moderne muzee din tara poarta semnatura Zeppelin; are de asemenea o vasta experienta de cercetare teoretica, istorica si jurnalistica in domeniul muzeologiei, ce se reflecta in colectia de carti de arhitectura si de texte de referinta din publicatia Zeppelin, dar si in diferite proiecte curatoriale ce au in centru muzeistica. Zeppelin este de asemenea cea mai premiata echipa pentru muzeele amenajate, cel mai recent fiind DASA Award of European Museum Academy pentru Muzeul National al Literaturii Romane si Casa Memoriala Anton Pann. www.zeppelin-design.com

 

Modulab este singurul laborator de cercetare-dezvoltare tehnologica din Romania cu o experienta interdisciplinara care a avut intotdeauna tehnologia in centru: expozitii, productie artistica tehnologica, curatoriat de proiecte culturale centrate pe tehnologie, dezvoltare de instalatii pentru muzee, activitate de cercetare-dezvoltare in domeniul industrial (din Modulab s-a desprins prima companie din Romania care face cercetare/dezvoltare/productie de roboti industriali autonomi)- www.modulab.com.

 

Contributia RETELEI NATIONALE A MUZEELOR DIN ROMANIA (RNMR) (www.muzee.org), organizatorul Noptii Muzeelor in Romania, se va manifesta prin transferul de cunoastere inspre muzeu pentru identificarea celor mai bune si mai inovatoare solutii de valorificare a colectiei muzeului, prin asistenta manageriala permanenta, prin asigurarea dezvoltarii organizationale a muzeului (pregatire profesionala, mobilitate, vizite de studiu in Europa), includerea muzeului in proiectele RNMR si in reteaua profesionala nationala si internationala dezvoltata.

 

In viziunea noastra, Muzeul Tehnic trebuie sa fie un canal de promovare a tehnologiei romanesti, cu o interfata a industriilor culturale si creative, flexibil, adaptabil contextului muzeal si tehnologic, mai exact un muzeu care ofera totul publicului sau.

 

Pentru mai multe detalii, puteti scrie la adresa contact.rnmr@gmail.com sau suna la 0757.030.173.

 

Credit foto: plimbari.ro

0 comentarii11172 vizualizări08 august 2022




rss 2.0
rss 2.0