Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Marti 19 Octombrie 2021 - 14587
Zile libere platite pentru parinti in situatia suspendarii sau limitarii activitatii didactice.

Parintii pot beneficia de zile libere platite pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant; Parintele unui copil, cu varsta de pana la 12 ani, inscris in cadrul unei unitati de invatamant, care sufera de o boala cronica, poate beneficia de aceste zile libere platite, indiferent daca activitatile didactice au fost sau nu suspendate;

Angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, angajatii din penitenciare si personalul din unitatile sanitare publice nu beneficiaza de zilele libere platite pentru supravegherea copiilor.

 

 CLUJ-NAPOCA, 23 Noiembrie 2020: In cursul zilei de marti, 10.11.2020, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional pentru acest subiect, a adoptat Proiectul de Lege nr. 584/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2. 

 

"Potrivit OUG nr. 147/2020, parintii pot beneficia de zile libere platite pentru supravegherea copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara. Reamintim pe aceasta cale ca activitatea creselor si a unitatilor de tip after-school nu a fost suspendata." afirma Alina Tiocan, avocat Iordachescu & Asociatii.

 

Pentru ca parintele sa beneficieze de zile libere platite este necesara indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

Copiii au varsta de pana la 12 ani, respectiv varsta de pana la 26 de ani pentru cei cu dizabilitati si sunt inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara a carei activitate a fost limitata sau suspendata;

Celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere;

Locul de munca nu permite munca la domiciliu sau telemunca. 

 

"In plus, in forma adoptata de catre Camera Deputatilor se prevede ca si parintele sau reprezentantul legal al unui copil, cu varsta de pana la 12 ani, inscris in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara, care sufera de o boala cronica, poate beneficia de aceste zile libere platite, indiferent daca activitatile didactice au fost sau nu limitate ori suspendate." continua Av. Alina Tiocan.

 

Cu titlu de exceptie se prevede ca angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, angajatii din penitenciare si personalul din unitatile sanitare publice nu beneficiaza de zilele libere platite pentru supravegherea copiilor. Cu toate acestea, in cazul in care nici celalalt parinte nu beneficiaza de zile libere platite, angajatii acestor institutii vor putea obtine o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare. In cazul in care ambii parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile enumerate mai sus, doar unul dintre acestia are dreptul la majorarea acordata, suplimentar drepturilor salariale cuvenite. Majorarea se acorda pe baza cererii parintelui, insotita de declaratia celuilalt parinte ca nu beneficiaza de acest drept. In cazul familiilor monoparentale nu se aplica aceasta exceptie, astfel ca acesti parinti vor putea beneficia de zile libere platite. 

 

De asemenea, angajatii din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu, din unitatile de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din reteaua de transport feroviar, din unitatile care asigura transportul in comun si serviciul de salubrizare a localitatilor, aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, din unitatile de comert alimentar, servicii financiare, distributie de carburanti, productie si distributie de medicamente si echipamente sanitare, precum si personalul din unitatile farmaceutice, vor putea beneficia de zile libere platite numai cu acordul angajatorului.

 

"Zilele libere platite se acorda la cererea parintelui care indeplineste conditiile cumulativ prevazute de lege, iar indemnizatia pentru fiecare zi libera acordata se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat." incheie Av. Alina Tiocan.

0 comentarii4158 vizualizări23 noiembrie 2020
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0