Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
IMPLEMENTAREA PASAPORTULUI COVID-19 LA NIVEL EUROPEAN. ADEVERINTA ELECTRONICA VERDE.

Care sunt tipurile de adeverinte COVID-19? Ce informatii va cuprinde adeverinta electronica verde? Care va fi impactul implementarii acestui sistem asupra facilitarii liberei circulatii? In ce state va putea fi utilizata adeverinta electronica verde?  

CLUJ-NAPOCA, 30 Martie 2021: Avand in vedere derularea campaniilor de vaccinare impotriva infectarii cu virusul SARS-CoV-2, se anticipeaza o reducere substantiala a prevalentei virusului, prefigurandu-se posibilitatea eliminarii restrictiilor care au un impact major asupra cetatenilor, dar si asupra economiei. La nivelul Uniunii Europene, este sustinuta adoptarea unei abordari comune a statelor membre, care sa ghideze actiunea de relaxare sau chiar de eliminare a restrictiilor privind libera circulatie.

 

In acest context, in data de 17 martie a.c., Comisia Europeana a publicat o Propunere de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului European privind un cadru pentru eliberarea, verificarea si acceptarea adeverintelor interoperabile de vaccinare, de testare si de vindecare in vederea facilitarii liberei circulatii in timpul pandemiei de COVID-19 (adeverinta electronica verde). Propunerea integrala a Regulamentului poate fi consultata la acest link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:52021PC0130&from=EN

 

Comisia considera ca libera circulatie a persoanelor care nu prezinta un risc pentru sanatatea publica nu ar trebui sa faca obiectul restrictiilor, in cazul acestor persoane restrictiile nefiind necesare pentru realizarea obiectivului urmarit. Doua dintre principiile care au stat la baza elaborarii acestei propuneri legislative sunt exercitarea drepturilor fundamentale in conditii de nediscriminare deplina si asigurarea protectiei datelor cu caracter personal, aspecte care au fost analizate in prealabil in cadrul unui alt articol, care poate fi consultat aici.

 

In cele ce urmeaza, vom explica implicatiile adoptarii acestei propuneri, precum si modalitatea in care aceste adeverinte vor fi emise si utilizate.

 

1. Ce este adeverinta electronica verde?

 

Adeverinta electronica verde reprezinta o adeverinta interoperabila care contine informatii referitoare la situatia detinatorului prin prisma vaccinarii, testarii si/sau a vindecarii in raport de virusul SARS-CoV-2. Aceste adeverinte urmeaza a fi eliberate de statele membre gratuit, in format digital, pe suport de hartie sau in ambele formate. Pentru a putea fi utilizate si in alte state, adeverintele vor fi redactate atat in limba oficiala sau in limbile oficiale ale statului membru care le elibereaza, precum si in limba engleza. Adeverintele vor putea fi eliberate cetatenilor UE si membrilor familiilor acestora, precum si resortisantilor tarilor terte cu drept de sedere sau de rezidenta legala in statele membre.

 

"Un aspect important ce trebuie punctat este caracterul interoperabil al acestor adeverinte, ceea ce inseamna ca acestea vor putea fi utilizate si recunoscute la nivelul Uniunii Europene. Codul QR interoperabil care va fi inclus in fiecare adeverinta va permite verificarea autenticitatii, a valabilitatii si a integritatii adeverintei, care va include si semnatura digitala a organismului emitent. Aceste elemente vor conduce la impiedicarea fenomenului actual de falsificare a documentelor care atesta, spre exemplu, rezultatul negativ al testului RT-PCR." afirma Gabriela Musteata, avocat Iordachescu & Asociatii.

 

2. Care sunt tipurile de adeverinte COVID-19? Ce informatii va cuprinde adeverinta electronica verde? 

 

Propunerea vizeaza emiterea a trei tipuri de adeverinte, tocmai pentru a permite exercitarea liberei circulatii in mod nediscriminatoriu.

