Un grup de organizatii care apara libertatea presei cer investigarea serioasa a infractiunilor impotriva jurnalistei Emilia Sercan. Intr-o scrisoare deschisa adresata Procurorului General al Romaniei, ActiveWatch se alatura Institutului International de Presa (IPI), Reporteri fara Frontiere (RSF), Federatiei Europene a Jurnalistilor (EFJ), Centrului European pentru Presa si Libertate Media (ECPMF), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT) si Centrului pentru Jurnalism Independent (CIJ) si condamna ancheta neglijenta si plina de erori in cazul infractiunilor comise impotriva jurnalistei Emilia Sercan.
La o luna dupa ce a dezvaluit ca Nicolae Ciuca, pe atunci prim-ministru al Romaniei, si-a plagiat teza de doctorat, Emilia Sercan a descoperit ca 5 fotografii personale i-au fost furate si incarcate pe 31 de site-uri pentru adulti.
O proba pe care Sercan a dat-o politiei pentru a se investiga furtul fotografiilor si violarea vietii private a fost publicata on-line, la 40 de minute dupa ce a parasit sectia de politie, iar ulterior a fost preluata si distribuita pe circa 80 de site-uri, in cadrul unei evidente campanii de denigrare. Exista suspiciuni puternice, bazate pe date, care indica o scurgere a fotografiilor de la politie catre mass-media care le-a republicat.
Douazeci de luni mai tarziu, Sercan a fost informata ca dosarul in care se investigheaza aceste infractiuni va fi "solutionat" pana la sfarsitul lunii octombrie. Nefiind identificat niciun suspect, Sercan considera ca acest lucru nu poate insemna decat inchiderea cazului, ceea ce ar fi o lovitura devastatoare pentru jurnalista si pentru alti jurnalisti romani care incearca sa ii traga la raspundere pe cei puternici.
O solutie de renuntare la urmarirea penala a fost data recent intr-un alt dosar in care Sercan a reclamat o amenintare primita chiar a doua zi dupa ce a dezvaluit ca teza de doctorat a lui Nicolae Ciuca este plagiata. Procurorii au motivat ca "nu prezinta interes public" sa mai continue cercetarile.
Scrisoarea solicita ca ancheta sa fie preluata la Parchetul General, sub supravegherea directa a Procurorului General, pentru a se face dreptate.
Scrisoare deschisa
Catre:
Procurorul General al Romaniei, dl. Alex Florin Florenta
Prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, dl. Aurel Sebastian Valean
Stimate domnule Procuror General, Alex Florin Florenta, si domnule Prim-adjunct al Procurorului General, Aurel Sebastian Valean,
Va scriem pentru a ne exprima profunda ingrijorare cu privire la esecul de a ancheta si de a urmari penal, in mod eficient, faptele penale impotriva jurnalistei Emilia Sercan si cu privire la vestea ca "solutionarea" cazului este iminenta.
Potrivit informatiilor noastre, ancheta a fost plina de neglijente, intarzieri, neclaritati si incalcari evidente ale procedurii si ale drepturilor partii vatamate, ceea ce a dus la esecul de a identifica suspectii infractiunilor. In consecinta, orice "solutionare" a cazului este probabil sa insemne inchiderea acestuia.
Daca acest caz este inchis fara o urmarire penala corespunzatoare, rezulta ca esecul a fost rezultatul fie al incompetentei si al neglijentei, fie al unui efort deliberat de a musamaliza o infractiune ce, conform dovezilor, ar fi putut implica o persoana de rang inalt din Politie.
In orice caz, institutiile conduse de dumneavoastra nu vor face dreptate Emiliei Sercan, o jurnalista respectata si dedicata profesiei.
O astfel de neglijenta este cu atat mai inacceptabila cu cat infractiunile au fost savarsite, cel mai probabil, ca parte a unei campanii de defaimare orchestrate politic, dupa ce Sercan a dezvaluit, timp de mai multi ani, ca membri importanti ai guvernului, ai sistemului judiciar, ai serviciilor de informatii si ai armatei si-au plagiat tezele academice.
Infractiunile impotriva lui Sercan au inceput imediat dupa ce aceasta dupa ce aceasta a dezvaluit pe 18 ianuarie 2022 ca Nicolae Ciuca, presedintele Senatului Romaniei, pe atunci prim-ministru, si-a plagiat teza de doctorat.
Ziua urmatoare, Sercan a primit un mesaj care o ameninta cu razbunarea pentru aceste dezvaluiri, mesaj pe care l-a reclamat la Politie.
O luna mai tarziu, Sercan a descoperit, intr-un mesaj distribuit pe Facebook, ca cinci fotografii private cu ea au fost publicate pe 31 de site-uri pentru adulti.
Ziua urmatoare, pe 17 februarie 2022, Sercan a depus o plangere pentru furt (de fotografii) si violarea vietii private (publicarea fotografiilor) si a pus la dispozitia Politiei Romane, ca proba, o captura de ecran a mesajului de pe Facebook.
La 40 de minute dupa ce a parasit sectia de politie, un site din Republica Moldova a publicat un articol defaimator la adresa lui Sercan, insotit de cele cinci fotografii furate si de captura de ecran a mesajului de pe Facebook furnizat Politiei.
Potrivit lui Sercan, doar Politia a primit captura de ecran si, prin urmare, site-ul din Republica Moldova nu ar fi putut sa o obtina decat prin intermediul unei scurgeri de informatii din partea Politiei.
Articolul denigrator a fost postat, ulterior, pe alte 78 de site-uri romanesti. Cel putin una dintre cele cinci imagini ramane accesibila si in prezent prin intermediul a 68 de site-uri diferite.
