Vaccinarea anti-Covid-19 a inceput si in Romania de cateva zile, primele persoane beneficiare fiind cadre medicale voluntare. Sarcina organizarii vaccinarii a fost incredintata Guvernului Romaniei, care prin Hotararea nr. 1031 din 27.11.2020 (publicata in Monitorul Oficial nr. 1171 din 03.12.2020, Partea I) a elaborat Strategia de vaccinare impotriva Covid-19 in Romania.
"O serie de aspecte legate de vaccinare trebuie evidentiate. In primul rand, trebuie precizat faptul ca vaccinarea este una gratuita si facultativa. Persoanele care vor dori sa participe la imunizare vor trebui sa completeze un formular on-line, sa isi faca o programare telefonic sau sa ia legatura cu medicul de familie." afirma Delia Ionita, avocat Iordachescu & Asociatii.
Modalitatea de grupare si prioritizare a populatiei la administrarea vaccinului
Avand in vedere disponibilitatea destul de redusa a stocului de vaccin anti-Covid-19 si cererea ridicata, prin strategia de vaccinare s-a hotarat ca vaccinarea populatiei sa se faca etapizat, pe grupe ale populatiei stabilite in mod echitabil. Pentru stabilirea prioritatilor grupelor populatiei au fost avute in vedere mai multe criterii: principiile de etica si echitate sociala, criteriile epidemiologice (avute in vedere pentru distribuirea prioritara a vaccinului la nivelul regiunilor in care numarul de cazuri este mai ridicat, pentru limitarea raspandirii virusului), criterii medicale (riscul de infectie si de evolutie severa respectiv deces, transmisibilitatea) si protejarea activitatilor esentiale, care asigura organizarea si functionarea societatii in aceasta perioada de criza.
Impartirea pe grupe se face asadar astfel: prima grupa este formata din lucratorii din domeniul sanatatii si din cel social (atat din sistemul public cat si din cel privat). In aceasta grupa intra personalul din spitale si unitati ambulatorii, cel din sistemul de medicina de urgenta, personalul din medicina primara, precum si cel din laboratoare, farmacii, servicii stomatologice, medicii rezidenti, elevii si studentii cu profil medical, paramedicii si alti voluntari, personalul de ingrijire, cel din cadrul Institutului National de Sanatate Publica si directiilor de sanatate publica, personalul din unitati sanitare ale ministerelor si din centrele de dializa si transfuzii, precum si persoanele care acorda ingrijiri medicale si sociale la domiciliu.
Grupa a doua este formata din populatia care prezinta risc ridicat in cazul contactarii virusului (adultii cu varsta peste 65 de ani si persoanele aflate in evidenta cu boli cronice, indiferent de varsta), precum si persoanele care desfasoara activitati in domenii esentiale (personalul institutiilor statului - Parlament, Presedintie, Guvern, ministere si institutii subordonate acestora). Din aceasta categorie mai fac parte si persoanele aflate in domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si al autoritatii judecatoresti, dar si personalul din sectorul economic vital (procesare, distributie si comercializare a alimentelor de baza; uzine de apa, epurare, transport, distributie apa; centrale electrice, productie, transport si distributie curent electric, gaze, combustibili lichizi si solizi, medicamente si materiale sanitare; transport de persoane si marfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile si militare, porturi esentiale; comunicatii). In aceasta categorie este inclus si personalul din unitatile de invatamant si crese, personalul postal si din servicii de curierat, personalul cultelor religioase, cel din mass-media si cel din domeniul salubritatii si deseurilor.
In fine, a treia grupa este formata din populatia adulta si minora, in functie de evolutia epidemiologica si de caracteristicile vaccinurilor aprobate. La finalul acestei activitati de vaccinare se doreste obtinerea imunitatii colective, estimata la aproximativ 70% din totalul populatiei.
Stabilirea grupelor de vaccinare a fost atent analizata, astfel incat sa fie in concordanta cu documentele emise de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de ECDC (European Centre for Disease Prevention), in urma consultarilor cu 19 tari europene, precum si in urma analizei situatiei existente in Romania. In plus, avand in vedere problemele intampinate la momentul actual, referitoare la disponibilitatea redusa si cererea mare de doze de vaccin, este esentiala impartirea populatiei in aceasta modalitate, pentru protejarea cu prioritate a personalului indispensabil luptei impotriva virusului si a persoanelor aflate in categoria de risc.
Cu toate ca se poate pune problema discriminarii unor segmente ale populatiei prin stabilirea unei ordini in care va fi administrat vaccinul anti-Covid-19, totusi, o asemenea afirmatie nu ar putea sta in picioare. Astfel, Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevede ca exercitarea drepturilor si libertatilor recunoscute de aceasta trebuie sa fie asigurata fara nicio deosebire. Prin derogare insa, in caz de razboi sau de alt pericol public ce ameninta viata natiunii, se pot lua masuri care deroga de la obligatiile prevazute de Conventie, in masura stricta in care situatia o impune. Asadar, avand in vedere ca este imposibil ca toate persoanele doritoare sa primeasca vaccinul anti-Covid-19 in acelasi timp, s-a stabilit ca etapizarea echitabila a populatiei este cea mai eficace metoda de imunizare a populatiei in aceasta modalitate.
Desfasurarea programului de vaccinare si programarea persoanelor interesate
Vaccinarea va avea loc in centre de vaccinare, in strategie fiind stabilita deschiderea a aproximativ 900 de centre la nivel national. De asemenea, vor fi infiintate echipe mobile pentru persoanele care nu se vor putea deplasa la centre. Totodata, vaccinurile vor putea fi puse la dispozitia populatiei si prin intermediul medicului de familie si al unor centre de vaccinare drive-through.
"Dupa cum am precizat anterior, programarea persoanelor pentru vaccinare va fi posibila prin completarea unui formular on-line, telefonic sau cu ajutorul medicului de familie. Privitor la prima modalitate, trebuie specificat ca a fost creata o platforma informatica care permite persoanelor doritoare programarea la vaccinare. Inscrierile au inceput de luni, 28 decembrie 2020, insa deocamdata au acces doar persoanele incluse in prima grupa de vaccinare, urmand ca accesul sa fie acordat si persoanelor din celelalte grupe la o data ulterioara. Platforma poate fi gasita prin accesarea linkului http://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Cu ajutorul contului creat, persoanele inregistrate vor putea avea acces la informatii precum centrul de vaccinare la care trebuie sa se prezinte, data administrarii primei doze, dar si data administrarii celei de-a doua doze, care va trebui sa aiba loc la un interval de aproximativ o luna de la prima administrare." continua Delia Ionita, avocat Iordachescu & Asociatii.
Informarea asupra posibilelor reactii adverse
O fisa de raportare specifica vaccinarii impotriva Covid-19 si un ghid cu intrebari si raspunsuri pentru pacienti este in curs de elaborare. In acest mod, persoanele interesate vor avea acces la informatii privitoare la modalitatea de raportare a posibilelor reactii adverse aparute dupa administrarea vaccinului. Informatiile pot fi gasite atat pe website-ul ANMDMR, la sectiunea de raportare reactii adverse, dar si in cadrul campaniilor de informare. Raportarea reactiilor adverse se va putea face in sistem electronic, in baza numarului de pe adeverinta de vaccinare. De asemenea, orice medic care depisteaza un caz de reactii adverse este obligat sa il raporteze.
0 comentarii | 1449 vizualizări | 31 decembrie 2020 |