 

Urmarind principiul reducerii la minimum a datelor cu caracter personal, adeverintele ar trebui sa cuprinda numai datele cu caracter personal necesare pentru a facilita exercitarea dreptului la libera circulatie. Astfel, toate tipurile de adeverinte vor cuprinde informatii referitoare la detinator, respectiv numele si data nasterii, statul membru emitent, organismul emitent, identificatorul unic al adeverintei, precum si date specifice pentru fiecare tip de adeverinta, pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.

 

               2.1 Adeverinta de vaccinare 

 

Acest tip de adeverinta confirma faptul ca detinatorul a fost vaccinat impotriva COVID-19 in statul emitent, fiind eliberata la cerere sau automat. Pe langa informatiile prezentate anterior, aceasta adeverinta va include si date privitoare la tipul vaccinului si producatorul sau detinatorul autorizatiei de introducere pe piata a vaccinului, numarul de doze administrate si data vaccinarii. Aceste adeverinte vor putea fi eliberate si persoanelor care au fost vaccinate inainte de data aplicarii Regulamentului.

 

Conform preambulului propunerii de Regulament, statele membre ar trebui sa elibereze adeverinte in cazul administrarii vaccinurilor care au primit o autorizatie de introducere pe piata din UE sau a vaccinurilor a caror distributie a fost autorizata temporar in spatiul european. Vom vedea, insa, ca efectele unei asemenea adeverinte difera in functie de tipul de vaccin administrat.

 

In cazul in care un cetatean al unui stat membru sau un membru de familie a fost vaccinat intr-o tara terta, cu unul dintre tipurile de vaccinuri mentionate anterior, se va putea elibera o adeverinta de vaccinare daca autoritatilor statului membru li se furnizeaza toate informatiile necesare, inclusiv o dovada fiabila a vaccinarii.

 

               2.2 Adeverinta de testare

 

Adeverinta de testare atesta rezultatul negativ al unui test COVID-19, precum si data l-a care s-a efectuat acest test, fiind eliberata la cerere sau automat. Pe langa informatiile prezentate anterior, acest tip de adeverinta va include si informatii referitoare la tipul de test efectuat, data si ora la care a fost efectuat, centrul de testare si rezultatul.

 

Statele membre vor elibera aceste adeverinte in baza unui test NAAT, inclusiv a unui test RT-PCR, sau a unui test antigenic rapid inclus in lista stabilita pe baza Recomandarii 2021/C 24/01 a Consiliului. Nu va fi posibila eliberarea adeverintei pe baza unui autotest efectuat, spre exemplu, la domiciliu, avand in vedere faptul ca autoritatile sanitare nu ar putea controla testele efectuate intr-o asemenea maniera, fiind mai putin fiabile.

 

               2.3 Adeverinta de vindecare

 

Ultimul tip de adeverinta, respectiv adeverinta de vindecare, confirma faptul ca detinatorul s-a vindecat dupa ce a fost confirmat cu COVID-19 pe baza unui test dintre cele enumerate anterior. Pe langa informatiile prezentate anterior, acest tip de adeverinta va include si informatii referitoare la data rezultatului pozitiv al testului, emitentul adeverintei, data emiterii si perioada de valabilitate.

 

Adeverintele de vindecare vor putea fi eliberate doar la cerere, cel mai devreme incepand cu a unsprezecea zi dupa primul test pozitiv, iar, conform preambulului propunerii de Regulament, vor avea o valabilitate de cel mult 180 de zile.

 

3. Care va fi impactul implementarii acestui sistem asupra facilitarii liberei circulatii? 

 

"In prezent, mai multe state membre scutesc deja persoanele vaccinate de obligatia respectarii anumitor restrictii privind libera circulatie pe teritoriul Uniunii, precum obligatia de carantina, autoizolare sau de a prezenta un test RT-PCR negativ. Adeverinta verde electronica va contribui la ridicarea restrictiilor in mod coordonat, insa nu va constitui o conditie obligatorie pentru libera circulatie, iar detinatorii adeverintelor ar trebui sa fie exceptati de la restrictiile privind libera circulatie in acelasi mod ca si cetatenii din statul membru vizat. Astfel, acest sistem nu va impune statelor membre sa elimine restrictiile privind libera circulatie." este de parere Av. Gabriela Musteata.

