Fara sa ancheteze cu atentie si pana la capat faptele, procurorul de caz decide ca divulgarea probelor penale detinute de politie si publicarea fotografiilor private furate nu constituie infractiuni.
Jurnalistii si organizatiile care apara libertatea presei si-au exprimat astazi consternarea fata de decizia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti de a inchide ancheta privind campania de denigrare impotriva jurnalistei Emilia Sercan. Astfel, procurorul a pronuntat decizia extraordinara ca "infractiunile" reclamate, inclusiv publicarea fotografiilor private furate si presupusa divulgare a probelor detinute de politie, "nu au fost prevazute de legea penala".
Aceasta decizie vine la douazeci de luni dupa ce Sercan a depus, in februarie 2022, o prima plangere la politie cu privire la faptul ca fotografiile sale personale fusesera furate si postate pe site-uri pentru adulti. La cateva ore de la depunerea plangerii, probele furnizate de Sercan politiei au fost postate pe un site media din Republica Moldova, ceea ce sugereaza, in mod temeinic, ca cineva din politie a scurs informatiile.
Pe 26 octombrie, in asteptarea probabilei inchideri a anchetei, organizatiile semnatare au facut apel la Procurorul General, Alex Florin Florenta, cerand ca ancheta sa fie mentinuta deschisa si transferata la o noua echipa aflata sub coordonarea acestuia.
Scrisoarea a subliniat sirul lung de esecuri si incalcari clare de procedura din ancheta initiala, care indicau o incercare deliberata de a submina ancheta si de a proteja autorii infractiunilor.
Campania de denigrare impotriva Emiliei Sercan a inceput dupa ce aceasta a publicat, in ianuarie 2022, dezvaluiri ca Nicolae Ciuca, actualmente presedintele Senatului Romaniei, pe atunci prim-ministru, si-a plagiat teza de doctorat.
Decizia de ieri a Parchetului are un impact atat asupra Emiliei Sercan, cat si asupra tuturor jurnalistilor romani care incearca sa traga la raspundere puterea politica.
Suntem alaturi de Emilia Sercan in demersul sau pentru dreptate si sprijinim efortul ei de a contesta aceasta decizie nedreapta.
Semnatari:
Institutul International de Presa (IPI)
ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ)
Centrul European pentru Presa si Libertatea Media (ECPMF)
Federatia Europeana a Jurnalistilor (EFJ)
Free Press Unlimited
Fundatia Daphne Caruana Galizia
OBC Transeuropa (OBCT)
Reporteri fara Frontiere (RSF)
De asemenea, ActiveWatch a publicat ieri, 6 noiembrie, un comunicat de presa in care isi exprima ingrijorarea ca, prin esecul investigarii acestor fapte, justitia romana isi sacrifica credibilitatea si independenta pentru a servi interesele unor actori politici si ale unor institutii de forta ale statului. Puteti citi comunicatul aici.
ActiveWatch militeaza pentru comunicarea libera, in interes public, si pentru respectarea drepturilor omului.
0 comentarii | 973 vizualizări | 07 noiembrie 2023 |