Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
Pot fi angajatii obligati sa se prezinte la locul de munca, in situatia in care un coleg a fost depistat cu COVID?

In situatia in care este imperios necesara prezenta angajatului la locul de munca, angajatorul va trebui sa asigure sanatatea si securitatea angajatilor. Angajatorul nu va putea considera eventualul refuz al angajatului de a se prezenta la munca ca fiind abatere disciplinara, atunci cand exista suficiente elemente care pot determina concluzia existentei unui risc de infectare cu virusul COVID-19.

  CLUJ-NAPOCA, 16 Noiembrie 2020: Recent a fost elaborat "Ghidul angajatorului privind masurile de gestionare a infectiei cu COVID-19 la locul de munca", bazandu-se pe resurse, orientari si directive publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), guverne, patroni si Organizatii patronale (OP), publicat de Camera Australiana de Comert si Industrie (ACCI). Ghidul a fost elaborat in beneficiul angajatorilor si Organizatiilor Patronale (denumite OP in continuare) din intreaga lume, deoarece acestea se adapteaza la schimbarile curente, generate de pandemia de COVID-19.

 Conform ghidului, desi "angajatorul a intreprins masuri rezonabile si practice pentru a aborda si minimiza riscul de expunere la locul de munca, unii salariati pot intampina, in continuare, probleme cu privire la expunere, inclusiv expunerea in timp ce se deplaseaza la locul de munca cu transportul public. In aceste situatii, angajatorul poate dispune ca lucratorul sa munceasca de acasa, iar in cazul in care natura functiei de serviciu nu este potrivita pentru munca la distanta, angajatorul trebuie sa ia in considerare optiunea ca lucratorii sa-si ia zilele de concediu platit acumulate sau concediu din cont propriu."

 Analizand aceste indrumari, putem stabili de la bun inceput ca recomandarea fara echivoc este aceea ca, in situatia in care este posibil, munca sa se presteze de la domiciliu. Prin aceasta masura se doreste eliminarea contactelor dintre angajati si astfel diminuarea riscurilor de infectare cu acest virus.

 "In situatia in care munca prestata nu se poate desfasura de la domiciliu, tinand cont de natura acesteia, angajatorul are obligatia de a asigura sanatatea si securitatea in munca a angajatilor, conform prevederilor legale nationale deja mentionate, coroborate cu masurile dispuse de autoritatile nationale prin alte acte normative privind inlaturarea riscurilor de infectare cu COVID-19 la locul de munca." afirma Lucian Pop, avocat Iordachescu & Asociatii.

 Pe de alta parte, in situatia in care angajatorul se va intalni cu situatii in care exista riscuri pentru angajati la locul de munca sau pe perioada deplasarii spre locul de munca sau dinspre locul de munca catre domiciliu, nu va putea considera eventualul refuz al angajatului de a se prezenta la munca ca fiind abatere disciplinara, atunci cand exista suficiente elemente care pot determina concluzia existentei unui risc de infectare cu virusul COVID-19.

 "Avand in vedere ca Romania este stat membru al OMS, in mod evident indrumarile si obligatiile inserate in ghidul mentionat sunt aplicabile si in dreptul nostru intern, iar angajatorii vor trebui sa aiba in vedere aceste modalitati de gestionare a situatiilor ivite la locul de munca, pe fondul pandemiei de coronavirus." continua Av. Lucian Pop.

 Este lesne de inteles faptul ca solutiile ce pot fi adoptate de angajator depind foarte mult de natura muncii prestate, sens in care acesta va trebui sa organizeze activitatea angajatilor intr-o asemenea masura incat aceasta sa fie prestata de acasa.

 In situatia in care este imperios necesara prezenta angajatului la locul de munca, angajatorul va trebui sa asigure sanatatea si securitatea angajatilor si doar in aceste conditii angajatului i se va  putea solicita sa se prezinte la locul de munca.

 Pe de alta parte, nu va putea fi sanctionat disciplinar acel angajat care refuza prezenta la locul de munca, in situatia in care aceasta nu este esentiala pentru prestarea activitatii, daca acesta invoca motive rezonabile privind riscul infectarii cu virusul COVID-19.

 "Apreciem ca in perioada urmatoare atat angajatorii cat si angajatii se vor confrunta cu situatii inedite, cu siguranta neanticipate de ghidul mai sus amintit si la care se vor gasi tot mai greu raspunsuri transante care sa nu lase loc de interpretari. In aceeasI ordine de idei, suntem nerabdatori sa vedem in ce masura jurisprudenta va avea o anumita orientare in astfel de situatii, daca se va tine cont de aceste indrumari ori angajatorii se vor plia pe aplicarea stricta si limitata a dreptului intern." incheie Av. Lucian Pop.

0 comentarii3948 vizualizări16 noiembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0