 

Ulterior implementarii acestui sistem, in cazul statelor membre care vor solicita in continuare aplicarea unor asemenea restrictii sau care vor refuza intrarea detinatorilor adeverintelor pe teritoriul acestora, va fi necesara notificarea Comisiei si a celorlalte state membre inainte de introducerea planificata a respectivelor restrictii, furnizand si motivele care au stat la baza acestei decizii.

 

In ceea ce priveste acceptarea adeverintelor de vaccinare, distinctiile apar in functie de tipul de vaccin administrat. In cazul in care statele membre vor accepta dovada vaccinarii pentru a elimina restrictiile privind libera circulatie instituite, acestea vor trebui sa accepte, in aceleasi conditii, adeverintele electronice verzi de vaccinare eliberate de alte state membre pentru un vaccin care a primit o autorizatie de introducere pe piata din UE. In privinta adeverintelor eliberate pentru celelalte vaccinuri, inclusiv cele care au fost inscrise pe lista OMS privind utilizarile de urgenta, statele membre vor avea posibilitatea, iar nu obligatia, de a accepta in acelasi scop aceste adeverinte.

 

La momentul actual, Uniunea Europeana a autorizat introducerea pe piata a patru vaccinuri, respectiv Cominarty, produs de Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-Astrazeneca si Janssen, produs de Janssen Pharmaceuticals Companies of Johnson & Johnson. In plus, Autoritatea Europeana pentru Medicamente a inceput procedurile de revizuire continua a datelor pentru alte trei tipuri de vaccinuri, respectiv CvnCoV, produs de CureVac AG, NVX-CoV2373, produs de Novavax CZ AS, si Sputnik V (Gam-COVID-Vac), produs de Centrul National de Epidemiologie si Microbiologie Gamaleya din Rusia. Mai multe informatii privind vaccinurile autorizate sau in curs de autorizate pot fi aflate la acest link: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-vaccines

 

In cazul in care statele membre vor solicita dovada efectuarii unui test pentru depistarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2 in contextul restrictiilor instituite privind libera circulatie sau daca vor accepta dovada vindecarii ca baza pentru eliminarea acestor restrictii, acestea vor accepta, in aceleasi conditii, adeverintele electronice verzi de testare, respectiv de vindecare, eliberate de alte state membre.

 

4. In ce state va putea fi utilizata adeverinta electronica verde?

 

Fiind vorba de implementarea sistemului printr-un regulament, dispozitiile acestuia vor intra in sistemul juridic al statelor membre UE. In plus, Regulamentul ar urma sa fie incorporat in Acordul privind SEE, ceea ce inseamna ca si statele din SEE, respectiv Islanda, Liechtenstein si Norvegia, vor putea sa aplice acelasi sistem. Comisia va putea decide sa accepte si adeverintele eliberate de Elvetia in aceste conditii, pe baza de reciprocitate.

 

In ceea ce priveste depasirea granitelor europene, Comisia depune eforturi pentru a se asigura ca adeverintele sunt compatibile cu sistemele din tarile terte, acestea din urma fiind incurajate sa recunoasca aceste adeverinte atunci cand ridica restrictiile privind calatoriile neesentiale.

 

5. Care sunt etapele ulterioare? Cand ar putea fi implementat acest sistem?

 

"Initiativa Comisiei Europene constituie doar prima etapa spre ridicarea restrictiilor de calatorie. Ulterior, aceasta propunere va fi discutata in cadrul Parlamentului European si al Consiliului, fiind necesara aprobarea acestora. Scopul este de a implementa acest sistem pana in lunile de vara ale anului in curs, sens in care este necesara votarea propunerii in cadrul unei proceduri accelerate. In plus, este important ca statele membre sa efectueze lucrarile tehnice de implementare a acestui sistem. Vicepresedintele Comisiei Europene, domnul Margaritis Schinas, a anuntat faptul ca exista motive reale care sa sustina ideea implementarii acestui sistem pana la inceputul verii. " incheie Av. Gabriela Musteata.

 

 

0 comentarii2415 vizualizări31 martie 2021
rss 2.0
rss 2.0