Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
Interzicerea comercializarii coroanelor artificiale a luat sfarsit!

Doi dintre cei mai mari producatori de coroane artificiale din Romania au semnat un protocol de colaborare cu Administratia Domeniului Public S.A. din Oradea in vederea colectarii deseurilor rezultate din coroanele funerare artificiale; Artificial Distribution SRL si Serplast SRL vor investi in prima etapa, din surse proprii, suma de 60.000 USD pentru achizitia de utilaje necesare colectarii si reciclarii deseurilor; La nivel national NU a existat si nu exista un act normativ prohibitiv cu privire la comercializarea coroanelor funerare artificiale.
 
 CLUJ-NAPOCA, 12 Iulie 2021: Disputa inceputa in luna aprilie (a.c.), intre institutiile publice si producatorii de coroane artificiale din Romania, cu privire la restrictionarea comercializarii acestora a luat sfarsit! Doi dintre cei mai mari producatori de coroane artificiale din Romania, Artificial Distribution SRL si Serplast SRL, au semnat luni, 5 iulie, un protocol de colaborare cu Administratia Domeniului Public S.A. din Oradea in vederea colectarii deseurilor rezultate din coroanele funerare artificiale.

 "Scopul campaniei demarate de Administratia Domeniului Public impotriva coroanelor artificiale a fost protejarea mediului inconjurator de astfel de deseuri. Odata semnat un protocol cu reprezentantii producatorilor, prin care acestia s-au angajat sa ridice toate deseurile din plastic  rezultate din coroanele artificiale, din Cimitirul Municipal, sa le recicleze si sa le refoloseasca in procesul de productie, consider ca s-a facut un pas important pentru rezolvarea problemei poluarii mediului cu aceste deseuri pe raza municipiului Oradea", a declarat Liviu Andrica, directorul general al Administratiei Domeniului Public Oradea. 

 

 Artificial Distribution SRL si Serplast SRL vor investi in prima etapa, din surse proprii, suma de 60.000 USD pentru achizitia de utilaje necesare colectarii si reciclarii deseurilor. Cele doua firme si-au luat angajamentul sa colecteze tot ceea ce inseamna deseuri rezultate din depunerea de coroane artificiale in cimitirul municipal Oradea si sa recicleze pe cheltuiala lor aceste deseuri. Obiectele funerare in discutie sunt 100% reciclabile si au in componenta: 75% metal, 15% folie PVC si 10% flori din panza, toate aceste elemente putand fi sortate selectiv, iar ulterior reciclate in integralitate. Metalul rezultat va ajunge la fier vechi, iar apoi la topitorii, care la randul lor il repun pe piata materialelor sub diferite forme. Deseul PVC, odata transformat in fulgi PVC, va putea lua orice forma. Astfel, presupusa problema referitoare la gradul de poluare al mediului inconjurator din cauza acestor deseuri a fost eliminata.

 "Noi ca producatori de coroane artificiale am avut in aceste luni foarte mult de suferit din punct de vedere financiar. Consideram ca ceea ce urmeaza sa facem prin aceasta actiune de colectare si reciclare a coroanelor artificiale la Oradea poate deveni un program national prin care sa beneficieze intreaga tara. Suntem deschisi si pregatiti in acest sens. Orice entitate care administreaza un cimitir public si are nevoie de ajutorul nostru in reciclarea coroanelor ne poate contacta si le vom oferi intregul sprijin." afirma Rolland Haidu, administrator Artificial Distribution SRL.

 La nivel national NU a existat si nu exista un act normativ prohibitiv cu privire la comercializarea coroanelor funerare artificiale. "Toate masurile prin care se incearca restrictionarea sau limitarea comertului cu astfel de produse reprezinta simple acte de justitie privata, nefiind fundamentate corespunzator si neexistand o analiza pertinenta a efectelor acestora asupra comunitatii." afirma Marius G. Roman, avocat Iordachescu & Asociatii si reprezentantul a 14 producatori de astfel de obiecte funerare.

 "Pe aceasta cale dorim sa atragem atentia reprezentantilor Bisericii ca actiunile lor de a interzice coroanele artificiale sunt ilegale. Continuarea demersului abuziv in aceasta forma va aduce grave prejudicii comunitatii, intrucat va cauza regresul economiei in acest sector si pierderea locurilor de munca. Efectul masurii nelegale de restrictionare a comertului cu astfel de obiecte funerare va fi ca peste 3.300 de societati, care activeaza in acest domeniu si care insumeaza o cifra de afaceri de 279 milioane euro (pentru anul 2019), sa isi inchida afacerile. De asemenea, din pricina unei masuri dispuse fara temei legal, aproximativ 6500 de angajati ar putea ramane fara loc de munca la nivel national. Mai mult, odata cu investitia in procesul de colectare si reciclare a coroanelor artificiale, nu mai au niciun motiv sa sugereze enoriasilor sa nu mai aduca astfel de coroane in cimitire. Problema legata de aspectul daunator mediului o vom rezolva noi prin colectarea si reciclarea gratuita a coroanelor artificiale din toata tara, chiar daca nu intra in atributiile noastre." incheie Rolland Haidu.

0 comentarii2184 vizualizări13 iulie 2021
rss 2.0
rss 2.0