Anchetele ulterioare au inclus urmatoarele nereguli:
Anchetatorii au avut nevoie de 14 luni pentru a-i interoga pe cei sase sefi de politie de rang inalt care se presupune ca au primit copii ale dovezilor originale (inclusiv captura de pe Facebook) si care, prin urmare, ar fi putut fi sursa scurgerii de informatii. Identificarea celor sase sefi de politie a fost facuta nu de catre procuror, ci de catre Sercan, prin intermediul unor cereri de liber acces la informatii.
La inceput, anchetatorii nu au reusit sa interogheze, ca martori-cheie, proprietarii site-urilor care au postat fotografiile lui Sercan. In urma protestelor lui Sercan, procurorii au efectuat, in cele din urma, interogatorii cu trei proprietari de site-uri, dar au omis sa il notifice si sa il invite pe avocatul lui Sercan pentru a participa la interogatoriul cu martorii. Refuzarea accesului avocatului partii vatamate este o incalcare clara a legislatiei penale din Romania.
In urma plangerilor, procurorul sef al Curtii de Apel Bucuresti a refuzat sa repete interogatoriile in prezenta avocatilor lui Sercan, o alta incalcare a legii penale.
Avocatului lui Sercan i s-a refuzat accesul la unele documente din dosarul cauzei, care au fost clasificate de catre serviciile de informatii ca fiind "strict secrete", in ciuda faptului ca acesta este certificat pentru a avea acces la astfel de documente.
Anchetatorii au prezentat probe ca un alt site, patrianoastra.com, a postat captura de ecran a mesajului de pe Facebook cu cinci ore inainte ca Sercan sa depuna plangerea la Politie. O astfel de proba, daca ar fi veridica, ar ajuta la exonerarea Politiei de scurgerea capturii de ecran si a fotografiilor. Cu toate acestea, anchetatorii au refuzat apoi o co solicitare pentru a permite unor experti independenti sa examineze aceste noi probe pentru a determina momentul exact al publicarii. Refuzarea cererii de examinare independenta reprezinta o alta incalcare a procedurii si face ca aceste probe sa nu prezinte deloc incredere. In plus, rapoartele Fundatiei Qurium si Bitdefender concluzioneaza ca site-ul a falsificat datele de publicare ca fiind cu o zi mai devreme decat momentul in care au fost publicate in realitate.
Intre timp,faptele penale impotriva Emiliei Sercan continua sa se desfasoare. Jurnalista a facut patru cereri separate catre procurori pentru a elimina fotografiile, toate ramase fara raspuns. Abia dupa un apel public lansat de 19 ONG-uri romanesti in iulie 2023, proprietarul site-ului unde erau publicate toate cele cinci fotografii le-a eliminat, si nu ca urmare a unei actiuni oficiale. In cele din urma, pe 10 octombrie 2023, la 20 de luni de la inceperea comiterii infractiunii si in urma unei a cincea solicitari pentru a fi luate masuri, Prim-adjunctul Procurorului General a informat-o pe Sercan ca vor incepe demersurile pentru "suprimarea difuzarii in spatiul cibernetic a fotografiilor in litigiu".
Pe 10 octombrie, Sercan a fost informata tot de catre Prim-adjunctul Procurorului General ca dosarul va fi "solutionat" pana la sfarsitul lunii octombrie. Nefiind nimeni identificat drept potential suspect, Sercan considera ca acest lucru nu poate insemna decat ca procurorul intentioneaza sa inchida dosarul fara a mai intreprinde nicio actiune.
O astfel de decizie ar fi dezastruoasa din punct de vedere personal pentru Emilia Sercan. De asemenea, ar trimite un mesaj clar tuturor jurnalistilor din Romania care incearca sa expuna infractiunile, coruptia sau ipocrizia din sanul Guvernului, anume ca nu pot conta pe sistemul judiciar romanesc pentru a-i proteja de acte penale.
Prin urmare, va solicitam sa:
Luati masurile legale imediate, cu respectarea procedurilor judiciare, necesare pentru a pune capat infractiunii in curs impotriva lui Sercan, prin asigurarea faptului ca fotografiile furate nu mai sunt accesibile online.
Indepliniti solicitarea formulata de catre Emilia Sercan de a transfera cazul la Parchetul General, unde o noua echipa cu expertiza, competenta si resursele necesare poate conduce ancheta pana la capat.
Lansati o ancheta separata privind esecurile investigatiilor actuale, incalcarile de procedura si posibilitatea unei musamalizari deliberate.
Asteptam cu nerabdare raspunsul dumneavoastra curand,
Semnatari
Centrul European pentru Presa si Libertate Media / European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Federatia Europeana a Jurnalistilor / European Federation of Journalists (EFJ)
Institutul International de Presa / International Press Institute (IPI)
Free Press Unlimited (FPU)
OBC Transeuropa (OBCT)
Reporteri fara Frontiere / Reporters Without Borders (RSF)
ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent (CIJ)
Va rugam sa consultati si declaratiile anterioare referitoare la cazul Emiliei Sercan aici:
Romania: Apel repetat la actiune dupa o noua campanie de defaimare impotriva Emiliei Sercan - Media Freedom Rapid Response (mfrr.eu)
Intarzierea anchetei in cazul scurgerii fotografiilor Emiliei Sercan (mfrr.eu)
Romania: Scrisoare deschisa prin care se solicita o ancheta rapida si independenta privind publicarea fotografiilor furate ale Emiliei Sercan si scurgerea de informatii din ancheta penala - Media Freedom Rapid Response (mfrr.eu)
Vezi comunicatul pe site-ul ActiveWatch
ActiveWatch militeaza pentru comunicarea libera, in interes public, si pentru respectarea drepturilor omului.
0 comentarii | 980 vizualizări | 26 octombrie 2023 |