Intr-o scrisoare publica adresata autoritatilor romane, 37 de organizatii internationale si romanesti si redactii de presa din Romania solicita anchetarea cu celeritate si independenta a dosarelor penale referitoare la infractiunile impotriva jurnalistei Emilia Sercan. Solicitarea vine in urma recentelor decizii ale instantelor care au anulat hotararile anterioare ale procurorilor de clasare a dosarelor care priveau operatiunea de kompromat impotriva jurnalistei.
Scrisoare deschisa adresata:
Procurorului General al Romaniei, dl. Alex Florin Florenta
Prim-ministrului Romaniei, dl. Marcel Ciolacu
Ministrului Justitiei, dna Alina Gorghiu
Ministrului de Interne, dl. Catalin Predoiu
Consiliului Superior al Magistraturii
Au trecut mai bine de doi ani de cand fotografiile personale ale jurnalistei de investigatie Emilia Sercan au fost publicate online fara acordul ei, dupa ce a facut dezvaluiri despre teza de doctorat plagiata a premierului de atunci. La inceputul lunii septembrie a acestui an, respectiv, in aprilie, Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie (I.C.C.J.) au infirmat, in cele din urma, dispozitiile procurorilor de inchidere a cercetarilor, ramase fara rezultat, legate de dosarele ce vizau infractiunile impotriva Emiliei Sercan. Salutam aceste decizii incurajatoare si va solicitam, in conformitate cu atributiile dvs. institutionale, sa va asigurati ca toate dosarele penale referitoare la jurnalista Emilia Sercan sunt cercetate cu independenta si celeritate de catre Parchetul General, astfel incat cei responsabili pentru infractiunile comise impotriva acesteia sa fie adusi in fata justitiei.
Deciziile judecatorilor arata ceea ce jurnalista Emilia Sercan a sustinut de la bun inceput: ca aceste dosare de urmarire penala au fost instrumentate intr-un mod deficitar, lipsit de obiectivitate si fara interes fata de aflarea adevarului, cu ignorarea drepturilor sale procesuale si profesionale.
Mai mult, judecatorii subliniaza legatura intre aceasta campanie coordonata de defaimare a jurnalistei, care ar fi putut implica si ofiteri din Politia Romana, si investigatiile sale in interes public, privind plagiatele unor persoane cu functii importante in stat. De asemenea, judecatorii noteaza faptul ca posibila "musamalizare a scurgerii capturii de ecran din politie prezinta o gravitate deosebita pentru statul de drept".
Credem ca modul in care s-a desfasurat toata operatiunea de "kompromat" indreptata impotriva Emiliei Sercan, cu complicitatea probabila a unor ofiteri de politie, Parchetului si a unor oameni politici de rang inalt, care au contribuit atat la incalcarea drepturilor fundamentale ale Emiliei Sercan, cat si la incercarea de musamalizare a acestor infractiuni, reprezinta un esec major al institutiilor statului roman in garantarea drepturilor unui jurnalist. Este o situatie simptomatica pentru carentele sistemice ale statului de drept din Romania, compromis de interese politice.
Recentele decizii judecatoresti reflecta dedicare fata de aplicarea legii, profesionalism si preocupare fata de drepturile fundamentale si interesul public. Facem un apel la dvs. sa va asigurati ca aceste principii ale statului de drept vor ghida si deciziile ulterioare din dosarele referitoare la cazul jurnalistei Emilia Sercan.
Reporteri fara Frontiere
ActiveWatch
Institutul International de Presa (IPI)
European Centre for Press and Media Freedom
OBC Transeuropa (OBCT)
Centrul pentru Jurnalism Independent
Free Press for Eastern Europe
Free Press Unlimited (FPU)
Centrul pentru Inovare Publica
Atlatszo Erdely/Transilvania Transparenta
Funky Citizens
Centrul de Resurse Juridice
Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind
Fundatia Friends For Friends
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica
APADOR-CH
Comunitatea Declic
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Agent Green
Asociatia Bankwatch Romania
Grupul de Initiativa Floreasca Civica
Forum Apulum
Centrul de Investigatii Media
Buletin de Bucuresti
Misreport
Casa Jurnalistului
Snoop
Inquam Photos
PressOne
Redactia PaginadeMedia
Info Sud-Est
Redactia Transtelex
Public Record
Context .ro
Dela0 .ro
Redactia Recorder
HotNews
Extrase din Decizia Curtii de Apel Bucuresti in dosarul nr. 65/2/2024
"La reluarea urmaririi penale, urmeaza a se tine seama, desigur, de cele statuate si prin incheierea pronuntata din dosarul 1450/1/2023 a I.C.C.J., care a stabilit ca se impune reunirea cauzelor - cea prezenta si cea care a facut obiectul cauzei la I.C.C.J.
Sustinerile din acea incheiere referitoare la caracterul complex, coordonat si organizat al presupusei activitati infractionale prin care i-a fost incalcat petentei dreptul la viata privata, la demnitate si dreptul la propria imagine sunt asumate pe deplin si de Judecatorul de camera preliminara de la Curtea de Apel Bucuresti.
De asemenea, Judecatorul de camera preliminara apreciaza ca aceasta campanie a carei victima este petenta nu este straina de contextul - de notorietate - al investigatiilor realizate in decursul timpului de aceasta, in principal al devoalarii caracterului plagiator al tezelor de doctorat ale unor persoane cu functii importante in stat, inclusiv in Politia Romana.
Astfel, si Judecatorul Curtii de Apel considera, concordant cu Judecatorul I.C.C.J. ca activitatea de defaimare a acesteia precum si presupusa activitate infractionala de musamalizare a scurgerii capturii de ecran din politie prezinta o gravitate deosebita pentru statul de drept si este necesar sa fie cercetate complet, astfel incat, pe baza de probe sa se asigure aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la autorii acestora."
0 comentarii | 2583 vizualizări | 16 septembrie 2024 |