Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Miercuri 04 Decembrie 2024 - 14587
Timpul inseamna bani.

Spatiul editorial al televiziunilor de stiri, cumparat de partide in campanie. Organizatia neguvernamentala ActiveWatch si publicatia de investigatii Snoop dezvaluie azi cum sume consistente, provenite din bani publici, au fost infuzate in conturile unor televiziuni de stiri pentru promovarea candidatilor la alegerile europarlamentare, transformand redactiile in entitati care vand produse de cosmetizare politica. Zeci si sute de mii de euro au fost virate de unele partide pentru interviuri si dezbateri realizate de jurnalisti in cadrul unor emisiuni cu aparenta editoriala. "Unele emisiuni din campania de la europarlamentare au fost mai scumpe decat o masina de lux, depasind 200.000 de euro, recunosc marile partide", scrie Snoop.

 Cu rare exceptii, partidele si presa au lucrat in tandem pentru a ascunde orice informatie despre acest proces care afecteaza cetateanul.

 Antena 3 CNN, Romania TV, Realitatea Plus si Digi24 au refuzat sa confirme pentru ActiveWatch costurile de difuzare ale acestor interviuri si dezbateri cu candidati sau sa lamureasca daca difuzarile au fost gratuite. Singura televiziune care a raspuns transparent a fost Prima News, care a confirmat ca pretul de difuzare al unui interviu realizat de un jurnalist cu un candidat a fost de peste 80.000 de euro.

 De aceeasi opacitate au dat dovada PSD, PNL si AUR, care nu au raspuns oficial cererilor repetate, formulate de Snoop, de clarificare a costurilor din campania electorala pentru europarlamentare pe televiziunile de stiri mentionate. Surse din AUR au declarat, insa, pentru aceasta publicatie, ca singurul contract de promovare din campanie, in valoare de aproximativ 2 milioane de euro, a fost incheiat cu Realitatea Plus, care a difuzat emisiuni pentru care s-au platit chiar si peste 200.000 de euro.

 ActiveWatch arata ca sponsorizarea (finantarea) politica a spatiului editorial este o abandonare a misiunii presei de a servi interesul public si de a informa corect si impartial, dar si o incalcare a legislatiei audiovizuale. Insa Consiliul National al Audiovizualului considera ca aceasta practica este legitima, asa ca scenariul se va repeta si in urmatoarele doua campanii electorale, din noiembrie si decembrie.

 

Citeste aici raportul ActiveWatch si aici investigatia Snoop. Raportul si articolul au fost realizate independent, folosind acelasi set de date.

 

 

 

 

0 comentarii2422 vizualizări07 octombrie 2024




rss 2.0
rss 2.0